Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Πλαστικός χειρουργός κάνει μια «ειδική» επέμβαση μύτης σε ασθενή στην κλινική του, στην νοτιοδυτική κινεζική πόλη Τσονγκτσίνγκ. (Peter Parks/AFP via Getty Images)

4 Καρδιές σε 10 μέρες: Η «κατά παραγγελία» τράπεζα οργάνων της Κίνας εγείρει ανησυχίες βίαιης αφαίρεσης

Οι Κινέζοι γιατροί είχαν τέσσερις καρδιές διαθέσιμες για την Σουν Λινγκ-λινγκ, μια 24χρονη Κινέζα υπήκοο η οποία για εννέα μήνες ήταν σε μηχανική υποστήριξη.

Η 24χρονη αρρώστησε στην Ιαπωνία με μια σπάνια αυτοάνοση ασθένεια που οδήγησε σε μη αναστρέψιμη καρδιακή βλάβη. Στα μέσα Ιουνίου, η ιατρική της ομάδα την έστειλε στο νοσοκομείο Wuhan Union της Κίνας με έκτακτη πτήση. Τέσσερα μοσχεύματα καρδιάς ήρθαν μέσα σε 10 ημέρες. Μετά από μια εξαντλητική χειρουργική επέμβαση επτά ωρών, ανέκαμψε στο σημείο που μπόρεσε να φάει μόνη της.

Άρθρα για την ιστορία της Sun και μια εικόνα της χαμογελαστή στο κρεβάτι του νοσοκομείου κάνοντας το σήμα της νίκης, εμφανίστηκαν στις πρώτες σελίδες μεγάλων κινεζικών εφημερίδων με δραματικούς τίτλους, όπως «Ένας αγώνας ζωής ή θανάτου». Η κινεζική πρεσβεία στην Ιαπωνία χαρακτήρισε τη χειρουργική επέμβαση «θρυλική» και την διαφήμισε ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας Κίνας-Ιαπωνίας.

Αλλά με το εθελοντικό σύστημα δωρεάς οργάνων της Κίνας να βρίσκεται ακόμη σε στάδιο εκκόλαψης, οι ειδικοί διερωτώνται πώς το νοσοκομείο μπόρεσε να βρει όργανα συμβατά στην Σουν τόσο γρήγορα — μια ανησυχία στον πυρήνα των ισχυρισμών ότι το καθεστώς διαπράττει την φρίκη της βίαιης αφαίρεσης οργάνων: Δολοφονεί κρατουμένους συνείδησης για να πουλήσει τα όργανά τους για κέρδος.

Όργανα «κατά παραγγελία»;

Η πρώτη συμβατή καρδιά ήρθε στην Σουν στις 16 Ιουνίου από το Γουχάν, αλλά οι γιατροί, αφού εξέτασαν τη στεφανιαία αρτηρία, βρήκαν ότι η κατάστασή της δεν ήταν επαρκώς καλή και την απέρριψαν. Αφότου βρέθηκε μια δεύτερη καρδιά από την κοντινή επαρχία Χουνάν τρεις ημέρες αργότερα, η Σουν εμφάνισε υψηλό πυρετό που καθυστέρησε και πάλι την χειρουργική επέμβαση. Στις 25 Ιουνίου, έλαβε άλλες δύο προσφορές: μία από μια γυναίκα στην Γουχάν και μια δεύτερη από έναν άνδρα στη νότια πόλη Γκουανγκτζού. Επέλεξαν την τελευταία επειδή είχε «καλύτερες λειτουργίες», ανέφεραν τα άρθρα κινεζικών εφημερίδων.

«Το ερώτημα είναι: ποιος είναι ο πόρος για αυτές τις 4 καρδιές», δήλωσε ο γιατρός Τόρστεν Τρέυ, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας προάσπισης ιατρικής ηθικής, Γιατροί Ενάντια στην Βίαιη Αφαίρεση Οργάνων (Doctors Against Forced Organ Harvesting). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ασθενείς περίμεναν περίπου 6,9 μήνες για μια αντίστοιχη δωρεά καρδιάς, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία από το 2018. Σε αυτό το ποσοστό, για να βρεθούν τέσσερις συμβατές καρδιές για το ίδιο άτομο — δηλαδή να βρεθούν τέσσερα άτομα που δώρισαν τα όργανά τους μετά από θάνατο στην ΜΕΘ ή σε θανατηφόρο ατύχημα — μπορεί να χρειαστούν περίπου δύο χρόνια, σημείωσε.

Το 2020, περισσότεροι από 156 εκατομμύρια ενήλικες των ΗΠΑ — ή περίπου το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ — έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους για δωρεά. Η Κίνα, αν και η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, έχει μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού που το κάνει, λόγω των βαθιά ριζωμένων πολιτισμικών πεποιθήσεων ότι το σώμα πρέπει να διατηρείται ανέπαφο μετά τον θάνατο.

Αυτό που συνέβη στην Σουν «είναι πιθανό, αν και πολύ ασυνήθιστο, ακόμη και σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα εθελοντικής δωρεάς οργάνων», δήλωσε ο Τζέικομπ Λαβί, καθηγητής του τμήματος χειρουργικής και μεταμόσχευσης καρδιάς στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Αλλά στο περιβάλλον της Κίνας, είπε, «ένα τέτοιο σύμπλεγμα δωρητών οργάνων μέσα σε λίγες μέρες εγείρει μεγάλες υποψίες ως προς την φύση αυτών των δωρητών».

«Μάλλον είναι ένα “κατά παραγγελία σύστημα”», είπε ο Τρέυ, αποκαλώντας την υπόθεση της Σουν «ανεξήγητη».

Διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα

Το σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων της Κίνας έχει εξεταστεί τα τελευταία χρόνια, με ένα ανεξάρτητο δικαστήριο του Λονδίνου να καταλήγει τον Ιούνιο του 2019 «πέρα από εύλογη αμφιβολία» ότι το κινεζικό καθεστώς στόχευε κρατούμενους συνείδησης για τα όργανά τους. Η κύρια πηγή οργάνων ήταν οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, μιας διαλογιστικής άσκησης για την βελτίωση νου και σώματος, που διώχθηκε σοβαρά από το κινεζικό καθεστώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σε μια έρευνα 160 σελίδων που κυκλοφόρησε αυτόν τον Μάρτιο, το δικαστήριο δεν βρήκε «κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το ότι έχει διακοπεί η πρακτική [αφαίρεσης οργάνων]» και είπε ότι η έλλειψη διεθνούς εποπτείας επέτρεψε «πολλοί άνθρωποι να πεθάνουν φρικτά και άσκοπα».

Καθώς ο ιός έπληττε την Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η βιομηχανία μεταμόσχευσης οργάνων της Κίνας λειτουργούσε ως συνήθως, χωρίς «προφανείς καθυστερήσεις στην αναμονή οργάνων», σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού των ΗΠΑ, με όνομα Παγκόσμιος Οργανισμός για την Έρευνα της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ (World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong). Μια νοσοκόμα στην περιοχή Γκουανγκσί είπε στους ερευνητές ότι, παρά τους φόβους μόλυνσης, «κάνουν κάθε διαθέσιμη χειρουργική επέμβαση», μόνο ότι «δεν το κάνουν με υπερβολικό ρυθμό όπως πριν την πανδημία».

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, η Κίνα έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον έξι μεταμοσχεύσεις [δύο] πνευμόνων σε ασθενείς με COVID-19, τουλάχιστον δύο εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στην Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά η πανδημία και είναι βασική πόλη της βιομηχανίας μεταμοσχεύσεων της Κίνας. Τα κινεζικά νοσοκομεία έδωσαν λίγες πληροφορίες για την πηγή των οργάνων.


Ο Ίθαν Γκάτμαν (Ethan Gutmann) επισκέπτης ερευνητής Κινεζικών Σπουδών στο Ίδρυμα Μνήμης Θυμάτων Κομμουνισμού, στο Φόρουμ Πολιτικής για την προμήθεια οργάνων και την εξωδικαστική εκτέλεση στην Κίνα, στο Καπιτώλιο στις 10 Μαρτίου 2020. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Ο Ίθαν Γκάτμαν, ειδικός της Κίνας που συνέγραψε το βιβλίο «Η Σφαγή» σχετικά με το παράνομο εμπόριο οργάνων της Κίνας, δήλωσε ότι η υπόθεση της Σουν αναδεικνύει τα προβλήματα με στην βιομηχανία μεταμοσχεύσεων της χώρας. «Πολύ λίγα για την “ασθενή από την Ιαπωνία” δεν είναι και κάτι καινούριο», είπε.

Σημείωσε ότι, όπως στην περίπτωση της Σουν, οι επιτυχείς διπλές μεταμοσχεύσεις πνευμόνων κατείχαν περίοπτη θέση στα κινεζικά μέσα στην κινεζική και αγγλική γλώσσα. «Το μήνυμα ήταν προφανές: Έχουμε τα όργανα. Είναι ασφαλές. Περάστε από εδώ. Η Κίνα είναι ανοιχτή για δουλειές», είπε σε ένα email στην Epoch Times. Το «Bloody Harvest» [Αιματηρή Συγκομιδή], ένα άλλο βιβλίο που διερευνά τους ισχυρισμούς βίαιης αφαίρεσης οργάνων στην Κίνα, ανέφερε έναν Ταϊβανό «τουρίστα μεταμόσχευσης» που του δόθηκαν οκτώ νεφρά κατά τη διάρκεια των δύο ξεχωριστών ταξιδιών του στη Σανγκάη σε διάρκεια οκτώ μηνών — έως ότου το τελευταίο έγινε αποδεκτό από το σώμα του.

Τέτοιες πρακτικές είναι ενδεικτικές μιας βιομηχανίας μεταμοσχεύσεων που «έχει μια μεγάλη δεξαμενή, ή στάβλο, πολιτικών και θρησκευτικών κρατουμένων για τους οποίους έχει ήδη βρεθεί ο τύπος συμβατότητάς τους για μεταμόσχευση», δήλωσε ο Γκάτμαν.

Τον Ιούλιο, το ιαπωνικό Τηλεοπτικό Δίκτυο Fuji προσέλκυσε κριτική από υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προβολή ενός τμήματος ειδήσεων σχετικά με την χειρουργική επέμβαση της Σουν. Το SMG Network, μια ιαπωνική ομάδα υπεράσπισης που αντιτίθεται στον τουρισμό μεταμόσχευσης οργάνων, έγραψε προς τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, λέγοντας ότι η προώθηση της βιομηχανίας μεταμοσχεύσεων της Κίνας, με την τεκμηριωμένη ιστορία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισοδυναμούσε με «το να θέτει τον θεατή σε κίνδυνο».

Γιατροί μεταφέρουν φρέσκα όργανα για μεταμόσχευση σε νοσοκομείο στην επαρχία Χενάν της Κίνας, στις 16 Αυγούστου 2012. (Στιγμιότυπο οθόνης μέσω Sohu.com)

 

Ανακολουθίες δεδομένων

Η Κίνα δημιούργησε το εθελοντικό σύστημα δωρεάς της μόλις το 2015, υποσχόμενη να παίρνει όργανα μόνο από αυτό. Ωστόσο, οι ερευνητές αμφισβήτησαν αυτούς τους ισχυρισμούς επισημαίνοντας την ασυνέπεια των αρχείων της Κίνας.

Μια έρευνα του Νοεμβρίου 2019 που δημοσιεύτηκε στο BMC Medical Ethics διαπίστωσε ότι τα δεδομένα δωρεάς οργάνων της Κίνας συμμορφώνονταν «σχεδόν ακριβώς με έναν μαθηματικό τύπο», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι αρχές πιθανότατα παραποίησαν τα δεδομένα. Μια άλλη, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στο ιατρικό περιοδικό BMJ, εντόπισε 440 από σύνολο 445 κινεζικών ιατρικών εγγράφων που απέτυχαν να διευκρινίσουν εάν τα άτομα είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους να δωρίσουν τα μέρη του σώματός τους.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης μυστικής έρευνας από το WOIPFG, ένας στρατιωτικός γιατρός παραδέχτηκε επίσης ότι προμήθευαν όργανα «υψηλής ποιότητας» από νεαρά ζωντανά άτομα και μάλιστα πρόσφεραν στους ερευνητές την ευκαιρία να δουν την πηγή του οργάνου εάν το επιθυμούσαν.

«Όσο έχετε τα νεύρα», είπε ο Λι Γκουογουέι, χειρούργος μεταμόσχευσης νεφρού από το Τέταρτο Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο στην επαρχία Σαανσί, σε μια μυστική τηλεφωνική κλήση τον Ιανουάριο. «Μπορώ να σας πάω στο κρεβάτι για να ρίξετε μια ματιά … θα δείτε ότι το άτομο είναι στα 20 του».

Ένας ερευνητής του WOIPFG ρώτησε έπειτα σε επόμενη συνομιλία: «Χρησιμοποιείτε όργανα [ασκουμένων] του Φάλουν Γκονγκ, αλλά δεν μπορείτε να το πείτε ανοιχτά, και μπορείτε μόνο να πείτε ότι [τα όργανα] είναι σε καλή ποιότητα και χωρίς ασθένειες;»
«Ναι, αυτός είναι ο τρόπος που το θέτουμε», είπε ο Λι.

Οι «σύντομοι, άνευ προηγουμένου χρόνοι αναμονής» των πρόσφατων χειρουργικών επεμβάσεων μεταμόσχευσης στην Κίνα, όπως οι διπλές μεταμοσχεύσεις πνευμόνων και η ασθενής της Ιαπωνίας, θα πρέπει να δημιουργήσουν υποψίες στην διεθνή κοινότητα, η οποία «έχει την ευθύνη να απορρίψει ανήθικες ιατρικές πρακτικές», δήλωσε ο Τρέυ.

«Εάν η Κίνα δεν επιτρέπει ανεξάρτητες, αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις, η διεθνής κοινότητα μεταμοσχεύσεων θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το κινεζικό σύστημα μεταμόσχευσης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα λόγω κορωνοϊού, προκαλεί ανησυχίες για την πηγή των οργάνων

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε