Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ένας κάτοικος (κέντρο αριστερά) λαμβάνει μία τσάντα με φαγητό πάνω από έναν τοίχο στη Wuhan στην κεντρική επαρχία της Hubei στην Κίνα στις 3 Μαρτίου 2020. (STR/AFP via Getty Images)

«Όλα είναι ψέματα»: Κάτοικοι του Γουχάν σε απομόνωση απευθύνονται σε Κινέζο αξιωματούχο κατά την επίσκεψη του

Κάτοικοι της Wuhan, το επίκεντρο του κορωνοϊού, έχουν σφραγιστεί μέσα στα σπίτια τους για περισσότερο από ένα μήνα. Παρ’ όλα αυτά, βρήκαν έναν καινούριο τρόπο για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους.

Στις 5 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μίας ομάδας αξιωματούχων, περιελαμβανομένου και του Κινέζου αντιπρόεδρου Sun Chunlan, σε ένα συγκρότημα κατοικιών στην κεντρική κινεζική πόλη, οι ντόπιοι τους υποδέχτηκαν φωνάζοντας τα παράπονά τους μέσα από τα κτίρια τους.

«Ψέματα, όλα είναι ένα ψέμα»! φώναξε μία γυναίκα από το παράθυρό της, με βάση ένα βίντεο που ανέβασε ένας γείτονας.

«Τα λαχανικά που τρώμε εμείς οι απλοί πολίτες είναι όλα υπερτιμημένα», φώναξε κάποιος άλλος σε ένα άλλο βίντεο, το οποίο έκτοτε κάνει τον γύρο των κινεζικών μέσων.

Πολλοί άλλοι κάτοικοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, οι οποία σταμάτησε μόνο όταν οι αξιωματούχοι, που όλοι φορούσαν μάσκες και μαύρες ή ροζ ζακέτες, έφυγαν από τη γειτονιά της συνοικίας Qingshan.

Ένας άντρας που τράβηξε ένα άλλο βίντεο από το κτίριο πάνω από τους αξιωματούχους, εντυπωσιάστηκε από τον αριθμό ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες από τα παράθυρά τους.

«Κανονικά, δε βλέπεις ψυχή», είπε στο βίντεο ο άντρας.

Οι φωνές των κατοίκων φαίνεται να είχαν απήχηση στην ομάδα επιθεώρησης, η οποία περιελάμβανε πάνω από 40 μέλη. Το βίντεο τους δείχνει να σταματούν κάτω από το κτίριο του άντρα και να συνομιλούν για περίπου ένα λεπτό προτού συνεχίσουν.

Στο WeChat, μία δημοφιλή κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι εξέφρασαν τις δυσκολίες τους και την οργή τους προς τους ντόπιους αξιωματούχους διαχείρισης ιδιοκτησίας.

Είδη παντοπωλείου και άλλα απαραίτητα είδη έγιναν δυσεύρετα στη Wuhan, από τότε που η κυβέρνηση σφράγισε τα κτίρια στις 23 Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι βασίζονται κυρίως στις επιτροπές της γειτονιάς τους και τα ομαδικά ψώνια για τα είδη καθημερινής ανάγκης. Ανάλογα την περιοχή, επιτρέπεται στους κατοίκους να βγαίνουν για ψώνια μία φορά κάθε τρεις μέρες ή και καθόλου.

Σε μια ομαδική συνομιλία στο WeChat που είδε η Epoch Times, ένας κάτοικος είπε ότι την ημέρα της επίσκεψης, οι διαχειριστές του κτιρίου δεν άφηναν τους κατοίκους να κατέβουν κάτω. Είπαν ότι οι διαχειριστές κανόνισαν επίσης εθελοντές να παριστάνουν ότι τους φέρνουν φαγητό. Αυτό έκανε τους κατοίκους να εκφράσουν τα παράπονά τους, έγραψε ένας. Σε ένα μήνυμα που ακολούθησε αμέσως, ειπώθηκε ότι οι ντόπιοι αξιωματούχοι επιπλήχθηκαν για το περιστατικό.

Ως αποτέλεσμα “ένας μεγάλος αριθμός αξιωματούχων των επιτροπών της γειτονιάς πήγαν από πόρτα σε πόρτα για να λάβουν ανταπόκριση,” έγραψε ένας.

Αναφορές από τα κινεζικά κρατικά μέσα επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες.

Ο Sun διέταξε τους αξιωματούχους της πόλης και της επαρχίας να «αποκτήσουν μία πλήρη κατανόηση της κατάστασης», και έγινε μία συνάντηση μεταξύ των ντόπιων αξιωματούχων και της ομάδας αντιμετώπισης του ξεσπάσματος του ιού τέσσερις ώρες μετά, σύμφωνα με το Xinhua, ένα κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

 

Κάτοικοι παραδίδουν τρόφιμα πάνω από έναν τοίχο που κλείνει ένα δρόμο στη Wuhan στην κεντρική επαρχία της Hubei της Κίνας στις 3 Μαρτίου 2020. (STR/AFP via Getty Images)

 

Σε μια άλλη συζήτηση, ένας ντόπιος κάτοικος εξήγησε πως όλα όσα μπορούσαν να δουν οι αξιωματούχοι κατά τη σύντομη επιθεώρηση τους ήταν «ψεύτικα», ενώ μέσα στις κατοικίες, οι διάδρομοι είναι  βρόμικοι και ακατάστατοι».

Πολλοί Κινέζοι στο διαδίκτυο επικρότησαν την κίνηση περιφρόνησης των κατοίκων.

«Αυτός είναι ένας αντισυμβατικός τρόπος για να υποστηρίξεις τα δικαιώματα σου κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης του ιού», έγραψε κάποιος στα κινεζικά κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

«Ξεσκεπάζοντας ‘τα νέα ρούχα του αυτοκράτορα’ επιτόπου», είπε ένας άλλος.

Η Zhang, ένας κάτοικος της Wuhan, είπε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα βάζει σε προτεραιότητα τη διατήρηση της εξουσίας του πάνω από ο,τιδήποτε άλλο. Το μικρό όνομα της Zhang δεν αποκαλύπτεται για την ασφάλεια της.

«Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι ότι τα μέτρα ελέγχου κατά της εξάπλωσης είναι καθαρά μία μορφή καταπίεσης», είπε στην Epoch Times. «Χωρίς ελευθερία λόγου και χωρίς η πλειονότητα του κόσμου να γνωρίζει την αλήθεια, είναι σαν να θέλουν αναίσθητους ανθρώπους που να τους εξαναγκάζουν να συμμορφωθούν».

Ο Pan, πατέρας δύο παιδιών στη Wuhan, δεν έχει μπορέσει να βγει από το διαμέρισμα του από τότε που ο πατέρας του διαγνώστηκε με την ασθένεια και οι ντόπιοι αξιωματούχοι σφράγισαν την πόρτα του.

Ξεμένοντας από χρήματα και με τις τιμές των τροφίμων να εκτοξεύονται, σκέφτεται πόσες μέρες ακόμη θα μπορούσε να αντέξει.

«Ακόμη και αν ήθελα να βγω να ζητιανέψω για φαγητό, δε θα ήξερα που να πάω», είπε ο Pan.

Η Zhang είπε ότι η σκληρή προσέγγιση των αξιωματούχων στη διαχείριση της μη εξάπλωσης του ιού είναι «ενάντια στην ανθρώπινη φύση».

«Προτιμούν ν’ αφήσουν τον κόσμο να πεθάνει από την πείνα, κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους», είπε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε