Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Κλάιβ Χάμιλτον, συγγραφέας του «Silent Invasion», μιλά στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στο «Μια συνομιλία για την κινεζική επιρροή στην Αυστραλία και πιο πέρα» στην Ουάσινγκτον, 18 Οκτωβρίου 2018. (Wu Wei/Epoch Times)

Το Πεκίνο «καλοπιάνει» αυστραλιανές επιχειρήσεις για να πιέσουν συλλογικά την κυβέρνηση εκ μέρους του: Ειδικός

Από τον Daniel Y. Teng.

Το Πεκίνο καλοπιάνει με δώρα Αυστραλούς επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων για να ασκήσει πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να αλλάξει τις πολιτικές της προς το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), εν μέσω αυξανόμενου σκεπτικισμού περί των σχέσεων Αυστραλίας-Κίνας, σύμφωνα με τον καθηγητή Κλάιβ Χάμιλτον, ειδικό στις στρατηγικές παράνομης επιρροής του ΚΚΚ.

Ο Χάμιλτον, συγγραφέας του «Silent Invasion» — το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις στρατηγικές επιρροής του Πεκίνου στην Αυστραλία — είπε ότι το ΚΚΚ μόχλευε επιχειρηματικούς επικεφαλής, χρησιμοποιώντας τους ως «μεσάζοντες» για να πιέσει την κυβέρνηση. Οι δραστηριότητες αυτών των μεσαζόντων έχουν κλιμακωθεί από την πρόσφατη εμπορική διαμάχη που προκλήθηκε από το Πεκίνο.

Η εμπορική διαμάχη έχει δημιουργήσει δασμούς, απαγορεύσεις και προειδοποιήσεις στις εξαγωγές της Αυστραλίας προς την Κίνα που επηρεάζουν τις βιομηχανίες κριθαριού, κρέατος, άνθρακα, ταξιδιών και εκπαίδευσης.

«[Το ΚΚΚ] κινητοποιεί τακτικά επιχειρηματικούς ομίλους και εταιρικούς ηγέτες στην χώρα-στόχο για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνησή της ώστε να υποκύψει», δήλωσε σε μια υποβολή (pdf) σε κοινοβουλευτική έρευνα για την διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων της Αυστραλίας.

Ο καθηγητής δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Charles Sturt Κλάιβ Χάμιλτον (Δ) μιλά στο Πανεπιστήμιο του Queensland στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, 28 Αυγούστου 2019. (Richard Szabo/Epoch Times)

 

«Λίγες συμβουλές από Κινέζους αξιωματούχους για το πώς θα ήταν κρίμα να θέσουμε σε κίνδυνο μια καλή σχέση, αρκούν συνήθως να ωθήσουν τα επιχειρηματικά λόμπι και τους μεγιστάνες της εξόρυξης να μιλήσουν δημόσια ή να πιέσουν ιδιωτικά τους ανώτερους υπουργούς να υποχωρήσουν μπροστά στις απαιτήσεις του Πεκίνου», είπε.

Ο Χάμιλτον την χαρακτήρισε μια «τακτική στην οποία έχουν πολλή πείρα» που χρησιμοποιείται συνήθως από το κομμουνιστικό καθεστώς και ονομάζεται «yi shang bi zheng» που σημαίνει: χρήση επιχειρήσεων για πίεση στην κυβέρνηση.

Στις 26 Απριλίου, ο πρέσβης της Κίνας Τσενγκ Τζινγκγιέ είπε ότι το κινεζικό κοινό ήταν «εκνευρισμένο, αναστατωμένο και απογοητευμένο» από τις εκκλήσεις της υπουργού Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν για έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Όταν πιέστηκε για το εάν το Πεκίνο θα μποϊκοτάρει το εμπόριο με την Αυστραλία, ο πρέσβης είπε, «οι τουρίστες μπορεί να έχουν δεύτερες σκέψεις».

Μια ομάδα τουριστών από την Ασία φωτογραφίζονται μπροστά από την Όπερα του Σίδνεϊ και την Harbour Bridge, στις 8 Μαΐου 2012. (Greg Wood/AFP/GettyImages)

 

Συνέχισε: «Ίσως οι γονείς των μαθητών να σκεφτούν επίσης αν αυτό το μέρος, το οποίο βρίσκουν όχι τόσο φιλικό, ακόμη και εχθρικό, είναι το καλύτερο μέρος για να στείλουν τα παιδιά τους.

«Ίσως οι απλοί άνθρωποι να σκεφτούν γιατί πρέπει να πίνουν αυστραλιανό κρασί ή να τρώνε αυστραλιανό βόειο κρέας. Γιατί δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε διαφορετικά;»

Ο Χάμιλτον είπε ότι τα σχόλια του πρέσβη είχαν επιλεχθεί με προσοχή, στοχεύοντας στις βιομηχανίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές και σχεδιάστηκαν για να στείλουν ένα μήνυμα στους «αντιπροέδρους, στελέχη τουρισμού, εκπροσώπους αγροτών και εξαγωγείς οίνου για να πιέσουν την Καμπέρα να υποχωρήσει».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το Πεκίνο εξέφρασε την οργή του προς την έκκληση της υπουργού Πέιν για διερεύνηση, αρκετοί σχολιαστές με επιρροή στο κοινό, που συχνά ζητούσαν να ευχαριστούμε την Κίνα, άρχισαν την επίθεση, καταδικάζοντας την κυβέρνηση για την ανικανότητά της και για την άσκοπη πρόκληση προς το Πεκίνο», είπε.

Στα τέλη Απριλίου, δύο γνωστοί δισεκατομμυριούχοι της Δυτικής Αυστραλίας, οι Άντριου Φόρρεστ και Κέρρυ Στόουκς, προκάλεσαν έκπληξη όταν κάλεσαν την αυστραλιανή κυβέρνηση να απαλύνει τη ρητορική της για την Κίνα, σε μέρες που υπήρχε υποστήριξη για έρευνα σχετικά με τον ιό και από τα δύο κόμματα.

Ο Άντριου Φόρρεστ απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης στις 25 Οκτωβρίου 2019 στο Περθ της Αυστραλίας. (Paul Kane/Getty Images)

 

Ο Φόρρεστ, ένας μεγιστάνας εξόρυξης και πρόεδρος της Fortescue Metals (που αποστέλλει 1,3 δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα κάθε χρόνο) κάλεσε τον Κινέζο γενικό πρόξενο της Μελβούρνης να μιλήσει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας στις 29 Απριλίου ως «κλαδί ελιάς» για διευκόλυνση των διπλωματικών εντάσεις.

Η άφιξη του γενικού προξένου φάνηκε να εξέπληξε τον υπουργό Υγείας και αργότερα δέχτηκε επικρίσεις από πολλά μέλη του Κοινοβουλίου.

Ο Κέρρυ Στόουκς, ένας μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης με επιχειρηματικά συμφέροντα στην Κίνα παλαιότερα, έδωσε συνέντευξη στις 30 Απριλίου στην εφημερίδα West Australian (η οποία ανήκει στην εταιρεία του Στόουκς ονόματι Seven West Media) προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας να «σταματήσει να κατηγορεί» και πίεσε την κυβέρνηση να «επιδιορθώσει τις σχέσεις με την Κίνα».

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Seven Group Holdings της Αυστραλίας, Κέρρυ Στόουκς, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας στις 5 Αυγούστου 2014. (WIlliam West/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Χάμιλτον είπε ότι οι επικεφαλής επιχειρήσεων «προσσεγίζονταν και καλοπιάνονταν» εδώ και πολλά χρόνια και ήταν «εύκολοι στόχοι για τις τεχνικές πειθούς του ΚΚΚ».

«Το μυαλό τους ανακαλωδιώθηκε έτσι ώστε να πιστεύουν πως ό,τι διατηρεί το Πεκίνο ικανοποιημένο είναι προς το συμφέρον των ίδιων και της χώρας τους», έγραψε.

Χρόνια προσεγγίσεων με δώρα, μπορούν να κάνουν τους επικεφαλής επιχειρήσεων να υπερασπίζονται το Πεκίνο, ακόμη και αν δεν διακυβεύεται οικονομικό κέρδος.

Ο Χάμιλτον αμφισβήτησε επίσης τις ξένες επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες λέγοντας ότι η οικονομική έρευνα αξιολόγησης της Αυστραλίας επί των κινεζικών εταιρειών χρειάζεται «επείγουσα αναβάθμιση».

«Η οικονομική έρευνα αντιμετωπίζει ειδικά εμπόδια όταν οι πληροφορίες πρέπει να προέρχονται από το εξαιρετικά αδιαφανές δικαστικό σύστημα της Κίνας, τις ρυθμιστικές αρχές για επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα και τους μηχανισμούς καταγγελιών», είπε.

Ο Χάμιλτον έκανε τρεις συστάσεις προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η πρώτη είναι η συνεργασία προς εύρεση λύσης, με βιομηχανίες που θεωρούνται ευάλωτες και υπερβολικά εκτεθειμένες στην αγορά της Κίνας.

Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να συνυπολογίσουν τους πιθανούς κινδύνους στον επιχειρηματικό σχεδιασμό τους και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη των φορολογουμένων εάν οι κίνδυνοι γίνουν προβλήματα.

Συσκευασίες βοείου κρέατος που εισάγονται από την Αυστραλία εκτίθενται προς πώληση σε σούπερ μάρκετ στις 17 Ιουνίου 2015 στο Πεκίνο της Κίνας. (Lintao Zhang/Getty Images)

 

Η δεύτερη σύσταση είναι να η Austrade να κατευθυνθεί να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων της Αυστραλίας με νέους εταίρους.

Τρίτον, η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει δασμό στις εξαγωγές για να αποζημιώσει τις εταιρείες εάν τιμωρούνται από το Πεκίνο.

Ο Χάμιλτον αναφέρθηκε στο σχέδιο του Πεκίνου για αποζημίωση των ζυθοποιών στην Κίνα για το αυξημένο κόστος των εισαγωγών κριθαριού — που αυξήθηκε επειδή το καθεστώτος επέβαλε δασμούς 80% στο αυστραλιανό κριθάρι.

Η «China Enquiry» [Έρευνα Κίνας] εξετάζει τις εμπορικές σχέσεις της Αυστραλίας και θα εξετάσει εάν η χώρα βασίζεται πάρα πολύ σε έναν εμπορικό εταίρο.

Η έρευνα εκκινήθηκε από τον ομοσπονδιακό πολιτικό του Κουίνσλαντ Τζορτζ Κρίστενσεν, ο οποίος είπε στο Κοινοβούλιο στις 12 Μαΐου ότι η Αυστραλία βρισκόταν σε «διασταύρωση» και πρέπει να υπερασπιστεί την «κυριαρχία και την οικονομική της ανεξαρτησία».

«Με πάνω από 36 τοις εκατό των εξαγωγών μας να πωλούνται στην Κίνα, που αντιπροσωπεύουν το 7,9 τοις εκατό του ΑΕΠ, είναι σαφές ότι έχουμε βάλει πάρα πολλά αυγά σε ένα καλάθι», είπε.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε