Σάββατο, 21 Δεκ, 2024
Η Google ανακοίνωσε ότι απενεργοποίησε 210 κανάλια στο YouTube που ανέβαζαν βίντεο «με συντονισμένο τρόπο» σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, στις 22 Αυγούστου 2019. (Dado Ruvic/Illustration/Reuters)

Το YouTube διαγράφει αυτόματα ορισμένους όρους που κατακρίνουν το κινεζικό καθεστώς

Το YouTube διαγράφει αυτόματα σχόλια που αναφέρουν ορισμένες κινεζικές φράσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για να κατακρίνουν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), ανακάλυψαν χρήστες του κινεζικού διαδικτύου.

Τα σχόλια που περιέχουν τέτοιες φράσεις διαγράφονται εντός δευτερολέπτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό είναι έργο των αλγορίθμων του YouTube.

Μια, όπως φάνηκε, απαγορευμένη φράση είναι η «gong-fei» (共匪), η οποία μπορεί να μεταφραστεί ως «κομμουνιστής ληστής». Χρονολογείται από την εποχή του κινεζικού εμφυλίου πολέμου.

Μια άλλη φράση που διαγράφεται είναι η «wu-mao» (五毛), που κυριολεκτικά σημαίνει «πενήντα σεντ» και χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τον στρατό των διαδικτυακών τρολ που χρησιμοποιεί το ΚΚΚ για να διαδώσει την προπαγάνδα του στο διαδίκτυο. Φημολογείται ότι τα τρολ πληρώνονταν περίπου 50 σεντς ανά δημοσίευση.

Η Epoch Times δοκίμασε και τις δύο φράσεις επανειλημμένα με διαφορετικούς λογαριασμούς YouTube και διαφορετικά βίντεο, έχοντας πάντα το ίδιο αποτέλεσμα — τα σχόλια διαγράφηκαν σε περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Η Google, στην οποία ανήκει το YouTube, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το ζήτημα επισημάνθηκε στις 13 Μαΐου από την Τζένιφερ Τζενγκ, blogger και δημιουργό περιεχομένου YouTube με έμφαση στις ειδήσεις και στην ανάλυση της Κίνας.

Δημοσίευσε βίντεο ενός ατόμου που δείχνει τη διαγραφή των σχολίων. Άλλοι επιβεβαίωσαν τότε την παρατήρηση. Το θέμα έχει εξεταστεί επίσης από την Taiwan News.

Η σχέση με το ΚΚΚ

Η Google δέχτηκε επανειλημμένα πυρά λόγω ισχυρισμών πως θέλει να καλοπιάσει το ΚΚΚ.

Από το 2018, η Google συνεργάζεται με έναν κορυφαίο ερευνητικό οργανισμό τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, ένα διάσημο κινεζικό ακαδημαϊκό ίδρυμα που διεξάγει επίσης έρευνα ΤΝ για τον κινέζικο στρατό.

Η Google αντιμετώπισε επίσης κριτική μετά την εμφάνιση πληροφοριών το 2018 ότι αναπτύσσει στα κρυφά μια εφαρμογή αναζήτησης που λογοκρίνει τα αποτελέσματα, για την κινεζική αγορά, ως μέρος ενός πρότζεκτ με όνομα «Dragonfly».

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στο Intercept, η αμφιλεγόμενη εφαρμογή της Google σχεδιάστηκε για να συνδέει το ιστορικό αναζήτησης των χρηστών με τους αριθμούς τηλεφώνου τους, διευκολύνοντας το καθεστώς να κυνηγάει αντιφρονούντες.

Νομοθέτες, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και ορισμένοι υπάλληλοι της Google μίλησαν κατά του έργου, το οποίο, φαίνεται, έκτοτε έχει καταργηθεί.

Η Google λειτουργούσε μια έκδοση της μηχανής αναζήτησής της που εφάρμοζε λογοκρισία, στην Κίνα, από το 2006 έως το 2010, αλλά σταμάτησε αφότου η εταιρεία είχε κάνει την δήλωση ότι μια διαδικτυακή επίθεση που προερχόταν από την Κίνα είχε στοχεύσει δεκάδες λογαριασμούς email της Google, που ανήκαν σε Κινέζους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κακοποίηση σε μεγάλη κλίμακα

Η Κίνα είναι ένας από τους χειρότερους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς παρατηρητές. Τις τελευταίες δεκαετίες, το καθεστώς σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες κρατουμένους συνείδησης για να πουλήσει τα όργανά τους για μεταμοσχεύσεις, με βάση λεπτομερείς και μεγάλης κλίμακας έρευνες που διεξάγονται από τότε που οι κατηγορίες για το έγκλημα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2006.

Πέρυσι, ένα ανεξάρτητο δικαστήριο στο Λονδίνο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρατική βίαιη αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους συνείδησης λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια στην Κίνα «σε σημαντική κλίμακα» και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το ΚΚΚ διαχειρίζεται το πιο εξελιγμένο σύστημα διαδικτυακής λογοκρισίας, απασχολώντας δεκάδες χιλιάδες άτομα για να διαγράφουν με μη αυτόματο τρόπο περιεχόμενο και να κάνουν αρνητικές ή θετικές αναρτήσεις και σχόλια με βάση τις οδηγίες του καθεστώτος.

Το καθεστώς απαιτεί από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να λογοκρίνουν θέματα που θεωρεί «ευαίσθητα», όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι συνεχιζόμενες διώξεις στην Κίνα προς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, ανεπίσημους χριστιανούς, Ουιγούρους, ακτιβιστές δικαιωμάτων και άλλους. Οι εταιρείες αναγκάζονται επίσης να μοιράζονται με το καθεστώς όλα τα δεδομένα τους που είναι αποθηκευμένα στην Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι, δήλωσε παλιότερα ότι η εταιρεία έχει επενδύσει στην Κίνα για χρόνια και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει.

Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε σημαντική έμφαση στην αντίδραση κατά της πίεσης του ΚΚΚ, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας και του Διαδικτύου.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες μας δεν θα κάνουν συμφωνίες που θα ενισχύσουν τον στρατό ενός ανταγωνιστή ή θα σφίξουν την λαβή καταστολής του καθεστώτος σε τμήματα αυτής της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον Ιανουάριο.

Οι Bowen Xiao, Cathy He και Nathan Su συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Petr στο Twitter: @petrsvab

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε