Η αυτοπεποίθηση είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να χαρίσει ένας γονιός στο παιδί του. Ένα εφόδιο το οποίο θα το συντροφεύει σε όλη του τη ζωή.
Το παιδί που μεγαλώνει χωρίς αυτοπεποίθηση πιθανότατα να είναι σε όλη του τη ζωή διστακτικό απέναντι σε νέες εμπειρίες, να φοβάται να διεκδικεί όσα δικαιούται, ενώ η κατάσταση της ψυχολογίας του δεν θα είναι και η καλύτερη.
Το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης, βέβαια, δεν θα είναι πάντα σταθερό. Όπως δεν νιώθουμε πάντα χαρούμενοι ή λυπημένοι έτσι δεν είμαστε και πάντα γεμάτοι πίστη στον εαυτό μας. Πώς, λοιπόν, θα καταφέρει ένας γονέας να μεγαλώσει ένα παιδί γεμάτο αυτοπεποίθηση και καλή ψυχολογία;
Αρχικά, για να μπορέσει ο γονιός να «περάσει» το μήνυμα της πίστης στον εαυτό και να ενθαρρύνει τα παιδιά του να είναι πιο δυναμικά οφείλει ο ίδιος να πιστεύει στον εαυτό του και στις ικανότητές του. Έπειτα, με υπομονή και απλές, καθημερινές συμπεριφορές απέναντι στο παιδί θα καταφέρει να του περάσει το σωστό «μήνυμα».
Διαβάστε παρακάτω πώς θα μπορέσετε να διδάξετε στα παιδιά σας να είναι πιο «ανθεκτικά», δυναμικά, να έχουν κίνητρο και αυτοπεποίθηση.
Επαινέστε την καλή συμπεριφορά
Πολύ συχνά αναλωνόμαστε στην κακή συμπεριφορά των παιδιών και τις επιπτώσεις αυτής. Την ίδια ώρα, όμως, είναι απαραίτητο να μην υποτιμάμε την καλή συμπεριφορά των παιδιών, να την αναγνωρίζουμε και να την επαινούμε. Οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι η ενθάρρυνση της καλής συμπεριφοράς είναι εξίσου σημαντική για τα παιδιά με την αγκαλιά και την ήρεμη αντιμετώπιση.
Αφήστε τα να λύσουν τα δικά τους προβλήματα
Έτσι και μόνο έτσι θα μάθουν να αναλαμβάνουν ευθύνες. Αν λύνετε εσείς τα προβλήματά τους, τότε εκείνα θα καταλάβουν πως δεν χρειάζεται να ασχοληθούν και θα περιμένουν πάντα κάποιον άλλο να βρίσκει λύση στις δυσκολίες τους. Παράλληλα, η αυτοπεποίθησή τους δεν θα είναι υψηλή, αφού θα αποφεύγουν όσα τους φαίνονται δύσκολα ή απαιτητικά.
Παίξτε με τα παιδιά
Τα παιδιά κερδίζουν περισσότερα όταν παίζουν και με ενήλικες, υποστηρίζουν ειδικοί. Οι μεγαλύτεροι προσφέρουν περισσότερες προκλήσεις και μπορούν να κάνουν ένα παιχνίδι πιο δύσκολο για το παιδί. Παράλληλα, μπορούν μαζί να βρουν λύσεις σε δύσκολα σημεία ή να αφήσουν το παιδί να ανακαλύψει μόνο του την επόμενη κίνηση. Προτιμήστε επιτραπέζια παιχνίδια, όπως το σκάκι, τα οποία θα αμβλύνουν και τις ικανότητες συγκέντρωσης και προσοχής του παιδιού.
Ρωτήστε «Κι αν…»
Κάντε ερωτήσεις στα παιδιά που περιέχουν υποθέσεις, για παράδειγμα: «Τι κι αν παίζαμε μόνο με τα τουβλάκια;» ή «Τι θα γινόταν αν αναπνέαμε κάτω από το νερό». Τα μικρά παιδιά έχουν πολύ δημιουργική σκέψη και μεγάλη φαντασία. Ενισχύστε το μυαλό τους μέσα από συζητήσεις και διασκεδαστικά σενάρια, επιτρέποντάς τους έτσι να νιώσουν ευχάριστα και θετικά για τον εαυτό τους.
Μείνετε μακριά από τις οθόνες
Σίγουρα, τα νέα μέσα και η τεχνολογία προσφέρουν πολλές δυνατότητες που συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη του παιδιού μας αλλά, σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων, η υπέρβαση στην χρήση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Όσο λιγότερη ώρα, λοιπόν, περνά το παιδί μπροστά σε μια οθόνη τόσο καλύτερα για την ψυχολογική και πνευματική του υγεία. Περιορίστε και εσείς την χρήση τους για να ενθαρρύνετε τη δημιουργική σκέψη και την περιέργεια των παιδιών για το περιβάλλον τους.
Λύστε μαζί ένα δύσκολο παζλ
Όταν δίνετε στα παιδιά απαιτητικά παζλ καταλαβαίνουν ότι πιστεύετε σε αυτά και στις ικανότητές τους. Έχετε υπομονή και αντισταθείτε στην ανάγκη σας να του δώσετε τη λύση. Καθίστε δίπλα του και βήμα βήμα φτιάξτε μαζί το παζλ. Ενθαρρύνετέ το λέγοντας: «Ξέρω ότι μπορείς να βρεις τη λύση» ή «Έχεις πολύ καλές ιδέες πιστεύω ότι μπορείς να τα καταφέρεις και με το παζλ». Έτσι βοηθάτε το παιδί να πιστέψει στις ικανότητές του και να μη φοβάται στο μέλλον να δοκιμάσει καινούρια πράγματα.
Κάντε δουλειές στο σπίτι
Δώστε στα παιδιά την ευθύνη ακόμα και μιας μικρής δουλειάς στο σπίτι. Να διπλώσουν τα ρούχα, να τα βάλουν στα άπλυτα ή να μαζέψουν το τραπέζι. Δείξτε τους πώς να το κάνουν σωστά και μη διορθώνετε τα λάθη τους. Εξηγήστε τους ότι κανείς δεν θα κάνει τη δουλειά τους για εκείνα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθουν την αξία της υπευθυνότητας και θα νιώθουν καλύτερα κάθε φορά που τελειώνουν τη δουλειά που τους αναθέσατε.
Περάστε χρόνο μαζί ως οικογένεια
Και φροντίστε αυτός ο χρόνος να είναι ποιοτικός και συχνός. Αν δεν γίνεται να κάνετε κάτι όλοι μαζί καθημερινά φροντίστε τα Σαββατοκύριακα να πηγαίνετε μια εκδρομή, για περπάτημα ή για παιχνίδι και φροντίστε να το κάνετε κάθε Σαββατοκύριακο. Τα οικογενειακά «τελετουργικά» βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν τον κόσμο και τους γονείς να αποκτήσουν ορθή επικοινωνία μαζί τους.
Αγκαλιαστείτε
Είναι πολύ σημαντικό να δείχνετε στα παιδιά σας τα τρυφερά σας αισθήματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από την αγκαλιά μέχρι τον χρόνο που θα περάσετε μαζί του ή απλώς τη συζήτηση που θα κάνετε όταν γυρίζετε από το σχολείο ή το ενδιαφέρον που δείχνετε για τις δραστηριότητές του. Όταν το παιδί γνωρίζει ότι το ακούτε με προσοχή και δίνετε σημασία στις ανάγκες του νιώθει καλύτερα και πιστεύει στον εαυτό του περισσότερο.
Πείτε: «Σε αγαπάω»
Συχνά και δυνατά! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να χτίσει κανείς την αυτοπεποίθηση του παιδιού του από το να του δείχνει και να του δηλώνει την αγάπη του. Όταν το παιδί νιώσει ασφάλεια και αποδοχή έχει όλα τα εφόδια για να ξεκινήσει τη ζωή του δυναμικά και χωρίς πολλούς δισταγμούς…
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο www.infokids.gr
Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr