Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Μαθητές περιμένουν για να πάρουν βιβλία στο Γυμνάσιο Χόλιγουντ, στο Χόλιγουντ, Καλιφόρνια, 13 Αυγούστου 2020. (Rodin Eckenroth / Getty Images)

Το κινεζικό καθεστώς επηρεάζει την αμερικανική εκπαίδευση μέσω βαθιάς συνεργασίας με την Επιτροπή Εκπαίδευσης: Έρευνα

Η Επιτροπή Εκπαίδευσης (College Board) των ΗΠΑ, συνεργάζεται στενά με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) για πάνω από μια δεκαετία, επιτρέποντας στο Πεκίνο να επηρεάσει την διδασκαλία κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού σε αίθουσες διδασκαλίας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με νέα έρευνα της Εθνικής Ένωσης Ερευνητών (National Association of Scholars – NAS).

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου διαπίστωσε ότι το College Board, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Νέα Υόρκη, γνωστός για την διαχείριση των τυποποιημένων εξετάσεων SAT και AP για τις εισαγωγές στο πανεπιστήμιο, συνεργάζεται με το ΚΚΚ για να αναπτύξει ένα μάθημα κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού AP (Advanced Placement) για τα γυμνάσια, βοήθησε την Κίνα να κυριαρχήσει στην διδασκαλία κινεζικής γλώσσας στην χώρα, και προώθησε έντονα τα χρηματοδοτούμενα από το Πεκίνο «Ινστιτούτα Κομφούκιος» και τις «αίθουσες διδασκαλίας Κομφούκιος».

Με όνομα «προγράμματα κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού», τα ινστιτούτα και οι αίθουσες διδασκαλίας «Κομφούκιος» έχουν προσελ έντονη επίκριση για τον ρόλο τους στην διάδοση της κινεζικής προπαγάνδας και για καταστολή της ελεύθερης έκφρασης σε πανεπιστημιουπόλεις και σε αίθουσες διδασκαλίας γυμνασίων και λυκείων.

«Η Κίνα κατάφερε να δημιουργήσει ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα προτού το κοινό καταλάβει τι συμβαίνει», δήλωσε η συγγραφέας της έρευνας και ανώτερη ερευνητική συνεργάτρια στην NAS, Ρασέλ Πίτερσον, στην διαδικτυακή δημοσίευση της έρευνας που παρουσιάστηκε από την εκπομπή American Thought Leaders της Epoch Times.

«[Το ΚΚΚ] εκμεταλλεύτηκε ένα αναγνωρισμένο όνομα, που χαίρει εκτίμησης, το College Board, κερδίζοντας πρόσβαση σε μέρος που δεν θα μπορούσε καθόλου με άλλον τρόπο, [και το κατάφερε αυτό] δουλεύοντας μέσα από οργανισμούς που οι Αμερικανοί γνώριζαν και εμπιστεύονταν», πρόσθεσε η Πίτερσον.

Τα ευρήματα έρχονται σε καιρούς αυξημένου ελέγχου σχετικά με τις προσπάθειες του ΚΚΚ να επηρεάσει τα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς και επί της επιθετικής εκστρατείας του για κλοπή αμερικανικής έρευνας και τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2003, το College Board συνεργάστηκε με το Πεκίνο για την διαμόρφωση του μαθήματος AP κινεζικής γλώσσας, με την κινεζική κυβέρνηση να καλύπτει το ήμισυ του αναπτυξιακού κόστους ύψους 1,37 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντάλλαγμα, το καθεστώς μπόρεσε να επηρεάσει αυτό που διδασκόταν στο μάθημα οτυ γυμνασίου και να πιέσει για χρήση των απλουστευμένων κινεζικών ιδεογραμμάτων, είπε η Πίτερσον. Αφού το ΚΚΚ πήρε την εξουσία στην Κίνα, επέβαλε τα απλοποιημένα Κινέζικα την δεκαετία του 1950 ως μέρος μιας προσπάθειας εξάλειψης του παραδοσιακού πολιτισμού που βρίσκεται μέσα στα παραδοσιακά ιδεογράμματα ως έννοιες, αλλά και για την αποξένωση από την κλασική γραμματεία, η οποία χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά ιδεογράμματα. Τα παραδοσιακά ιδεογράμματα χρησιμοποιούνται στην Ταϊβάν και στο Χονγκ Κονγκ.

«Ως αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί μαθητές Κινεζικής δεν θα μπορούσαν να διαβάσουν την παλαιότερη, πιο παραδοσιακή λογοτεχνία που ο [επικεφαλής του Κόμματος] Μάο [Τσεντόνγκ] θέλησε να απομακρύνει ολοκληρωτικά», δήλωσε η Πίτερσον.

Το College Board βοήθησε επίσης το ΚΚΚ να εκπαιδεύσει Αμερικανούς καθηγητές Κινεζικής, συνεργαζόμενο με το ΚΚΚ στην παρουσίαση του Εθνικού Συνεδρίου Κινεζικής Γλώσσας, της μεγαλύτερης ετήσιας συγκέντρωσης εκπαιδευτικών κινεζικής γλώσσας στις ΗΠΑ. Ο κύριος χορηγός του συνεδρίου, που διοργανώνεται από το College Board, είναι το Hanban, μια υπηρεσία του υπουργείου παιδείας της Κίνας που επιβλέπει τα Ινστιτούτα Κομφούκιος σε όλο τον κόσμο.

Η Πίτερσον περιέγραψε αυτή την συνεργασία ως «ίσως μία από τις πιο αποτελεσματικές επενδύσεις της κινεζικής κυβέρνησης στην αμερικανική εκπαίδευση», η οποία «έχει ουσιαστικά ελέγξει την αγορά διδασκαλίας της Κινεζικής σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στο συνέδριο του 2014, ο διευθύνων σύμβουλος του College Board Ντέιβιντ Κόουλμαν ονόμασε το Χάνμπαν «ήλιο» του οποίου το φως, το College Board, «ως φεγγάρι», «είχε την μεγάλη τιμή να αντανακλά», ανέφερε η έρευνα.

Το College Board συνεργάζεται επίσης με το Χάνμπαν στο «Πρόγραμμα επισκεπτών Κινέζων καθηγητών» του, το οποίο δημιουργεί «έναν αγωγό επιλεγμένων από την κινεζική κυβέρνηση εκπαιδευτικών που εισέρχονται σε αμερικανικές εκπαιδευτικές αίθουσες από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Λυκείου», δήλωσε η Πίτερσον. Το πρόγραμμα επισκεπτών εκπαιδευτικών έχει φέρει περισσότερους από 1.650 Κινέζους εκπαιδευτικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2006.

Επιπλέον, το College Board χρηματοδότησε 20 ινστιτούτα και αίθουσες διδασκαλίας Κομφούκιος. Από το 2019, υπήρχαν περισσότερες από 500 αίθουσες διδασκαλίας Κομφούκιος στην αμερικανική σχολική εκπαίδευση, σύμφωνα με αναφορά μιας υποεπιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ (pdf). Αυτήν την στιγμή υπάρχουν περίπου 67 Ινστιτούτα Κομφουκίος σε αμερικανικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NAS.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ονόμασε επίσημα το «Κέντρο Ινστιτούτων Κομφούκιος των ΗΠΑ», οργανισμό με έδρα την Ουάσινγκτον που προωθεί τα ινστιτούτα και αίθουσες Κομφούκιος, ως διπλωματική αποστολή, λέγοντας ότι αποτελεί μέρος της «παγκόσμιας επιρροής και προπαγάνδας» του ΚΚΚ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα ότι όλα τα Ινστιτούτα Κομφούκιος θα μπορούσαν να κλείσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η εκστρατεία επιρροής του κινεζικού καθεστώτος περιλαμβάνει «προσφορά τεράστιων χρηματικών ποσών» στα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, είπε η Πίτερσον.

«Το College Board, τα κολέγια, πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα το βρήκαν εξαιρετικά βολικό να χρησιμοποιούνται από την κινεζική κυβέρνηση επειδή αμείβονται πλουσιοπάροχα», είπε.

Το College Board δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η NAS προέτρεψε το Κογκρέσο να απαιτήσει από το College Board να διακόψει τους δεσμούς του με το ΚΚΚ, αλλιώς να μην μπορεί να λάβει κρατική χρηματοδότηση. Το College Board έχει λάβει 116 εκατομμύρια δολάρια κρατικής χρηματοδότησης από το 2008, ανέφερε η έρευνα.

Η έρευνα καλεί επίσης για το κλείσιμο των «αιθουσών Κομφούκιος» και την αντικατάσταση του τεστ κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού AP, και του εθνικού συνεδρίου κινεζικής γλώσσας. Η NAS συνέστησε στα τμήματα εκπαίδευσης και άμυνας να συγκαλέσουν μια ομάδα εργασίας ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο τεστ κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού.

Τα δύο υπουργεία δεν απάντησαν με σαφήνεια σε αίτημα σχολιασμού επί αυτών των συστάσεων.

Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε