Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ένα μέλος του ιατρικού προσωπικού ελέγχει την δόση φαρμάκου που χορηγείται σε ασθενή με COVID-19 στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στο Wuhan, επαρχία Hubei, Κίνα, στις 11 Μαρτίου 2020. (STR/AFP via Getty Images)

Χιλιάδες τεφροδόχοι σε νεκροταφείο της Γουχάν εγείρουν αμφιβολίες για τον πραγματικό αριθμό νεκρών της Κίνας

Χιλιάδες τεφροδόχοι έχουν παραδοθεί σε ένα νεκροταφείο της Wuhan, κεντρικό σημείο έξαρσης του ιού τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι συγγενείς αρχίζουν να μαζεύουν τα λείψανα των αγαπημένων τους, θέτοντας περαιτέρω υπό αμφισβήτηση την πραγματική κλίμακα της επιδημίας στην Κίνα.

Στις οικογένειες αυτών που πέθαναν από τον ιό του ΚΚΚ επιτράπηκε από τις 23 Μαρτίου η συλλογή των αποτεφρωμένων λειψάνων των συγγενών τους από επτά κυβερνητικά νεκροταφεία, τα οποία λειτουργούν και ως αποτεφρωτήρια. Έκτοτε, οι φωτογραφίες που απεικονίζουν μεγάλες ουρές ανθρώπων έξω από ένα νεκροταφείο κυκλοφόρησαν στα κινεζικά κοινωνικά μέσα—και αμέσως διαγράφηκαν από τους λογοκριτές του καθεστώτος.

Σε μία από αυτές τις εγκαταστάσεις, το νεκροταφείο Hankou, τα φορτηγά παρέδωσαν περίπου 2.500 δοχεία τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη, ανέφερε το κινεζικό οικονομικό περιοδικό Caixin. Μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό έδειξε 3.500 δοχεία να στοιβάζονται από υπαλλήλους μέσα στην εγκατάσταση.

Ορισμένες οικογένειες είπαν στην Caixin ότι έπρεπε να περιμένουν στην ουρά έως και πέντε ώρες ώστε να πάρουν την τέφρα.

Το νεκροταφείο Hankou είπε ότι θα προσπαθήσει να παραδίδει 500 τεφροδοχεία την ημέρα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Toutiao. Το νεκροταφείο ελπίζει να ολοκληρώσει τη διανομή εώς και την Ημέρα Κάθαρσης των Τάφων στις 4 Απριλίου, ένα παραδοσιακό κινεζικό φεστιβάλ όπου οι άνθρωποι επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων τους.

Όταν η Caixin ήρθε σε επαφή με νεκροταφεία στη Wuhan, το προσωπικό σε έξι από αυτές τις εγκαταστάσεις απάντησε στο τηλέφωνο, λέγοντας ότι δεν διέθεταν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των δοχείων που συλλέχθηκαν και ότι δεν τους επιτρέπεται να αποκαλύψουν τους αριθμούς.

Επισήμως, οι κινεζικές αρχές έχουν δηλώσει λίγο πάνω από 2.000 θανάτους στη Wuhan, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες και οι ντόπιοι έχουν από καιρό γίνει δύσπιστοι απέναντι στα επίσημα στοιχεία της Κίνας, δεδομένου της αρχικής συγκάλυψης της επιδημίας από το Πεκίνο, του ‘φτασμένου στα όρια’ συστήματος υγείας της Wuhan, το οποίο δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να προβούν σε εξετάσεις και θεραπεία και των πολλαπλών αλλαγών στον επίσημο τρόπο υπολογισμού των μολύνσεων.

Τον Φεβρουάριο, η Epoch Times διενήργησε μια μυστική έρευνα, καλώντας στο τηλέφωνο νεκροταφεία στη Wuhan, προκειμένου να αντιληφθεί τον πραγματικό αριθμό θανάτων εξαιτίας της επιδημίας.

Εκείνο το διάστημα, το νεκροταφείο Hankou επιβεβαίωσε ότι το αποτεφρωτήριό του είχε σε λειτουργία 20 κλιβάνους για την αποτέφρωση νεκρών 24 ώρες την ημέρα, με τη ξαφνική αύξηση της πρόσληψης σορών να υποδηλώνει ότι περισσότεροι άνθρωποι πέθαιναν από τον ιό του ΚΚΚ, σε σύγκριση με τις επίσημες αναφορές.

Αξιωματούχοι σε άλλα νεκροταφεία της πόλης περιέγραψαν επίσης αιχμηρές ράβδους μπηγμένες μέσα στα σώματα που οι εγκαταστάσεις δεχόντουσαν για καύση. Ένας υπάλληλος στο νεκροταφείο Caidian που βρίσκεται σε ένα προάστιο της Wuhan, είπε επίσης στην The Epoch Times ότι εκείνο το διάστημα χρειάζονταν καθημερινώς τουλάχιστον 100 σάκους για σωρούς.

Ο κ. Ding, κάτοικος της Wuhan που έχασε τη μητέρα του από τον ιό, δεν έχει ακόμη παραλάβει τα λείψανά της. Είπε στην κινεζική έκδοση της The Epoch Times ότι οι τοπικές αρχές είπαν ότι θα βοηθούσαν τις οικογένειες να κάνουν τα χαρτιά τους, αναιρώντας τα τέλη επεξεργασίας και το κόστος των τεφροδόχων και λαμβάνοντας επίσης μια έκπτωση για τον χώρο ταφής, με την προϋπόθεση ότι όλες οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν πριν από την Ημέρα Κάθαρσης των Τάφων. Με το πέρας αυτής της προθεσμίας, δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση σχετικά με αυτή την διευκόλυνση.

Επέκρινε τις αρχές ότι ανάγκασαν τις οικογένειες να τακτοποιήσουν τις ταφές σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται τελετή κηδείας ή τελετουργίες. “Πώς μπορώ να το αποδεχτώ αυτό;” Ο Ντινγκ είπε.

Είπε ότι η μόνη παρηγοριά για τις οικογένειες θα ήταν οι αξιωματούχοι να αναγνωρίσουν την αλήθεια για το τι συνέβη και να αναλάβουν την ευθύνη.

Εάν οι αρχές μπορούσαν “να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να αναλάβουν την ευθύνη”, τότε αυτό θα ήταν “η μεγαλύτερη παρηγοριά για τις οικογένειες των νεκρών και θα ισοδυναμούσε με ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς”, δήλωσε ο Ding.

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε