Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Η ιολόγος Δρ. Γιαν Λιμένγκ στην Ουάσινγκτον στις 28 Ιουλίου 2020. (Brendon Fallon / The Epoch Times)

Το Twitter μπλόκαρε τον λογαριασμό της Κινέζας ιολόγου που ισχυρίζεται ότι ο ιός του ΚΚΚ δημιουργήθηκε σε εργαστήριο

Το Twitter έκλεισε τον λογαριασμό της Κινέζας ιολόγου που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή της στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ιός του ΚΚΚ δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.

Η Δρ. Γιαν Λιμένγκ (Yan Limeng), η οποία τον Απρίλιο εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ για να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσίευσε στις 14 Σεπτεμβρίου μια έρευνα με την οποία ισχυρίζεται ότι ο ιός εμφανίζει «βιολογικά χαρακτηριστικά που δεν συνάδουν με έναν φυσικό, ζωονοσογόνο ιό» και ως εκ τούτου «πρέπει να είναι εργαστηριακό προϊόν» Η μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Το Twitter έκλεισε άμεσα τον λογαριασμό της Γιαν μετά το tweet με την ανακοίνωση της έρευνας. Ο λογαριασμός, τον οποίο άνοιξε η Γιαν την Κυριακή, είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 59.000 ακόλουθους στη σύντομη διάρκεια ύπαρξής του.

Η Γιαν είπε ότι η επιστημονική κοινότητα «έχει σωπάσει και συνεργαστεί με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα» για να λογοκρίνει έρευνες που καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα. «Δεν θέλουν οι άνθρωποι να γνωρίζουν την αλήθεια», είπε σε συνέντευξη της στο  Fox την Τρίτη. «Γι ‘αυτό με έθεσαν σε διαθεσιμότητα. Με κατέστειλαν. Είμαι ο στόχος που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να εξαφανίσει».

Οι Epoch Times επικοινώνησαν με το Twitter και την Γιαν για σχόλια, αλλά δεν έλαβαν κάποια απάντηση.

Το λογότυπο του Twitter Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 28 Σεπτεμβρίου 2016. (Brendan McDermid / Reuters)

 

Ορισμένοι επιστήμονες χαρακτήρισαν την έρευνα «αβάσιμη». Το Πεκίνο και ένα υψηλού επιπέδου εργαστήριο στη Γουχάν, την πόλη όπου ξέσπασε η πανδημία, αρνήθηκαν τέτοιου είδους ισχυρισμούς, οι οποίοι έχουν εμφανιστεί ήδη από τον Ιανουάριο σε δημοσιεύματα διάφορων μέσων ενημέρωσης.

Η αμερικανική διακυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο ιός εμφανίζεται με ένα φυσικό τρόπο αλλά «υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις» που υποδηλώνουν ότι ο ιός διέρρευσε για πρώτη φορά από ένα εργαστήριο της Γουχάν. Αξιωματούχοι επέπληξαν το Πεκίνο για την άρνησή του να δώσει την πρόσβαση σε διεθνείς ερευνητές σε κρίσιμα δεδομένα σχετικά με την προέλευση του ιού.

Η απαγόρευση του Twitter, ωστόσο, προκάλεσε την κριτική διακεκριμένων επικριτών της Κίνας και της κινεζικής ομογένειας, οι οποίοι δήλωσαν ότι το Twitter μπορεί να βοηθάει το κινεζικό καθεστώς στη λογοκρισία θεμάτων που δεν του αρέσουν.

«Γιατί να κατεβάσει το Twitter το λογαριασμό της Δρ. Γιαν»; ρωτάει ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο σε ένα tweet.

«Μια Κινέζα επιστήμονας καλείται να διερευνήσει έναν θανατηφόρο ιό στη Γουχάν, βρίσκει προβληματικά στοιχεία, φιμώνεται από το ΚΚΚ, δραπετεύει στις ΗΠΑ, υποστηρίζει την άποψή της και στη συνέχεια φιμώνεται από τα «ελεύθερα» μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αμερικής. Πού είναι η οργή;». έγραψε ως απάντηση.

Ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϋ, σχολιάζοντας το θέμα είπε, «τώρα το Twitter είναι ανοιχτά στο πλευρό του Πεκίνου».

Η Κάι Σια, μια συνταξιούχος Κινέζα καθηγήτρια την οποία το καθεστώς τιμώρησε πρόσφατα για σχολιασμούς της που προσέβαλαν το Κόμμα, είπε ότι η απόφαση του Twitter είναι ζήτημα ελευθερίας του λόγου.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί το Twitter κινήθηκε τόσο άμεσα εναντίον της Γιαν, αλλά αγνόησε τα επανειλημμένα αιτήματα της Κάι να καταργήσει λογαριασμούς που την πλαστοπροσωπούσαν.

Ο Χαν Λιαντσάο, ένας Κινέζος αντιφρονών με έδρα την Ουάσινγκτον, κάλεσε επίσης το Twitter να δώσει μια εξήγηση για την απόφασή του.

«Αυτό που δημοσίευσε η Δρ. Γιαν ήταν ένα επιστημονικό έγγραφο, και οι άνθρωποι που έχουν διαφορετική άποψη μπορούν να εγείρουν ερωτήματα και επιχειρήματα, αλλά να το απαγορεύσει μετά από λίγα tweets, αυτό είναι απλά εκνευριστικό», έγραψε σε ένα tweet. Πρόσθεσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter πρέπει «να έχουν ανοιχτούς και διαφανείς κανόνες για τον έλεγχο συμπεριφοράς της εταιρείας και δεν πρέπει να κάνουν ό,τι θέλουν».

Η Γιαν, μια Κινέζα ιολόγος που στο παρελθόν εργαζόταν σε εργαστήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητώντας άσυλο τον Απρίλιο. Βγήκε για πρώτη φορά δημόσια τον Ιούλιο κατηγορώντας το κινεζικό καθεστώς ότι συγκάλυψε δεδομένα σχετικά με τον ιό κατά τα πρώτα στάδια της επιδημίας.

Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε