Ενημέρωση: 6 Σεπτεμβρίου 2020
Το Πακιστάν και η Κίνα υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή φράγματος που απειλεί περισσότερα από 50.000 αρχαία βουδιστικά κειμήλια στην αμφισβητούμενη περιοχή του Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν.
Το φράγμα Ντιαμέρ-Μπάσα, με μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή του, εγκαινιάστηκε για τέταρτη φορά από τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ίμραν Καν στις 15 Ιουλίου, μετά την υπογραφή συμφωνίας τον Μάιο μεταξύ της κινεζικής κρατικής εταιρείας China Power και του οργανισμού μεθοριακών έργων του στρατού του Πακιστάν.
«Θα κατακλύσει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα γης κατά μήκος της εθνικής οδού Καρακοράμ. Θα βυθίσει επίσης βράχια και ογκόλιθους που υποστηρίζουν πολύτιμα πετρογλυφικά και τέχνη από τις εποχές των Σογδίων, των Σκυθών και του Θιβέτ», δήλωσε ο Σεντζ Σέρινγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Σπουδών Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν με έδρα την Ουάσινγκτον, στην Epoch Times.
Το Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν στην μεγάλου υψομέτρου περιοχή της Ασίας διεκδικείται από την Ινδία ως κομμάτι του ενσωματωμένου εδάφους του Τζαμού και Κασμίρ. Επί του παρόντος, η περιοχή διοικείται από το Πακιστάν, το οποίο ισχυρίζεται ότι αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή. Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν προβεί σε τέσσερις πολέμους για την περιοχή.
Επιπλέον, η Κίνα και το Πακιστάν κατασκευάζουν, μέσω του Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, το οικονομικό πέρασμα Πακιστάν-Κίνας ως μέρος του κινεζικού πρότζεκτ «Belt and Road».
Ο Άντναν Ααμίρ, ανεξάρτητος δημοσιογράφος στο Πακιστάν που καλύπτει το «Belt and Road», δήλωσε στην Epoch Times μέσω email ότι η απειλή των κειμηλίων αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τους ντόπιους του Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, δεν διαφαίνεται όμως ως ένα μείζον ζήτημα στην «εθνική αφήγηση» του Πακιστάν.
«Καθόλου. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά στα μέσα ενημέρωσης του Πακιστάν. Δεν μπορεί κανείς να βρει μια νέα σχετική είδηση σε κάποια εθνική εφημερίδα ή τηλεοπτικό κανάλι. Απουσιάζει εντελώς από τα ρεπορτάζ των μέσων μαζικής ενημέρωσης», δήλωσε ο δημοσιογράφος που εδρεύει στην Κουέτα, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα στα μέσα ενημέρωσης του Πακιστάν.
Ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης, οι Pamir Times, αναφέρει ότι το φράγμα θα κατακλύσει 95 αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων 75 πέτρινων «συγκροτημάτων» τέχνης.
Σημασία
Η ιστορία αυτών των κειμηλίων στο Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν ταυτίζεται με την ιστορία εξάπλωσης του Βουδισμού καθ’ όλο το μήκος του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, ο οποίος παρείχε έναν ελεύθερο δρόμο για διάφορα ρεύματα πολιτισμών και θρησκειών.
Ο Βουδισμός ήρθε στην περιοχή 300 χρόνια αφότου ο Βούδας Σακιαμούνι, γνωστός και ως Βούδας Γκαουτάμα, πέτυχε την νιρβάνα. Περνώντας μέσα από το Γκιλγκίτ λόγω των μικρότερων διαδρομών τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. ο Δρόμος του Μεταξιού έφτασε μέχρι την λεκάνη Ταρίμ στην Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με την Daily Times, ένα έντυπο του Πακιστάν.
Η διαδρομή Γκιλγκίτ ήταν για εκείνη την εποχή ένα σημαντικό σημείο εισόδου στη Βουδιστική Ινδία, και πολλοί Κινέζοι μοναχοί ταξίδευαν μέσω του Γκιλγκίτ στον δρόμο τους προς την δύση.
«Οι συντηρητικές εκτιμήσεις θέτουν τον αριθμό αυτών των χαραγμένων έργων, που σχετίζονται με τους ινδουιστές, τους βουδιστές και τους πολιτισμούς Μπον, σε 50.000», δήλωσε ο Σέρινγκ.
Το 1931, σε ένα χωριό του Γκιλγκίτ με το όνομα Ναπούρ, βρέθηκαν μέσα σε ένα ξύλινο κουτί σε κάποια αρχαία ερείπια, αναγνωρισμένα ως κατοικία βουδιστών μοναχών, μερικά από τα παλαιότερα διασωθέντα χειρόγραφα.
Αυτά τα χειρόγραφα, φτιαγμένα από φλοιό σημύδας και πηλό, είναι, σύμφωνα με την UNESCO, τα παλαιότερα διασωθέντα χειρόγραφα στην Ινδία.
«Αυτά τα χειρόγραφα περιλαμβάνουν διάφορα βουδιστικά έργα που ρίχνουν φως στην εξέλιξη της Σανσκριτικής, της Κινεζικής, της Κορεατικής, της Ιαπωνικής, της Μογγολικής, της Μαντζουριανής και της Θιβετιανής θρησκευτικής λογοτεχνίας», ανέφερε η UNESCO σε δήλωση.
Ο Σέρινγκ είπε ότι το Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν φιλοξένησε βουδιστικά πανεπιστήμια στα αρχαία χρόνια και ότι αυτός είναι ο λόγος που η περιοχή κατέχει μια τόσο πλούσια κληρονομιά.
Έκκληση για βοήθεια
Μια παλιά δημόσια ομάδα του Πακιστάν στο Facebook, Save the Buddha Relics Found in Diamer – Bhasha Dam Site, έχει ζητήσει βοήθεια εδώ και καιρό από την παγκόσμια κοινότητα στην διατήρηση των αρχαίων.
Η ομάδα ανέφερε ότι το τμήμα αρχαιολογίας των βόρειων περιοχών του Πακιστάν επιβεβαίωσε την παρουσία των κειμηλίων στην τοποθεσία του φράγματος και τα κειμήλια χρειάζονται άμεσα προσοχή.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν αυτά τα ανεκτίμητα κειμήλια», δήλωσε η ομάδα, προσθέτοντας ότι η γερμανική εταιρεία Lahmeyer, που εργάζεται στο έργο, συνέστησε να δημιουργηθεί ένα μουσείο για τα αγάλματα και τα πέτρινα γλυπτά που βρέθηκαν στην περιοχή.
Την ομάδα ηγούνταν ο Χάραλντ Χάουπτμαν από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, με σπουδές πάνω στο προ-ισλαμικό Πακιστάν, μέχρι τον θάνατό του το 2018. Δεν υπάρχει καμία αναφορά συνέχειας του έργου του μετά τον θάνατό του και η Epoch Times δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με άλλα μέλη της ομάδας που αναφέρεται στο Facebook.
Ο Σέρινγκ είπε ότι οποιαδήποτε ζημιά στα κειμήλια θα ήταν σαν μια επίθεση στην ταυτότητα των ντόπιων.
«Οι ντόπιοι σε μέρη όπως το Μαντάλ, το Σκάρντου, συγκέντρωσαν χρήματα για να χτίσουν προστατευτικά τείχη γύρω από ένα μεγάλο ογκόλιθο με χαρακτικά του Βούδα. Οι ντόπιοι συνεχίζουν να ζητούν από την κυβέρνηση να διατηρήσει κονδύλια για την προστασία της μη ισλαμικής κληρονομιάς τους, καθώς είναι περήφανοι για την πολιτιστική και γλωσσική τους σχέση με το Λαντάκ και το Θιβέτ», δήλωσε ο Σέρινγκ, προσθέτοντας ότι οι Μπάλτις έχουν την ίδια εθνικότητα και φυλετική σύνθεση με τους Θιβετιανούς.
Ο Ααμίρ είπε ότι η κοινωνία στο Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν ζητά την διατήρηση των κειμηλίων, αλλά δεν λαμβάνει καμία υποστήριξη από το υπόλοιπο Πακιστάν.
«Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι η κοινωνία του Πακιστάν είναι απασχολημένη με πιο σοβαρά ζητήματα, όπως η εξαφάνιση και διαφθορά στρατηγών, και ως εκ τούτου δεν δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Ααμίρ.
Πολιτική γύρω από τα κειμήλια
Η γεωπολιτική θέση των κειμηλίων, η αμφισβητούμενη κατάσταση της ευρύτερης περιοχής και η τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση στο Πακιστάν έχουν κάνει δύσκολη την διατήρηση των κειμηλίων.
«Στο Πακιστάν, τα φράγματα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Το Πακιστάν τα χρειάζεται για να αποθηκεύουν νερό και να παράγουν ηλεκτρισμό. Η επιλογή του φράγματος Ντιαμέρ-Μπάσα έγινε μετά από πολλές διαφωνίες σχετικά με την τοποθεσία άλλων φραγμάτων. Επομένως, υπάρχει εθνική συναίνεση για την κατασκευή αυτού του φράγματος με κάθε κόστος», δήλωσε ο Ααμίρ.
«Σε αυτό το πλαίσιο, αν μερικά κειμήλια του Βούδα βυθιστούν ή καταστραφούν, τότε αξίζει τον κόπο, σύμφωνα με την εθνική αφήγηση. Φοβάμαι ότι όποιος αγωνίζεται ενεργά για την διατήρηση αυτών των κειμηλίων θα χαρακτηριστεί ως προδότης που θέλει να υπονομεύσει την κατασκευή αυτού του φράγματος».
Ο Σέρινγκ κάλεσε την διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τα κειμήλια και είπε ότι δεν θα πρέπει να εμπιστευτούν την κυβέρνηση του Πακιστάν για να το κάνει.
«Το Ισλαμαμπάντ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να διευθύνει καθημερινά έργα στο Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν. Το Πακιστάν εγκατέλειψε το έργο του πρώτου ιατρικού πανεπιστημίου στο Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν λόγω έλλειψης πόρων. Έτσι, το να περιμένουμε από το Πακιστάν να εντάξει έναν επιπλέον προϋπολογισμό για την διατήρηση των τοπικών πολιτισμών θα ήταν μια φρούδα ελπίδα», είπε.
Ακολουθήστε την Venus στο Twitter: @venusupadhayaya
Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;
Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό. Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.
Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.
[give_form id=”3924″]