Το 2020 θα είναι μια χρονιά που σίγουρα θα την θυμόμαστε για καιρό. Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε και άλλαξε κατά πολύ τη ζωή μας, δημιουργώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις που όμοιές της, είχε πολύ καιρό η ανθρωπότητα να συναντήσει. Όπως όλα δείχνουν, οι περιορισμοί, οι αποστάσεις ασφαλείας, οι μάσκες και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας ήρθαν για να μείνουν και να λειτουργήσουν ως ένα μέσο αντιμετώπισης του ιού, ακόμα και κατά τη διάρκεια της καινούργιας χρονιάς.
Αυτή η δοκιμασία λοιπόν της ανθρωπότητας, συνέπεσε χρονικά με ένα άλλο μεγάλο γεγονός, αυτό της εκλογής του νέου Αμερικανού προέδρου.
Η ιστορία λίγο πολύ είναι γνωστή και καταλήγει σήμερα σε ένα μεγάλο αδιέξοδο, με τους δύο υποψήφιους να ισχυρίζονται νίκη στις εκλογές. Όχι, ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο νέος πρόεδρος της Αμερικής όπως τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα αναπαράγουν. Θα ήθελα όμως από αυτό το παράδειγμα των εκλογών στην Αμερική, να επικεντρωθώ στην ενημέρωση. Στην ενημέρωση του κόσμου.
Μισή αλήθεια
Γνωρίζαμε πως σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, όπου κυριαρχούν απολυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτά της Κίνας, της Βόρειας Κορέας, της Βενεζουέλας και άλλων, ψευδή νέα δημοσιεύονταν και αληθή νέα κατακρίνονταν, με σκοπό τον έλεγχο του νου, ώστε να κατευθύνουν τα πλήθη της εκάστοτε χώρας ή και του κόσμου, προς μια ορισμένη κατεύθυνση, πάντα προς όφελος του καθεστώτος.
Για παράδειγμα στην Κίνα το 1999, όταν ξεκίνησε η δίωξη εναντίον της ειρηνικής, διαλογιστικής άσκησης Φάλουν Γκονγκ, δίωξη που διαπράχθηκε από το αθεϊστικό Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ξεκίνησε επίσης μια τεράστια προσπάθεια παραπληροφόρησης του κοινού, που στόχο είχε την εξαφάνιση της άσκησης από την χώρα. Σύντομα, η παραπληροφόρηση του ΚΚΚ επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ύπαρξη μέσων μαζικής ενημέρωσης που, είτε λόγω διαφθοράς είτε λόγω φόβου, λειτουργούν ως φερέφωνα, είναι απαραίτητη για τα εκάστοτε καθεστώτα.
Ωστόσο, αυτές οι χώρες είναι μακριά. Στη δυτική κοινωνία και στη χώρα μας έχουμε την ελευθερία να ενημερωνόμαστε από πολλές και διαφορετικές πηγές. Όποιο νέο βλέπουμε είναι πραγματικότητα, θα έλεγε κάποιος.
Ναι, έχεις την δυνατότητα να διαβάζεις σήμερα αυτό το άρθρο, όμως θεωρώ ότι είμαστε ένα βήμα από το να μην την έχουμε.
Στην περίπτωση των Αμερικανικών εκλογών, οι περιπτώσεις νοθείας που παρατηρήθηκαν ήταν πολλές και πολύ σοβαρές. Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, αφού εάν είστε αναγνώστης αυτής της εφημερίδας θα έχετε ενημερωθεί σχετικά.
Έχουμε δει όμως, πως τα περιστατικά απάτης και οι λεπτομέρειές τους, ελάχιστα έως καθόλου εμφανίζονται στα μεγάλα ξένα και ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε κάποια περασμένη δεκαετία, θα υπέθετα, ότι τα περισσότερα ειδησεογραφικά μέσα στερούνται πληροφοριών και πόρων σχετικά με αυτό το θέμα, καθώς δεν είχε την δυνατότητα ο καθένας να καλύψει λεπτομέρειες για θέματα σε κάθε μέρος του κόσμου.
Όμως ζούμε στην εποχή του διαδικτύου και των πληροφοριών. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται εκεί αναρτημένες. Γιατί αναπαράγεται η μισή αλήθεια; Τι συμβαίνει με τα ΜΜΕ;
Πως γίνεται και κάποιος δημοσιογράφος που σέβεται τους αναγνώστες του να μην διερωτάται όταν παράγει έργο;
Τα αποτελέσματα των εκλογών άλλαξαν μέσα σε λίγες ώρες και τα μεγάλα ονόματα της ενημέρωσης δεν έκαναν κάποια σημαντική αναφορά σε αυτό. Αντιθέτως, ανακοίνωσαν στις 7 Νοεμβρίου, ως προβλεπόμενο νικητή τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.
