Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Εικόνα μετά από πυρκαγιά στον χώρο καταλυμάτων της Μόριας στην Λέσβο, 9 Σεπτεμβρίου 2020. (Ηλίας Μάρκου / Reuters)

Χιλιάδες άστεγοι αφότου πυρκαγιά καταστρέφει την δομή φιλοξενίας στην Μόρια, Λέσβου

ΛΕΣΒΟΣ, Ελλάδα — Χιλιάδες έμειναν χωρίς στέγη στις 9 Σεπτεμβρίου μετά από νυχτερινές πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων και λαθρομεταναστών της Λέσβου, ο οποίος στέγαζε πολύ περισσότερα άτομα από ό,τι προοριζόταν.

Η δομή φιλοξενίας της Μόριας, που φιλοξενεί περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, «πιθανώς καταστράφηκε εντελώς», σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο.

Οι αρχές ανέφεραν ότι ερευνούσαν εμπρησμό. Νωρίς το απόγευμα στις 8 Σεπτεμβρίου, ξέσπασε μια νέα πυρκαγιά, που ανάγκασε εκείνους που παρέμειναν στον χώρο να φύγουν.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε ότι είδε μια «τεράστια» στήλη μαύρου καπνού να αναδύεται από το στρατόπεδο. Εικόνες έδειξαν τους διαμένοντες να τρέχουν σε έναν δρόμο, μαζί με τα παιδιά και τα υπάρχοντά τους.

Η Αθήνα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο και έστειλε αστυνομικές ενισχύσεις στο νησί για να βοηθήσει στη διατήρηση της τάξης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης είπε ότι περίπου 2.000 άτομα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές θα διαμείνουν προσωρινά σε επιβατικό πλοίο και σε δύο πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Δεν ήταν σαφές πού βρισκόταν ο υπόλοιπος πληθυσμός. Τα πλοία δεν έφτασαν στην Μυτιλήνη, όπως αναμενόταν, χθες το βράδυ.

«Η κατάσταση στην Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί [όπως είναι] γιατί είναι ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας και εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική ομιλία, προσθέτοντας ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ήταν «ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Οι αρχές ερευνούσαν εάν οι πυρκαγιές της 8ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν σκόπιμα μετά τις δοκιμές COVID-19 που οδήγησαν στην απομόνωση ορισμένων προσφύγων.

«Δεν υπήρχε μόνο μία, αλλά πολλές πυρκαγιές στο στρατόπεδο. Οι μετανάστες έριξαν πέτρες σε πυροσβέστες που προσπαθούσαν να σβήσουν τις πυρκαγιές», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, επικεφαλής πυροσβεστικής για το βόρειο Αιγαίο.

Το στρατόπεδο είχε τεθεί σε καραντίνα την περασμένη εβδομάδα αφότου ένας αιτούντας ασύλου βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Από τις 7 Σεπτεμβρίου, 35 διαμένοντες είχε βρεθεί ότι είχαν τον ιό.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ύλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την άμεση μεταφορά 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι ομάδες βοήθειας έχουν επί μακρόν επικρίνει τις συνθήκες στον χώρο διαμονής, ο οποίος φιλοξενούσε πάνω από τέσσερις φορές την δηλωμένη ικανότητά του, λέγοντας ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής απόστασης και βασικής υγιεινής.

«Τραγικά προβλέψιμο»

Η υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι έλαβε αναφορές για εντάσεις μεταξύ ανθρώπων σε γειτονικά χωριά και αιτούντων άσυλο που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης.

«Τα γεγονότα στην Μόρια χθες το βράδυ είναι αδιανόητα αλλά τραγικά προβλέψιμα καθώς η τρομερή κατάσταση στα νησιά συνεχίστηκε για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης Ελλάδας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε στο παρελθόν ότι σχεδόν οι μισοί που διαμένουν τώρα στα ελληνικά νησιά προέρχονται από το Αφγανιστάν και 19% από την Συρία. Η Λέσβος, που βρίσκεται ακριβώς έναντι της τουρκικής ακτής, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης το 2015–16.

Οι ελληνικές αρχές έθεσαν την Λέσβο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες για λόγους δημόσιας υγείας, ώστε να κινητοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις προς υποστήριξη των αιτούντων άσυλο και των κατοίκων του νησιού.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε τις πυρκαγιές ως «ανθρωπιστική καταστροφή» και είπε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμα να δεχτούν μερικούς από τους πρόσφυγες.

Ο Μπόρις Πιστόριος, υπουργός Εσωτερικών της βόρειας πολιτείας της Κάτω Σαξονίας της Γερμανίας, και άτομο με επιρροή στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να κλείσει η δομή φιλοξενίας της Μόριας.

«Αυτή η δομή με πολλούς  περισσότερους διαμένοντες από ότι μπορεί να υποστηρίξει, είναι το σύμβολο της αποτυχίας της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου», είπε.

Από τους Άλκη Κωνσταντινίδη και Λευτέρη Παπαδήμα.

Προσωπικό της ελληνικής Epoch Times συνέβαλε στο άρθρο.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε