Δευτέρα, 25 Νοέ, 2024

Χρειάζονται πάντα τα φάρμακα; Η έρευνα έχει δείξει ότι το «εσωτερικό φαρμακείο» μας μπορεί να κάνει πολλά

Σύμφωνα με τον ιατρικό ερευνητή Jeremy Howick, η σύγχρονη ιατρική έχει ωφελήσει σαφώς τη ζωή μας, αλλά έχουμε χάσει πλέον την ικανότητά μας να καθορίζουμε τη σωστή δόση.

«Πραγματικά χρειαζόμαστε φάρμακα , αλλά παίρνουμε πάρα πολλά από αυτά, στο σημείο που μας καταστρέφουν και σταματούν να δουλεύουν», λέει ο Howick.

Το βιβλίο του Howick «Εσύ, ο γιατρός: Η εισαγωγή της απαιτητικής επιστήμης της αυτοθεραπείας» προσφέρει μια συναρπαστική λύση σε αυτόν τον ανθυγιεινό εθισμό – μαθαίνοντας πώς να αξιοποιήσουμε την ικανότητα του σώματός μας να θεραπευτεί.

Όλοι οι γιατροί στην αρχαιότητα αντιλαμβάνονταν το σώμα ως αυτοθεραπευόμενο οργανισμό.

Αλλά στον σύγχρονο κόσμο, εκτός από τα θαυμαστά φάρμακα που δημιουργήθηκαν τον 20ο αιώνα, υπάρχει και η προσδοκία ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα χάπι για κάθε ασθένεια, ή ίσως, θα εμφανιστεί σύντομα, υπό την προϋπόθεση επαρκούς έρευνας και χρηματοδότησης.

Αυτή η προσδοκία έχει οδηγήσει σε απίστευτες θεραπείες, αλλά έχει επίσης αλλοιώσει την αντίληψή μας του τι σημαίνει να είσαι υγιής. Σήμερα, το 20% των Αμερικανών παίρνουν τουλάχιστον πέντε συνταγογραφούμενα φάρμακα την ημέρα, συχνά χωρίς να καταλαβαίνουν ή να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα φάρμακα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Άδεια Steve Buissinne / Pixabay / Pixabay

 

Οι ερευνητές φαρμάκων, εν τω μεταξύ, βλέπουν την ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται περισσότερο ως στατιστικό εμπόδιο παρά ως όφελος. Για να θεωρηθεί ένα φάρμακο αποτελεσματικό, οι δοκιμές πρέπει να αποδείξουν ότι μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα από ένα εικονικό φάρμακο πλασέμπο (placebo).

Το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου

Το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου δείχνει ότι ακόμη και όταν οι ασθενείς λαμβάνουν ψεύτικο φάρμακο, τα συμπτώματά τους συχνά βελτιώνονται.

Και δεν είναι μόνο χάπια. Μια μελέτη του 2014 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασε περισσότερες από 50 μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο για διάφορες μικρές χειρουργικές τεχνικές και διαπίστωσε ότι η εικονική χειρουργική επέμβαση ήταν εξίσου αποτελεσματική με την πραγματική χειρουργική επέμβαση σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις.

Τείνουμε να θεωρούμε το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου ως ψευδαίσθηση που προκαλείται από εξαπάτηση. Αλλά μας δείχνει επίσης ότι το μυαλό και το σώμα μας τείνουν φυσικά προς την ίαση – δεν απαιτείται εξαπάτηση.

Μελέτες των λεγόμενων εικονικών φαρμάκων ανοιχτού τύπου για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του εθισμού στα ναρκωτικά, της αλλεργικής ρινίτιδας και της διαταραχής έλλειψης προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα.

Το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι του μυαλού μας. Βασίζεται σε αυτό που ο Howick αποκαλεί «εσωτερικό φαρμακείο» μας – φαρμακευτικές χημικές ουσίες που παράγονται φυσικά μέσα στο σώμα μας.

Σε μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ το 2016, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν είχε γνωστοποιηθεί στους ασθενείς ότι έπαιρναν ψεύτικα χάπια, το τελετουργικό της συνταγογράφησής τους από έναν αξιόπιστο γιατρό είχε και πάλι ως αποτέλεσμα σημαντική ανακούφιση από τον πόνο.

Η συνειδητοποίηση του ότι διαθέτουμε ένα εσωτερικό φαρμακείο μέσα στο σώμα μας, το κάνει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά . Μία μελέτη σε προεγχειρητικούς ασθενείς εξέτασε πώς αυτή η κατανόηση επηρεάζει τη χρήση των παυσίπονων.

Οι ερευνητές μίλησαν στους μισούς ασθενείς για τις ενδορφίνες, τα παυσίπονα που παράγει το ίδιο το σώμα, ενώ στους άλλους μισούς όχι.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, όλοι οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας πήραν παυσίπονα, αλλά μόνο το 10% της πρώτης ομάδας επέλεξε τη φαρμακευτική αγωγή.