Την τεταμένη περίοδο των δικαστικών προσφυγών για τις εκλογές, όπου τα νέα έπεφταν σαν βροχή, έπεσα πάνω σε ένα ρεπορτάζ μεγάλου ελληνικού καναλιού οπού αντί να αναφέρει τις τελευταίες εξελίξεις, επικεντρωνόταν στον υποτιθέμενο χωρισμό του Ντόναλντ με την Μελάνια Τραμπ.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μια νέα μορφή ενημέρωσης
Σε έναν ιδανικό κόσμο, κάποιος θα σκεπτόταν πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι η αντιπροσώπευση των ελευθεριών του λόγου, αφού κάποιος θα μπορούσε να εκφέρει ελεύθερα την άποψή του στον διαδικτυακό του κύκλο.
Ωστόσο, είδαμε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει διαφορετικές πορείες εξέλιξης, ενώ το κοινό βασίζεται όλο και περισσότερο σε αυτά για ενημέρωση.
To Facebook, όσο πλησιάζαμε προς τις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αύξησε κατά πολύ τον έλεγχο των ειδήσεων που εμφανίζονται στην πλατφόρμα και εγκαθίδρυσε τον έλεγχο γεγονότων. Όπως αναφέρει η πλατφόρμα, οι ελεγκτές γεγονότων αποτελούνται από ανεξάρτητες ομάδες και οργανισμούς τρίτων, πιστοποιημένους από το International Fact-Checking Network (IFCN). Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα της Epoch Times, οι «ανεξάρτητοι» ελεγκτές γεγονότων δεν είναι και τόσο «ανεξάρτητοι».
Οι ελεγκτές γεγονότων του Facebook χρηματοδοτούνται με «κινέζικα» λεφτά μέσω του TikTok
Σε όλη αυτή την περίοδο των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών μέχρι και σήμερα, άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο και απόψεις σχετικά με τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί για την εκλογική απάτη, λογοκρίνονται στην πλατφόρμα, και υπάρχει μια αισθητή υποστήριξη υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος και του υποψήφιου προέδρου Μπάιντεν.
Την ώρα που οι κινήσεις του Facebook δημιουργούν πολλά ερωτήματα στον κόσμο, παρόμοια περιστατικά έχουν εμφανιστεί και στο Twitter το οποίο δεν έχει διστάσει να διαγράψει πολλές φορές τα Tweets του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.
Προ λίγων ημερών το Youtube, γνωστό εδώ και καιρό για την πολιτική της διαγραφής καναλιών όταν αυτά δεν ακολουθούν την «γραμμή» του, αλλά και για την αυτόματη διαγραφή σχόλιων που επικρίνουν το ΚΚΚ, ανακοίνωσε πως θα απαγορεύει τα βίντεο που ισχυρίζονται απάτη στις Αμερικανικές εκλογές του 2020, η οποία έχει αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Συμπερασματικά, ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, είτε υποστηρίζει κάποιον υποψήφιο είτε όχι, θα θέλει να γνωρίζει οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με κάποιο συγκεκριμένο θέμα που τον απασχολεί.
Παρατηρούμε πως, τόσο τα δημοσιογραφικά μέσα, όσο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λειτουργούν με έναν κοινό τους στόχο. Αυτή η κατευθυνόμενη προσπάθεια συγκάλυψης και διαστρέβλωσης, είναι προσβολή στην νοημοσύνη του κόσμου, και είναι λυπηρό για τους ανθρώπους που παραπλανούνται από αυτό. Επίσης, λόγω του ότι έχουμε να κάνουμε με τις Αμερικανικές εκλογές, τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εκεί πρέπει να εκτεθούν πλήρως, καθώς επηρεάζουν όχι μόνο τους Αμερικανούς πολίτες, αλλά και τους πολίτες ολόκληρου του κόσμου. Εάν δεν εκτεθούν, αυτό θα σημαίνει πιθανόν πως οι ελευθερίες μας και τα δικαιώματά μας και εδώ στην Ελλάδα θα υποτιμηθούν ακόμη περισσότερο.
Ελπίζω πως οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτή την προσπάθεια να συνειδητοποιήσουν πως η ζημία που προκαλούν είναι μεγαλύτερη από τα όποια οφέλη λαμβάνουν.
Ελπίζω, πως με την καινούρια χρονιά εκτός των περιοριστικών μέτρων που θα μας ακολουθήσουν, η λογοκρισία και η συγκάλυψη των ειδήσεων να μείνουν πίσω.
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece