Τρίτη, 16 Απρ, 2024
Ένας εργάτης στέκεται στη σκαλωσιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre Dame), στο Παρίσι, στις 10 Ιουλίου 2020. (Thibault Camus/AP Photo)

Χωρίς σύγχρονες πινελιές η αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων

ΠΑΡΙΣΙ – η Παναγία των Παρισίων (Notre Dame) θα ξαναχτιστεί ακριβώς όπως ήταν πριν καταστραφεί από την πυρκαγιά πέρυσι.

Δεν θα υπάρξει πισίνα ή βιολογικός κήπος στην ταράτσα του μεσαιωνικού μνημείου του Παρισιού, ούτε μοντέρνος γυάλινος οβελίσκος ή άλλες σύγχρονες ανατροπές. Και για χάρη της ιστορικής ακρίβειας, θα χρησιμοποιηθεί και πάλι ο δυνητικά τοξικός μόλυβδος.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, οι υπεύθυνοι αρχιτέκτονες και ο γενικός διευθυντής αυτού του κολοσσιαίου έργου αναστήλωσης ενός παγκόσμιου μνημείου από τα πιο πολύτιμα.

Ο Μακρόν, που επιθυμεί να είναι ανοικτός ο ναός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, είχε αρχικά υποστηρίξει μια μοντέρνα προσθήκη στην κορυφή του, παρακινώντας αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο να καταθέσουν εντυπωσιακές προτάσεις.

Τελικά, μεταστράφηκε υπέρ της παραδοσιακής λύσης και ενέκρινε τα σχέδια της αναστήλωσης του μνημείου του 12ου αιώνα, που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση της υπηρεσίας που επιβλέπει το έργο.

Ο καπνός ανεβαίνει, καθώς οι φλόγες τυλίγουν την οροφή της Παναγίας των Παρισίων, στη γαλλική πρωτεύουσα, στις 15 Απριλίου 2019. (Fabien Barrau/AFP/Getty Images)

 

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανακατασκευή του οβελίσκου του 19ου αιώνα, που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Eugene Viollet-le-Duc, και ο οποίος κατέρρευσε στην πυρκαγιά, και «ευνοούν την πιστότητα στην μορφή του μνημείου και την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού στην πρότερή του κατάσταση», αναφέρει η δήλωση.

Αυτό σημαίνει στο πώς ήταν η Παναγία των Παρισίων το απόγευμα της 15ης Απριλίου 2019, πριν η πυρκαγιά ξεσπάσει, κάψει τη στέγη και απειλήσει τους δίδυμους πύργους με τα ροζ παράθυρα, που συγκρατούσαν όρθιο τον ναό.

Μπορούμε να διακρίνουμε μια σκαλωσιά κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων. Παρίσι, 27 Μαρτίου 2019. (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

 

Περισσότερο από έναν χρόνο μετά, το κτίριο παραμένει ασταθές. Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να καθαριστεί ο επικίνδυνος μόλυβδος, που απελευθέρωσε η φωτιά και να μπορέσουν οι εργάτες να ξεκινήσουν να απομακρύνουν τις σκαλωσιές, που είχαν τοποθετηθεί για μια προηγούμενη ανακαίνιση. Η καθαυτό αναστήλωση δεν θα ξεκινήσει πριν από το επόμενο έτος.

Τα σχέδια της αποκατάστασης που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη περιλαμβάνουν τη χρήση των αρχικών υλικών, ώστε «να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα, η αρμονία και η συνοχή αυτού του αριστουργήματος της Γοτθικής τέχνης».

Αυτό σημαίνει τόνους μόλυβδου, κάτι που προκαλεί ανησυχία σε ομάδες που υπερασπίζονται το περιβάλλον και την υγεία. Τα κομμάτια του μόλυβδου που απελευθερώθηκαν από την πυρκαγιά είχαν οδηγήσει στο κλείσιμο των σχολείων της περιοχής και είχε χρειαστεί να γίνει άμεσα ένας παρατεταμένος και σχολαστικός καθαρισμός της ιστορικής γειτονιάς του καθεδρικού σε μια περιοχή στο κέντρο του Παρισιού.

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε