Εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί 43.000 Ουκρανοί στρατιώτες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκυ.
Σε μια ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 8 Δεκεμβρίου, ο Ζελένσκυ ανέφερε επίσης ότι 370.000 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Είπε ότι τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις ρωσικές απώλειες δείχνουν περισσότερες από 750.000 θύματα, συμπεριλαμβανομένων 198.000 νεκρών και περισσότερων από 550.000 τραυματιών.
Ο Ζελένσκυ έκανε την ανάρτηση μετά την συνάντηση με τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ηγέτες διαφόρων χωρών συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι για την εορταστική επαναλειτουργία του παγκοσμίου φήμης καθεδρικού ναού Νοτρ Νταμ.
Ο Τραμπ μέσω του Truth Social έγραψε στις 8 Δεκεμβρίου ότι η Ουκρανία είχε χάσει «400.000 στρατιώτες και πολύ περισσότερους πολίτες». Είπε επίσης ότι η Ρωσία είχε 600.000 Ρώσους στρατιώτες που «κείτονται τραυματισμένοι ή νεκροί».
Αυτοί οι αριθμοί ρωσικών απωλειών ευθυγραμμίζονται με εκείνους που έδωσε το Πεντάγωνο στις 9 Οκτωβρίου.
Ο Τραμπ έγραψε: «Θα πρέπει να υπάρξει άμεση εκεχειρία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.
«Πάρα πολλές ζωές χάνονται τόσο άσκοπα, πάρα πολλές οικογένειες καταστρέφονται και αν συνεχιστεί, μπορεί να μετατραπεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ χειρότερο.
«Γνωρίζω καλά τον Βλαντιμίρ. Είναι η ώρα του να δράσει. Η Κίνα μπορεί να βοηθήσει. Ο κόσμος περιμένει».
Ο Ζελένσκυ δήλωσε ότι είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Τραμπ.
Είπε, ωστόσο, ότι μια κατάπαυση του πυρός «δεν μπορεί να τελειώσει απλώς με ένα κομμάτι χαρτί και μερικές υπογραφές».
Τον Οκτώβριο, η πρόσκληση προς την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έγινε βασικό σημείο στο «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκυ.
Ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στην στρατιωτική συμμαχία θα απαιτούσε μεγαλύτερη διαδικασία και την ομόφωνη συμφωνία όλων των κρατών μελών.
Η επιλογή του Τραμπ για ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία και την Ρωσία είναι ο Κιθ Κέλογκ, ένας 80χρονος, εξαιρετικά παρασημοφορημένος, απόστρατος στρατηγός τριών αστέρων.
Ο Κέλογκ και ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Φρεντ Φλίτζ παρουσίασαν ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου νωρίτερα φέτος, λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να παγώσουν τις γραμμές του μετώπου και να πιέσουν για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Οι Κέλογκ και Φλιτζ δημοσίευσαν προηγουμένως ορισμένα από τα σημεία του σχεδίου τους σε ένα ερευνητικό έγγραφο για την δεξαμενή σκέψης America First Policy Institute, όπου και οι δύο κατέχουν ηγετικές θέσεις.
Η εν λόγω έκθεση χαρακτήριζε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως μια σύγκρουση που θα μπορούσε να αποφευχθεί, και προκλήθηκε λόγω της πλατφόρμας εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Το έγγραφο υπογράμμιζε επίσης τους επανειλημμένους ισχυρισμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι το να της επιτραπεί κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την εθνική της ασφάλεια.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, οι ανησυχίες για ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις αυξάνονται.
Τον περασμένο μήνα, η Ουκρανία πραγματοποίησε τα πρώτα της πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.
Στην συνέχεια, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς για να πλήξουν στόχους στην ανατολική ουκρανική πόλη Ντνίπρο στις 21 Νοεμβρίου. Ο πύραυλος ήταν οπλισμένος με μη πυρηνική κεφαλή.
Στις 18 Νοεμβρίου, ο Πούτιν υπέγραψε ένα νέο δόγμα που μειώνει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Το δόγμα αναφέρει πλέον ότι μια επίθεση κατά της Ρωσίας από οποιοδήποτε έθνος που χρησιμοποιεί συμβατικούς πυραύλους που προμηθεύεται από πυρηνική δύναμη θα θεωρείται κοινή επίθεση.
του Όουεν Έβανς