Το φαρμακείο μέσα μας μπορεί να τονωθεί

Η διατροφή και η άσκηση είναι καθιερωμένες στρατηγικές για τη βελτίωση της υγείας, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την ευεξία μας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτες, ο διαλογισμός ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μπορούμε επίσης να έχουμε στενούς φίλους, να είμαστε ευγνώμονες και να αναπτύξουμε μια θετική στάση. Ίσως ορισμένοι από εμάς πάντα γνωρίζαμε ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι ευεργετική, αλλά τώρα και η επιστήμη αναγνωρίζει τη θεραπευτική της αξία.

Ακόμη και η συμπεριφορά ενός γιατρού μπορεί να έχει απτό αντίκτυπο στην υγεία μας. Ο Howick ισχυρίζεται ότι μπορούμε να αντλήσουμε το ίδιο όφελος που προσφέρουν τα αναλγητικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα ηρεμιστικά, από την ενσυναίσθηση που ο γιατρός μας θα δείξει.

Βρίσκοντας τη σωστή προσέγγιση

Λοιπόν, πώς μπορούμε να ξέρουμε πότε να πάρουμε φάρμακα και πότε να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της;

Κατ ‘αρχάς, πρέπει να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος.

«Εάν έχετε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, μεταβείτε στο νοσοκομείο. Αλλά για τις περισσότερες ασθένειες που πηγαίνουμε στον γιατρό, δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή », λέει ο Howick.

Δεύτερον, εάν εξακολουθείτε να χρειάζεστε ιατρική βοήθεια, επιλέξτε πρώτα την πιο συντηρητική, λιγότερο ακριβή και λιγότερο επικίνδυνη θεραπεία.

Η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση μπορούν να σώσουν τη ζωή μας, αλλά μπορεί επίσης να έχουν παρενέργειες πιο σοβαρές από την ασθένεια που προορίζονται να θεραπεύσουν.

Η σύγχρονη ιατρική μπορεί να μας σώσει από ακραίες καταστάσεις, αλλά για τη γενική συντήρηση της υγείας, αναζητήστε τρόπους που χρησιμοποιούν το σύστημα αυτοΐασης του σώματος.

Ο Ed Paget, ένας οστεοπαθητικός και εκπαιδευτής που εδρεύει στην Αλμπέρτα του Καναδά, εξέτασε πρόσφατα μία ασθενή που υπέφερε από ημικρανίες για πάνω από έξι μήνες.

«Ένιωθε τόσο άσχημα που δεν μπορούσε να οδηγήσει, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να πάει στο νοσοκομείο για να ανακουφίσει λίγο τον πόνο», είπε ο Paget.

Αλλά χρειάστηκε κάποια έρευνα για να κατανοηθεί η αιτία του πονοκέφαλου.

«Εξετάσαμε όλες τις περιοχές του σώματός της που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ή να συμβάλουν στην ημικρανία και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να είναι η αιτία ,ήταν μια πτώση που είχε, και το συνεπακόλουθο χτύπημα στον κώκκυγα, πριν εμφανιστεί ο πόνος», είπε ο γιατρός.

Μετά από λίγη πιεσοθεραπεία στον κώκκυγα, η ημικρανία εξαφανίστηκε.

Άδεια Jill Wellington / Pixabay / Pixabay

 

«Το σώμα προσπαθεί πάντα να γίνει καλά», λέει ο Howick. «Ακόμα κι αν ένα άτομο πεθαίνει από καρκίνο, μια τομή στο δέρμα του θεραπεύεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να βρούμε την αιτία που εμποδίζει το σώμα να αναρρώσει. Αφαιρέστε την και αφήστε τη φύση να κάνει τα υπόλοιπα».

Συνειδητοποιήστε πόσο δυνατοί είστε πραγματικά. Η φύση είναι γεμάτη αυτοθεραπευτικούς μηχανισμούς. Και ως μέρος της φύσης, τα σώματά μας είναι και αυτά έτσι.

Κάθε 15 λεπτά, το σώμα μας παράγει 1,5 δισεκατομμύρια νέα κύτταρα. Τα οστά μας είναι ισχυρότερα από το χάλυβα. Τα αιμοφόρα αγγεία μας είναι γεμάτα με ισχυρά κύτταρα που αναζητούν συνεχώς και καταστρέφουν επιβλαβή μικρόβια.

«Όλα τα παράσιτα και τα μικρόβια που εισέρχονται συνεχώς στο σώμα μας έχουν τη δυνατότητα να μας σκοτώσουν», λέει ο Howick. «Είναι όμως εκπληκτικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν υγιείς σε όλη τους τη ζωή. Και αυτό είναι απόδειξη της απίστευτης φύσης του ανθρώπινου σώματος».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε