Άρθρο γνώμης
Το Facebook και το Twitter έχουν πάρει εξαιρετικά αυστηρά μέτρα εναντίον της New York Post σχετικά με ένα άρθρο για τον γιο του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ανέλαβαν άμεση δράση εναντίον ενός ειδησεογραφικού άρθρου από έναν εκ των κορυφαίων εκδοτών των ΗΠΑ (η New York Post συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες εφημερίδες σύμφωνα με την κυκλοφορία της).
Εάν κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά, οι ενέργειες του Facebook και του Twitter φαίνονται αυθαίρετες, χωρίς συνοχή ή βάσιμο λόγο.
Ο υπάλληλος επικοινωνιών του Facebook, Άντι Στόουν, είπε σε μια δήλωση ότι η πλατφόρμα «μειώνει την κυκλοφορία» του άρθρου της Post, τονίζοντας ότι η ενέργεια έγινε πριν το άρθρο ελεγχθεί (όσο αμφιλεγόμενοι και να είναι οι ίδιοι οι «υπεύθυνοι επαλήθευσης»). Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον κύριο λόγο πίσω από την κίνηση του Facebook να περιορίσει την εμβέλεια και να λογοκρίνει αποτελεσματικά το άρθρο.
Το Twitter προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από το Facebook, προσθέτοντας ετικέτες προειδοποίησης σε τουίτς και απαγόρευε στους χρήστες να δημοσιεύουν το σύνδεσμο που οδηγούσε στο άρθρο -τόσο δημόσια όσο και σε άμεσα μηνύματα- και να προβαίνει σε κλείδωμα ορισμένων χρηστών που το έκαναν, συμπεριλαμβανομένου της ίδιας της New York Post και της γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Κέλι ΜακΕνάνι.
Αφού αγωνίστηκε για να δικαιολογήσει αυτή την πράξη λογοκρισίας, το Twitter αργότερα ισχυρίστηκε ότι η δημοσίευση του άρθρου παραβίαζε τις πολιτικές του σχετικά με τις «προσωπικές και ιδιωτικές πληροφορίες» και της «Πολιτικής περί παραβίασης υλικού».
Σε ξεχωριστή δήλωση, το Twitter είπε ότι η πλατφόρμα «απαγορεύει τη χρήση της υπηρεσίας για τη διανομή περιεχομένου που αποκτάται χωρίς άδεια».
Μήπως αυτό σημαίνει ότι η προώθηση όλων των ειδησεογραφικών άρθρων που περιέχουν διαρροή εγγράφων θα απαγορευτεί από την πλατφόρμα; Και άραγε αυτό το πρότυπο θα εφαρμοστεί ισάξια σε όλους τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης;
Σύμφωνα με τα καινούργια πρότυπα του Twitter, μερικά κομμάτια της σπουδαιότερης δημοσιογραφίας που έχει παραχθεί ποτέ -η οποία βασιζόταν συχνά στην διαρροή εγγράφων- δεν έχει θέση στην πλατφόρμα του.
Οι κανόνες του Twitter και του Facebook είναι τόσο επικίνδυνα ασαφείς που οι πλατφόρμες οι ίδιες μπορούν να επιλέξουν ποιό περιεχόμενο να λογοκρίνουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Δεν είναι κρυφό ότι καθώς οι δύο εταιρείες μεγαλώνουν σε μέγεθος και επιρροή τα τελευταία χρόνια, το ίδιο ισχύει και για τον έλεγχό τους πάνω στον δημόσιο διάλογο.
Θα ήταν δικαίωμά τους να το κάνουν ως εκδότες, αλλά, το Twitter και το Facebook αρνούνται κατηγορηματικά αυτή την προσφώνηση. Αντ ‘αυτού υποστηρίζουν ότι είναι ανοιχτές πλατφόρμες, και με αυτόν τον τρόπο τους παρέχετε προστασία σύμφωνα με το Άρθρο 230 του νόμου «περί ευπρέπειας στις επικοινωνίες».
Το Facebook και το Twitter έχουν πλέον, δημόσια και κατάφωρα, ξεπεράσει το όριο αυτό, με αποτέλεσμα, όπως ακριβώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που λογοκρίνουν, να έχουν αποτελεσματικά αναλάβει τον ρόλο του εκδότη. Και θα πρέπει να μετριούνται στα ίδια πρότυπα ανάλυψης ευθυνών.