Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ένας άνδρας και μια γυναίκα με μάσκες χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο καθώς περπατούν σε ένα σταθμό του μετρό στο Πεκίνο στις 11 Μαρτίου 2020. (Wang Zhao/AFP μέσω Getty Images)

Το Πεκίνο χρησιμοποιεί μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει προπαγάνδα παγκοσμίως

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικά εργαλεία που αξιοποιεί το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ως μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας του στην παραπληροφόρηση, που στοχεύει να αλλάξει το αφήγημα της πανδημίας υπέρ τους.

Αμέτρητα άρθρα ειδήσεων και γνώμης —που συχνά «πουλάνε» ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον ιό του ΚΚΚ., ή ρίχνουν την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες— δημοσιεύονται μέσω Facebook και Twitter από τους κρατικούς λογαριασμούς των μέσων ενημέρωσης της Κίνας. Ταυτόχρονα, ένας σημαντικός αριθμός Κινέζων διπλωματών προωθεί με ζέση αφηγήματα που έχουν επιβληθεί από το κράτος, στους προσωπικούς λογαριασμούς τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προωθούν τα hashtags «πανδημία του Τραμπ» και «ιός του Τραμπ» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — και μερικά στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν. Η προώθηση της προπαγάνδας προκάλεσε ανησυχία σε νομοθέτες των ΗΠΑ, και από τις δύο πλευρές. Λένε ότι μια τέτοια εκστρατεία δεν είναι μόνο ανέντιμη, αλλά και επικίνδυνη.

Η Epoch Times προσπάθησε να επικοινωνήσει με εκπροσώπους του Twitter και Facebook, αλλά δεν έλαβε απάντηση σχετικά με το αν οι εταιρείες γνώριζαν την εκστρατεία παραπληροφόρησης, πως την αντιμετωπίζουν, ή αν πρόκειται να την αντιμετωπίσουν.

«Η Κίνα θεωρεί ότι βρίσκεται σε έναν μακροπρόθεσμο αγώνα για πολιτική επιρροή που προηγείται της πανδημίας του κορωνοϊού, και θα συνεχιστεί πολύ αφότου η πανδημία επιλυθεί», δήλωσε ο Λόμαν στην Epoch Times.

Η προώθηση παραπληροφόρησης είναι μια συνήθης τακτική που χρησιμοποιεί το ΚΚΚ ως μέρος της ευρύτερης παγκόσμιας στρατηγικής του. Τα «ρομποτάκια» του ΚΚΚ έχουν επίσης πλημμυρίσει το Twitter για να υπερασπιστούν το κομμουνιστικό καθεστώς, να επιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να παπαγαλίσουν αυτά τα προπαγανδιστικά αφηγήματα.

Ο Κινέζος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λι-τζιέν υπήρξε μια από τις πιο δραστήριες φωνές διάδοσης της παραπληροφόρησης στο Twitter και ήταν ένας από τους πρώτους που ισχυρίστηκε ότι ο ιός προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τζάο έχει πάνω από 500.000 «οπαδούς» στο Twitter. Πολλές από τις αναρτήσεις του περί συνωμοσίας βρίσκονται ακόμα στο Διαδίκτυο.

Ο Ρέυ Γουόλς, ειδικός ψηφιακής προστασίας προσωπικών δεδομένων στην ProPrivacy, δήλωσε στην Epoch Times: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κινεζική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν δυνητικά εξαιρετική δύναμη για την διάδοση παραπληροφόρησης.»

«Αυτή ακριβώς η τεράστια δυνητική ισχύς για διάδοση παραπληροφόρησης καθιστά τα κοινωνικά μέσα ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και την πρόκληση διαφωνιών και σύγχυσης».

Ο Γουόλς είπε ότι το ΚΚΚ πιθανότατα προσπαθεί να «πείσει τους Κινέζους» —και όχι μόνο τις άλλες χώρες— προσπαθώντας να σπείρει την συνωμοσία ότι ο ιός προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι άνθρωποι στην Κίνα δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ιστοσελίδες και «τροφοδοτούνται» με μια συνεχή ροή προπαγάνδας από το κομμουνιστικό καθεστώς εκεί. Αν και τα αφηγήματα που προωθούνται από την Κίνα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα, οι στόχοι είναι οι ίδιοι: να αποφύγουν την ευθύνη για την κακοδιαχείριση του «ιού του ΚΚΚ.» και να δημιουργήσουν την εικόνα ότι περιόρισαν με επιτυχία την έξαρση.

Νομοθέτες καλούν το Twitter να απαγορεύσει αξιωματούχους του ΚΚΚ να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του, και μια ομάδα γερουσιαστών ζητά την δημιουργία μιας νέας ειδικής ομάδας για να αντιμετωπίσει άμεσα την προπαγάνδα.

Ο Γουόλτερ Λόμαν, διευθυντής του Κέντρου Ασιατικών Σπουδών του Ιδρύματος Κληρονομιάς (Heritage Foundation) δήλωσε: «Δεν είναι πολύ περίεργο, αν και η θρασύτητα είναι» – , αναφερόμενος στην παραπληροφόρηση. «Η Κίνα έχει εδώ και καιρό μια ατζέντα πολιτικού πολέμου, εναντίον της Ταϊβάν, των Θιβετιανών, των Ουιγούρων, του Φάλουν Γκονγκ, και άλλων που ονόμασε εχθρούς του κινεζικού κράτους».

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κύριος στόχος της προπαγάνδας της Κίνας. Άλλες δυτικές χώρες, όπως η Ιταλία, έχουν επίσης πρόσφατα στοχευθεί από κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται από την Κίνα ως ο πρώτιστος ανταγωνιστής, ανέφερε ο Λόμαν. Η Κίνα είναι επίσης «πιθανό να έχει μπει σε κάτι που αντιλαμβάνεται ως χτυπήματα ανταπόδοσης» στον εμπορικό της πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος «έχει πλήξει έναν βασικό πυλώνα της εγχώριας εικόνας [ΣτΕ: εικόνας της προπαγάνδας] του ΚΚΚ».

Ένας άλλος λόγος είναι ότι ο Τραμπ ανέφερε επανειλημμένα την Κίνα ως πηγή του ιού του ΚΚΚ., που εμφανίστηκε στην Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, και το Πεκίνο θέλει να αποφύγει την όποια απόδοση ευθύνης, είπε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το ΚΚΚ υποστήριξε πως δεν εμφανίστηκαν νέα κρούσματα του ιού. Ισχυρίζεται επίσης ότι η Κίνα αντιμετωπίζει πλέον μια μεγαλύτερη απειλή —μετάδοση του ιού από το εξωτερικό. Ένα σύνολο εσωτερικών κυβερνητικών εγγράφων που απέκτησε η Epoch Times, ωστόσο, φανερώνουν ότι η κατάσταση στην πόλη της Γουχάν είναι πολύ χειρότερη από ό,τι έχει αναφερθεί επισήμως. Κινέζοι πολίτες περιγράφουν επίσης μια διαφορετική πραγματικότητα στην πόλη.

Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η πραγματικότητα της κατάστασης στην Κίνα, δήλωσε ο Λόμαν.

«Σε ένα έθνος με το μέγεθος της Κίνας, με 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο κορωνοϊός έχει εξαλειφθεί και ότι όλες οι νέες περιπτώσεις ήρθαν από το εξωτερικό», ανέφερε.

«Είναι ένα ανοικτό ερώτημα, για παράδειγμα, εάν ο κορωνοϊός βρίσκεται στο κινεζικό σύστημα φυλακών και στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, καθώς αυτά δεν είναι ανοικτά σε εξωτερικούς ελέγχους», ανέφερε ο Λόμαν. «Παρομοίως, είναι άγνωστο, αλλά δύσκολο να γίνει πιστευτό, ότι σε ολόκληρο τον κινεζικό στρατό των 2 εκατομμυρίων ατόμων, δεν έχουν υπάρξει φορείς κορωνοϊού».

Ενάντια στην προπαγάνδα

Ο γερουσιαστής Μπεν Σας (Ρ-Νεμπ.) και ο βουλευτής Μάικ Γκάλαγκερ (Ρ-Γουισ.) έγραψαν σε επιστολή της 20ης Μαρτίου προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter Τζακ Ντόρσυ ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

«Με την απαγόρευση του Twitter στην Κίνα, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα κρατά τους πολίτες του στο σκοτάδι. Βάζοντας προπαγάνδα στο Twitter, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα λέει ψέματα στον υπόλοιπο κόσμο», έγραψαν οι νομοθέτες.

Είπαν ότι η προπαγάνδα που δημιουργεί σύγχυση περί της προέλευσης του ιού του ΚΚΚ «δυνητικά υπονομεύει τις προσπάθειες για τον περιορισμό και τον έλεγχο της επιδημίας» και ότι «αυτή η συμπεριφορά είναι υπεραρκετή για την απομάκρυνσή τους από την πλατφόρμα».

Στις 25 Μαρτίου, ο γερουσιαστής Τζος Χόλυ (Ρ-Μο.) εισήγαγε ψήφισμα που ζητάει την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την αρχική απόκρυψη της ύπαρξης του ιού του ΚΚΚ από το καθεστώς. Το ψήφισμα καλεί επίσης την Κίνα να αποπληρώσει «όλα τα έθνη που ζημιώθηκαν επειδή η Κίνα έλεγε ψέματα για την εξάπλωση του ιού».

Εν τω μεταξύ, ένα ψήφισμα (και από τα δύο κόμματα) που συστήθηκε από τον βουλευτή Τζιμ Μπανκς (Ρ-Ιντ.) στις 24 Μαρτίου, επιδιώκει να καταδικάσει το κινεζικό καθεστώς για την σκόπιμη υποβάθμιση του ξεσπάσματος του ιού του ΚΚΚ. Το ψήφισμα υποστηρίζεται επίσης από τον βουλευτή Σεθ Μόλτον (Δ-Μασσ.) και έχει περισσότερους από 35 συνυπογράφοντες.

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ, διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Η Εύα Φου συνέβαλε σε αυτό το άρθρο. 

Ακολουθήστε τον Bowen στο Τwitter: @BowenXiao_

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 thought on “Το Πεκίνο χρησιμοποιεί μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει προπαγάνδα παγκοσμίως”

Σχολιάστε