Γράφει ο John Nania
Ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Κίνας τη δεκαετία του ’90 ήταν το Φάλουν Γκονγκ. Είτε το πει κανείς διαλογιστική πρακτική, πνευματική εξάσκηση, είτε ένα είδους τσιγκόνγκ, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι το εξασκούσαν στην Κίνα στα μέσα του 1999.
Ωστόσο, παρόλο που 1 στους 13 Κινέζους το ασκούσε, εκτός Κίνας το Φάλουν Γκονγκ ήταν σχεδόν άγνωστο – μέχρι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (KKK) να το απαγορέψει τον Ιούλιο του 1999 και να ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία δίωξης, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Νους και σώμα
Το Φάλουν Γκονγκ (ή αλλιώς και Φάλουν Ντάφα) εξευγενίζει και καλλιεργεί, τόσο το νου όσο και το σώμα. Αποτελείται από ήρεμες διαλογιστικές ασκήσεις και την καλλιέργεια του εαυτού. (Στην δύση, κατανοούμε καλύτερα τον όρο «καλλιέργεια» ως αυτοβελτίωση.) Αυτά είναι δύο κομμάτια αλληλένδετα και αναπόσπαστα μεταξύ τους.
Το πρώτο μέρος, το κομμάτι των ασκήσεων, περιέχει πέντε πολύ απλές στην εκμάθηση ασκήσεις, όπου οι τέσσερεις πρώτες είναι όρθιες, και η πέμπτη καθιστή. Οι κινήσεις των ασκήσεων είναι ήρεμες, ήπιες, και σε κάποια σημεία στατικές, και έχουν ως στόχο να ξεμπλοκάρουν τα ενεργειακά κανάλια (σύμφωνα με την κινεζική ιατρική) και να ενισχύσουν την ενέργεια του σώματος.
Όσο για το κομμάτι της διδασκαλίας, στην καρδιά της φιλοσοφίας του Φάλουν Γκονγκ είναι οι αρχές Αλήθεια, Καλοσύνη και Ανεκτικότητα ή Τζεν 真, Σαν 善, Ρεν 忍 στα κινέζικα, οι οποίες θεωρούνται οι θεμελιώδεις αρχές του σύμπαντος. Οι διδασκαλίες εμβαθύνουν περισσότερο πάνω σε αυτό το σημείο.
Πρώιμα στάδια
Για χιλιάδες χρόνια στην Κίνα, οι πνευματικές πρακτικές διαδίδονταν από δάσκαλο σε μαθητή. Ο δάσκαλος του Φάλουν Γκονγκ, Λι Χονγκτζί, έμαθε την πρακτική κατ’ ιδίαν και στη συνέχεια την μετέδωσε στο κοινό τον Μάιο του 1992.
Μέχρι και τα τέλη του 1994, ο κ. Λι είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Κίνας, όπου διοργάνωσε 54 σεμινάρια διάρκειας 8-10 ημερών. Δίδασκε τις αρχές καθώς και τις ασκήσεις και απαντούσε στις ερωτήσεις των μαθητών την τελευταία μέρα κάθε σεμιναρίου.
Στην αρχή, μόνο μερικές εκατοντάδες παρακολουθούσαν κάθε σεμινάριο, αλλά στα τέλη του 1994, οι αίθουσες των διαλέξεων γέμιζαν με χιλιάδες άτομα.
Από στόμα σε στόμα, οι άνθρωποι μετέδιδαν στις οικογένειές τους, στους φίλους και στους γείτονές τους για το πώς οι ασθένειές τους -από δερματικές παθήσεις μέχρι καρδιακά προβλήματα- βελτιώθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Μερικοί επίσης ανέφεραν ότι είχαν βελτιωθεί και οι σχέσεις με τους συζύγους και τους συναδέλφους τους.
Η πρακτική συνέχισε να εξαπλώνεται από στόμα σε στόμα, από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που άκουσαν τις διαλέξεις του κ. Λι ζωντανά την περίοδο 1992–94, στους δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στα μέσα του 1999. Ανάμεσα στους ασκούμενους έβρισκε κανείς ηλικιωμένους και νέους άνθρωπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων, από καθηγητές πανεπιστημίου μέχρι αγρότες, ακόμη και στρατηγούς και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Χώροι εξάσκησης άρχισαν να ξεπετάγονται σε δημόσια πάρκα σε όλη την Κίνα. Εθελοντές βοηθοί μάθαιναν στους νέους ενδιαφερόμενους τις κινήσεις των ασκήσεων και έπαιρναν μαζί τους ένα κασετόφωνο για να παίξουν τη μουσική συνοδεία των ασκήσεων. Αφού έκαναν όλοι μαζί τις ασκήσεις, κάποιοι ασκούμενοι θα συνέχιζαν τη μέρα τους πηγαίνοντας στις δουλειές τους ενώ κάποιοι άλλοι θα κάθονταν για να διαβάσουν το «Τζούαν Φάλουν», το κύριο βιβλίο της εξάσκησης γραμμένο από τον κ. Λι. Ο εξευγενισμός του νου και του χαρακτήρα έρχεται μέσω της μελέτης αυτού του βιβλίου και άλλων διδασκαλιών -τα κείμενα των οποίων διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο- και την εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή.
Παγκόσμια εξάπλωση
Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ πήραν την γνώση της πρακτικής μαζί τους στα πανεπιστήμια και τις εταιρείες τους εκτός Κίνας, με πολλά πανεπιστήμια να φιλοξενούν φοιτητικούς συλλόγους του Φάλουν Γκονγκ. Ο κ. Λι έδωσε ένα πλήρες σεμινάριο στην Σουηδία στις αρχές του 1995 και μίλησε σε συνέδρια που οργανώθηκαν από μαθητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία και άλλα μέρη πριν το ΚΚΚ ξεκινήσει την εκστρατεία δίωξης το 1999.
Η ιστοσελίδα FalunDafa.org, απαριθμεί τις τοποθεσίες εξάσκησης σε περίπου 70 χώρες. Αναφέρει, «Όλες οι δραστηριότητες του Φάλουν Ντάφα είναι δωρεάν». ( Το Φάλουν Ντάφα είναι ένα ακόμη όνομα για το Φάλουν Γκονγκ. «Ντάφα» σημαίνει «Μεγάλος Τρόπος».)
Ο αριθμός των ατόμων που ασκούνται εκτός Κίνας αυξάνεται καθημερινά ενώ η δίωξη και η απαγόρευση μέσα στην Κίνα συνεχίζεται.
Για περισσότερες πληροφορίες και την εκμάθηση των ασκήσεων στην Ελλάδα μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο: www.falundafa.gr
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece