Της Dorothy Li
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας εξάγει την τυραννία του σε όλο τον κόσμο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες το άφησαν ατιμώρητο πριν από 33 χρόνια κατά τη διάρκεια της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν, λένε τρεις Κινέζοι ακτιβιστές.
Ήταν μια αιματηρή νύχτα για τους διαδηλωτές φοιτητές που διαμαρτύρονταν υπέρ της δημοκρατίας στις 3 Ιουνίου 1989. Τα τανκς εισέβαλαν προς την πλατεία Τιενανμέν, την καρδιά της κινεζικής πρωτεύουσας, συνθλίβοντας ανθρώπους και αντικείμενα στο πέρασμά τους. Δακρυγόνα και πυρομαχικά κατέκλυσαν την πλατεία.
Πανικόβλητοι διαδηλωτές στήριξαν τα κορμιά τους σε ποδήλατα, λεωφορεία και ασθενοφόρα για να τα μεταφέρουν μακριά. Χιλιάδες άοπλοι διαδηλωτές εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους.
Η μαζική δολοφονία συγκλόνισε τον κόσμο. Σε απάντηση, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους καταδίκασε τη σφαγή, ανέστειλε τις αποστολές όπλων στην Κίνα και επέβαλε κάποιες κυρώσεις.
«Αλλά προσπεράστηκαν γρήγορα», δήλωσε ο Λι Χένγκινγκ, πρώην ηγέτης των φοιτητών του 1989, ο οποίος ζει τώρα στην Ουάσινγκτον. Ο Λι επισήμανε ότι οι περισσότερες κυρώσεις σύντομα άρθηκαν και η οικονομική συνεργασία συνεχίστηκε.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μία ημέρα μετά τη σφαγή της Τιενανμέν, ο Μπους είπε: «Τυχαίνει να πιστεύω ότι οι εμπορικές επαφές οδήγησαν, στην ουσία, σε αυτή την αναζήτηση για περισσότερη ελευθερία. Νομίζω ότι καθώς οι άνθρωποι έχουν εμπορικά κίνητρα, είτε πρόκειται για την Κίνα είτε για άλλα ολοκληρωτικά συστήματα, η κίνηση προς τη δημοκρατία γίνεται πιο αδυσώπητη».
Περιγράφοντας τη θεωρία ως «εξαιρετικά γελοία», ο Γιουάν Χονγκμπίνγκ, ένας Κινέζος ακαδημαϊκός που αργότερα τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις της Τιενανμέν, δήλωσε ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον για δέσμευση με την Κίνα ωφέλησε το ΚΚΚ και βοήθησε το κομμουνιστικό καθεστώς να συσσωρεύσει οικονομική δύναμη τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
«Η [αντίδραση] της Δύσης ενθάρρυνε το ΚΚΚ», δήλωσε ο Τσεν Γουεϊτζιάν, Κινέζος σχολιαστής που έφυγε από την Κίνα για τη Νέα Ζηλανδία δύο χρόνια μετά την καταστολή της Τιενανμέν.
Μετά από 33 χρόνια, «η οικονομική ανάπτυξη δεν οδήγησε σε μια ελεύθερη Κίνα», δήλωσε ο Τσεν, ο οποίος ήταν ιδρυτής ενός κινεζικού φιλοδημοκρατικού περιοδικού και διερευνήθηκε για την υποστήριξη των διαδηλώσεων του 1989. Αντίθετα, το ΚΚΚ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την οικονομική δύναμη για να «αλλάξει τον κανόνα της διεθνούς κοινότητας» και να εξάγει το καταπιεστικό μοντέλο ελέγχου του σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Τσεν αναφέρθηκε σε μια συνομιλία μεταξύ του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του στην τάξη αποφοίτων της Ναυτικής Ακαδημίας, ο Μπάιντεν είπε ότι ο Σι του δήλωσε ότι η δημοκρατία θα πέσει και ότι «οι απολυταρχίες θα κυβερνούν τον κόσμο».
«Όταν μου τηλεφώνησε για να με συγχαρεί τη νύχτα των εκλογών, μου είπε αυτό που είχε πει πολλές φορές στο παρελθόν», δήλωσε ο Μπάιντεν στις 27 Μαΐου, αναφερόμενος στον Σι. Είπε: «Οι δημοκρατίες δεν μπορούν να διατηρηθούν στον 21ο αιώνα. Οι απολυταρχίες θα κυβερνούν τον κόσμο. Γιατί; Τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα. Οι δημοκρατίες απαιτούν συναίνεση, και αυτό απαιτεί χρόνο, και εσείς δεν έχετε τον χρόνο».
«Κάνει λάθος», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Λογοκρισία στην Κίνα
Το Χονγκ Κονγκ, ο τελευταίος τόπος μνήμης των θυμάτων της σφαγής του 1989 σε έδαφος που ελέγχεται από το ΚΚΚ, απαγόρευσε τις μαζικές ολονυκτίες πριν από τρία χρόνια, επικαλούμενο την πανδημία, εν μέσω μιας ευρύτερης περιστολής των ελευθεριών της πόλης από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Οι ηγέτες της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την ετήσια ολονυκτία κρατούνται επί του παρόντος υπό κράτηση αφού κατηγορούνται για ανατροπή βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το ΚΚΚ. Είναι ανάμεσα σε πάνω από 150 άτομα που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί βάσει του δρακόντειου νόμου που έχει χρησιμοποιηθεί για να εξαλείψει τη διαφωνία στον άλλοτε ακμάζοντα δημοκρατικό κόμβο.
Κατά τη φετινή επέτειο, δεκάδες αστυνομικοί περιπολούσαν στο πάρκο Βικτόρια, όπου παλαιότερα γινόταν η ετήσια ολονυκτία με κεριά.
Στην ηπειρωτική Κίνα, οι διαδηλώσεις της πλατείας Τιενανμέν, ένα κίνημα που καθοδηγείται από τη νεολαία και υποστηρίζει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ταμπού. Μέχρι σήμερα, το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς δεν αποκαλύπτει τον αριθμό ή τα ονόματα όσων σκοτώθηκαν κατά τη βίαιη καταστολή.
Το καθεστώς έχει προσπαθήσει να σβήσει όλες τις μνήμες της αιματηρής σφαγής διαγράφοντας κάθε αναφορά στο γεγονός στο διαδίκτυο της χώρας και παρενοχλώντας συχνά τους συγγενείς των θυμάτων για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν σιωπηλοί. Ως αποτέλεσμα, οι νεότερες γενιές Κινέζων δεν γνωρίζουν τι συνέβη εκείνη τη νύχτα.
Αν και το καθεστώς συνεχίζει να αποσιωπά τις μνήμες της ημέρας , ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να μιλούν και να προωθούν τη λογοδοσία για τις θηριωδίες του κινεζικού καθεστώτος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αυτό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Χονγκ Κονγκ, το Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ».
«Για το λαό της Κίνας και για όσους συνεχίζουν να αντιστέκονται στην αδικία και να επιδιώκουν την ελευθερία, δεν θα ξεχάσουμε την 4η Ιουνίου», ανέφερε σε δήλωσή του στις 3 Ιουνίου.
Πανδημία
Φέτος, η πλατεία Τιενανμέν έχει αποκλειστεί εβδομάδες πριν από την 4η Ιουνίου, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της πανδημίας στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικού COVID» του καθεστώτος. Η δρακόντεια προσέγγιση, που αποσκοπεί στην εξάλειψη κάθε μόλυνσης εντός των κοινοτήτων με την επιβολή lockdown και υποχρεωτικής καραντίνας, έχει προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων και καθυστέρηση της ιατρικής περίθαλψης για εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται υπό αποκλεισμό σε ολόκληρη τη χώρα.
«[Το ΚΚΚ] ήθελε να ελέγξει τον ιό μέσω μιας προσέγγισης που δεν σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως έκανε και στις 4 Ιουνίου», δήλωσε ο Τσεν.
Για τον Τσεν, η περίπτωση του Λι Γουενλιάνγκ, ενός γιατρού που ήταν από τους πρώτους που σήμανε συναγερμό για το αρχικό ξέσπασμα του COVID-19 στη Γουχάν, ήταν μια υπενθύμιση για τον κόσμο σχετικά με το πώς η καταστολή του ΚΚΚ θα μπορούσε να τους επηρεάσει. Ο γιατρός δέχθηκε επίπληξη από την αστυνομία τον Ιανουάριο του 2020, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της επιδημίας. Ο Λι πέθανε αργότερα από τον ιό.
Ο Τσεν πρόσθεσε ότι η τρέχουσα πανδημία θα ήταν διαφορετική αν το καθεστώς δεν λογόκρινε τον πληροφοριοδότη και άλλους που προσπάθησαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.
«Επιτέλους, ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει τώρα το ΚΚΚ», είπε.
Οι Luo Ya και Eva Fu συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.