Αιώνες πριν, πολλοί άνθρωποι ακολουθούσαν μια φιλοσοφία γνωστή ως το Δόγμα των υπογραφών. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία αυτή, ορισμένα φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτά, που έμοιαζαν με ζωτικά όργανα, ωφελούσαν τα αντίστιχα μέρη του σώματος.
Ακούγεται λίγο παράξενο;
Απ’ ότι φαίνεται οι πρόγονοί μας δεν ήταν πολύ μακριά από την αλήθεια.
Παρακάτω θα βρείτε 12 τροφές που μοιάζουν με ζωτικά όργανα, μαζί με τα αντίστοιχα οφέλη τους.
1. Αβοκάντο και μήτρα: Ένα αβοκάντο περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της έκκρισης μιας ορμόνης, την προσταγλανδίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει συστολή της μήτρας μαζί με έντονο πόνο. Τα αβοκάντο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ινομυωμάτων στη μήτρα.
2. Καρότα και μάτια: Ίσως η μεγάλη συμβολή των καρότων στην υγεία των ματιών είναι η υψηλή περιεκτικότητάς τους σε β-καροτένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους. Λάβετε υπόψιν, ωστόσο, ότι τα καρότα (ή βιταμίνη Α) δε βελτιώνουν την όραση, εκτός εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Α.
3. Σέλινο και οστά: Ίσια και ανθεκτικά, τα κοτσάνια του σέλινου μοιάζουν με ανθρώπινα οστά, ειδικά με αυτά των ποδιών και των χεριών. Το σέλινο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλει μαζί με τη βιταμίνη D, στην δόμηση των οστών. Η βιταμίνη Κ διευκολύνει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου, ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Το σέλινο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία επίσης συμβάλει στην καλή υγεία των οστών (βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου, μια πρωτεΐνη που συνδέει τα κύτταρα της μήτρας και των οστών μαζί), περιέχει επίσης μαγνήσιο (αλληλεπιδρά με το ασβέστιο) και μαγγάνιο (βοηθά στην παραγωγή του συνδετικού ιστού των οστών).
4. Μαλάκια και όρχεις: Τα μαλάκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην πρόληψη φλεγμονών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν διάφορες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου των όρχεων. Τα μαλάκια παρέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών, πλούσια σε σελήνιο και χαλκό, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α και C. Τα μαλάκια έχουν επίσης αρκετή ποσότητα βιταμίνης Β5, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία των όρχεων.
5. Εσπεριδοειδή και στήθος: Τα εσπεριδοειδή, όπως λεμόνια, πορτοκάλια, λάιμ και γκρέιπφρουτ, είναι εξαιρετικές πηγές καροτενοειδών και φλαβονοειδών, και έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
6. Τζίντζερ (πιπερόριζα) και στομάχι: Το τζίντζερ έχει μια μακρά ιστορία και θεωρείτε από πολλούς πολιτισμούς ως φυσική θεραπεία για παθήσεις του στομάχου, όπως δυσπεψία, ναυτία και εμετό. Οι επιστήμονες επίσης έχουν αναγνωρίσει τη τζιντζερόλη ως ένα φυτοχημικό βότανο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ναυτίας και του εμετού. Είναι τυχαίο τελικά ότι αυτό το βότανο μοιάζει με το το στομάχι;
7. Σταφύλια και πνεύμονες: Εάν αναρωτιέστε πώς γίνετε να μοιάζουν τα σταφύλια με τους πνεύμονες, η ομοιότητα διακρίνεται στο εσωτερικό του οργάνου. Εκεί βρίσκονται οι κυψελίδες (μικροσκοπικές διακλαδώσεις ιστών που επιτρέπουν στο οξυγόνο να διέρχεται) και μοιάζουν με ένα τσαμπί σταφύλι. Ένας σύνδεσμος μεταξύ σταφυλιών και πνευμόνων προέρχεται από τους σπόρους, οι οποίοι περιέχουν προανθοκυανιδίνη. Μια χημική ουσία η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις εκδηλώσεις του άσθματος, που προκαλείται από αλλεργίες.
8. Μανιτάρια και αυτιά: Τα μανιτάρια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία συμβάλει αποτελεσματικά στην υγεία των αυτιών και της ακοής. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τον σχηματισμό των μικρών οστών των αυτιών και την καλή λειτουργία τους.
9. Ελιές και ωοθήκες: Η ομοιότητα μεταξύ ελιών και ωοθηκών είναι ευδιάκριτη, μπορούν πράγματι αυτοί οι μικροί καρποί να ωφελούν τα γυναικεία όργανα; Ανάμεσα στις τροφές που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ωφέλιμες για την υγεία της μήτρας, είναι τα φρούτα και τα υγιή λιπαρά τρόφιμα. Οι ελιές εμπίπτουν και στις δύο αυτές κατηγορίες.
10. Γλυκοπατάτες και πάγκρεας: Οι γλυκοπατάτες ωφελούν το πάγκρεας σε διάφορα επίπεδα. Για όσους πάσχουν από παγκρεατίτιδα, είναι σημαντικό να τρώνε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και οι γλυκοπατάτες είναι μια από αυτές. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε β-καροτένιο / βιταμίνη Α, ενώ περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, καλίου, σιδήρου και μαγνήσιου. Οι γλυκοπατάτες βοηθούν επίσης στην εξισορρόπηση του γλυκαιμικού δείκτη και έτσι βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη και του πάγκρεας (το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ινσουλίνης).
11. Ντομάτες και καρδιά: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
12. Καρύδια και εγκέφαλος: Ένα κέλυφος καρυδιού μοιάζει με ένα μικροσκοπικό εγκέφαλο και η ομοιότητά τους είναι έκδηλη. Τα καρύδια περιέχουν σχεδόν τα διπλάσια αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς και είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3, ενός λιπαρού οξέος γνωστό ως DHA (docosahexaenoic acid). Το DHA είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη διαχείριση της διάθεσης και της γνώσης.
Ο Andrea Donsky είναι συγγραφέας, ολιστικός διατροφολόγος και αρχισυντάκτης στο NaturallySavvy.com και συνιδρυτής του The Healthy Shopper Inc. της Naturally Savvy Media. Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο NaturallySavvy.com