Κυριακή, 23 Φεβ, 2025
Ένας εργαζόμενος εργάζεται σε χύτευση χάλυβα σε εργοστάσιο στην πόλη Χανγκτζόου της επαρχίας Τζετζιάνγκ της Κίνας, στις 17 Ιανουαρίου 2024. STR/AFP μέσω Getty Images

Τα 5 βασικά σημεία από τους δασμούς Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο

Οι δασμοί θα επηρεάσουν κυρίως τις εταιρείες που βασίζονται στα μέταλλα, όπως οι κατασκευαστές συσκευών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, και οι κατασκευαστικές εταιρείες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ—Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του με μια τολμηρή πολιτική δασμών που αναστατώνει το παγκόσμιο εμπόριο.

Αφού επέβαλε πρόσθετο δασμό 10% στα κινεζικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της κρίσης της φαιντανύλης, ο πρόεδρος έκανε ένα ακόμη βήμα επιβάλλοντας δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ενώ η κίνηση αυτή προκάλεσε ανησυχίες στους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε δεκτή με επαίνους από τους εγχώριους παραγωγούς μετάλλων και τις εργατικές ομάδες. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι οικονομολόγοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές πληθωριστικές επιπτώσεις των δασμών, οι οποίοι πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 4 Μαρτίου.

Ακολουθούν πέντε βασικά συμπεράσματα από την εντολή του Τραμπ για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμινίου.

1. Οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τους νέους δασμούς

Ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου των Ηνωμένων Πολιτειών, θα επηρεαστεί περισσότερο από τους νέους δασμούς.

Το 2024, οι κορυφαίοι προμηθευτές χάλυβα των Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο Καναδάς, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. Και οι κορυφαίοι προμηθευτές αλουμινίου ήταν ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μεξικό.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Και ενώ αργότερα εξαίρεσε αρκετούς εμπορικούς εταίρους, περιλαμβανομένων του Καναδά, του Μεξικού και της Βραζιλίας, διατήρησε τους δασμούς σε ισχύ για την Κίνα.

Τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησαν την Κίνα για μαζική πώληση φθηνού χάλυβα στην παγκόσμια αγορά. Τον Μάιο του 2024, ο Μπάιντεν αύξησε περαιτέρω τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο για να μειώσει την έκθεση σε αυτήν τη συμπεριφορά και να προστατεύσει τους Αμερικανούς παραγωγούς.

Ωστόσο, ορισμένες κινεζικές εταιρείες παρακάμπτουν αυτούς τους δασμούς μέσω της μεταφόρτωσης — δρομολογώντας τα αγαθά μέσω άλλων χωρών που δεν έχουν δασμούς.

Ο Κρίστοφερ Τανγκ, καθηγητής διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες, πιστεύει ότι η Κίνα χρησιμοποιεί χώρες όπως το Βιετνάμ για να αποφύγει τους αμερικανικούς δασμούς.

«Το κάνουν στέλνοντας προϊόντα χάλυβα στο Βιετνάμ, όπου γίνονται κάποιες μικρές διεργασίες προστιθέμενης αξίας πριν από την αποστολή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τανγκ στην Epoch Times.

Εργαζόμενοι εργάζονται σε μια γραμμή παραγωγής πύργων από χαλύβδινους σωλήνες σε ένα εργοστάσιο στο Χάιαν, επαρχία Τζιανγκσού, Κίνα, την 1η Σεπτεμβρίου 2024. STR/AFP μέσω Getty Images

 

Η Κίνα αυξάνει επίσης τις αποστολές μετάλλων σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου και της Λατινικής Αμερικής, πρόσθεσε.

Εδώ και χρόνια, η Κίνα κατακλύζει στρατηγικούς τομείς, όπως ο χάλυβας, με προσφορά που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που μπορεί να απορροφήσει η παγκόσμια ζήτηση. Ωστόσο, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που στρεβλώνει τις αγορές, σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σιδήρου και Χάλυβα (AISI).

«Τα τελευταία 10 χρόνια, το Βιετνάμ έχει αυξήσει την παραγωγή χάλυβα κατά 243 τοις εκατό, ενώ εν τω μεταξύ οι βιετναμέζικες εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 264 τοις εκατό από το 2014», αναφέρει η έκθεση.

Το καθεστώς στο Πεκίνο επιδοτεί επίσης τους παραγωγούς χάλυβα εκτός Κίνας —ιδιαίτερα σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ινδονησία.

Οι νέοι δασμοί χάλυβα και αλουμινίου του Τραμπ αποσκοπούν στην προστασία των εγχώριων παραγωγών με τη μείωση της εξάρτησης από τους ξένους προμηθευτές.

2. Τι λένε οι εγχώριοι παραγωγοί

Οι Αμερικανοί παραγωγοί χάλυβα και αλουμινίου έχουν επαινέσει τα τελευταία σχέδια δασμών του Τραμπ.

Οι πολιτικές εμπορίου που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ δημιούργησαν ένα περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον για την αμερικανική βιομηχανία χάλυβα, με αποτέλεσμα σημαντικές επενδύσεις σε νέες και αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την AISI.

Ο Κέβιν Ντέμπσι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AISI, χαιρέτισε την είδηση ως ένα βήμα προς την αντιμετώπιση των πρακτικών που στρεβλώνουν την αγορά.

«Η AISI χαιρετίζει τη συνεχή δέσμευση του Προέδρου Τραμπ για μια ισχυρή αμερικανική βιομηχανία χάλυβα, η οποία είναι απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία της Αμερικής», δήλωσε ο Ντέμπσι στην Epoch Times.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση Τραμπ για την εφαρμογή μιας εμπορικής ατζέντας που θα εξισώνει τους όρους ανταγωνισμού για τις αμερικανικές χαλυβουργίες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει μια σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δασμών 25 τοις εκατό στον χάλυβα και το αλουμίνιο, στο Οβάλ Γραφείο στις 10 Φεβρουαρίου 2025. Andrew Harnik/Getty Images

 

Ενώ οι εξαγωγές χάλυβα μειώνονταν σταθερά τα χρόνια που οδήγησαν στην πρώτη θητεία του Τραμπ, η τάση αντιστράφηκε λίγο μετά την επιβολή των εισφορών του στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διοίκηση Εμπορίου, οι αμερικανικές αποστολές χάλυβα αυξήθηκαν από περίπου 6 εκατομμύρια το 2020 σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια στο τέλος του περασμένου έτους.

Τα ποσοστά χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας για τα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, αλλά μειώθηκαν κατακόρυφα καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Για την εβδομάδα που έληξε την 1η Φεβρουαρίου, οι μύλοι λειτουργούσαν στο 74,4 τοις εκατό της παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με την AISI.

Η United Steelworkers (USW) ευχαρίστησε τον Τραμπ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, καθώς «κακοί παράγοντες όπως η Κίνα» προσπάθησαν να κατακλύσουν τις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, το συνδικάτο αντιτάχθηκε στο ότι ο Λευκός Οίκος τιμωρεί τους εμπορικούς συμμάχους της Αμερικής, όπως ο Καναδάς, επειδή άλλα έθνη υποβαθμίζουν τις αμερικανικές βιομηχανίες.

«Ο Καναδάς δεν είναι το πρόβλημα. Πράγματι, ο Καναδάς έχει λάβει μέτρα για να συντονίσει τις εμπορικές του πολιτικές με τις ΗΠΑ για να απαντήσει στο αθέμιτο εξωτερικό εμπόριο και η εφαρμογή οριζόντιων δασμών τελικά πλήττει τους εργαζόμενους και στις δύο πλευρές των συνόρων», δήλωσε ο Ντέιβιντ ΜακΚολ, πρόεδρος της USW International.

«Ενώ το συνδικάτο μας θεωρεί απολύτως τους δασμούς ως ένα από τα πολλά σημαντικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την εξισορρόπηση των εμπορικών μας σχέσεων, προτρέπουμε για μια μετρημένη προσέγγιση που τόσο ενισχύει τον κατασκευαστικό μας τομέα όσο και λαμβάνει υπόψη τις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας, όπως ο Καναδάς, που παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες».

3. Τομείς που επηρεάζονται από τους δασμούς

Οι τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο από τους δασμούς θα είναι αυτοί που βασίζονται στα μέταλλα, όπως οι κατασκευαστές συσκευών, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι κατασκευές κτηρίων. Το αλουμίνιο είναι ένα βασικό υλικό που χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από κουτιά μπύρας και εξαρτήματα αεροσκαφών μέχρι αλουμινόχαρτο, σκεύη και ηλεκτρικά καλώδια.
Αυτοί οι τομείς θα δουν αύξηση του κόστους τους βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Σουντέρες Χεράγκου, καθηγητή στο κολλέγιο μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

«Στις επιχειρήσεις δεν αρέσει η αβεβαιότητα», δήλωσε ο Χεράγκου στην Epoch Times. «Θέλουν κάτι περισσότερο προβλέψιμο. Και έτσι, αν υπάρχει ένα αβέβαιο περιβάλλον, θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες».

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να μην δουν βραχυπρόθεσμα μια αύξηση του κόστους κατά 25 τοις εκατό, αλλά μάλλον μια μικρότερη αύξηση, σημείωσε, μέχρι να εξαντληθούν τα τρέχοντα αποθέματά τους.

Πολλοί επιχειρηματίες ελπίζουν επίσης ότι αυτές οι δασμολογικές απειλές αποτελούν διαπραγματευτική τακτική του προέδρου, δήλωσε ο Χεράγκου.

Πελάτες ψωνίζουν τρόφιμα σε παντοπωλείο στο Σικάγο στις 15 Ιανουαρίου 2025. Scott Olson/Getty Images

4. Επιπτώσεις στους καταναλωτές

Οι δασμοί του Τραμπ οδήγησαν σε πληθώρα οικονομικών προβλέψεων που προέβλεπαν ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η έκθεση για τον πληθωρισμό των καταναλωτών τον Ιανουάριο θα δημοσιευθεί στις 12 Φεβρουαρίου και οι ετήσιες μεταβολές του γενικού και του βασικού δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Ωστόσο, η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τους καταναλωτές έδειξε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ένα χρόνο από τώρα αυξήθηκαν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 4,3 τοις εκατό τον Φεβρουάριο.

«Πολλοί καταναλωτές φαίνεται να ανησυχούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα επιστρέψει μέσα στο επόμενο έτος», δήλωσε η Τζοάν Σου, διευθύντρια της έρευνας. «Αυτή είναι μόλις η πέμπτη φορά μέσα σε 14 χρόνια που βλέπουμε τόσο μεγάλη αύξηση μέσα σε ένα μήνα».

Η Έβα Μάνθυ, στρατηγική αναλύτρια εμπορευμάτων στην ING, προέβλεψε ότι οι δασμοί αλουμινίου θα προκαλέσουν υψηλότερες εγχώριες τιμές αλουμινίου, με ανοδικό κίνδυνο για το αμερικανικό Midwest premium.

«Το ασφάλιστρο των ΗΠΑ Midwest, ο καλύτερος δείκτης δασμολογικού κινδύνου, έχει ήδη αυξηθεί περισσότερο από 30 τοις εκατό από τότε που ο Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ», ανέφερε η Μάνθυ σε σημείωμα.

Αυτό το πρόσθετο κόστος στη βασική τιμή του μετάλλου θα έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία, λέει ο Μαρκ Μάλεκ, CIO της Siebert Financial.

«Ανεξάρτητα από το πού προέρχονται τα εμπορεύματα, οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν τους δασμούς», είπε ο Μάλεκ σε σημείωμα που εστάλη μέσω email στην Epoch Times.

«Λοιπόν, σκεφτείτε όλα τα αντικείμενα στο σπίτι σας που περιέχουν είτε αλουμίνιο είτε χάλυβα, από το γκαράζ σας μέχρι την κουζίνα σας, μέχρι την ίδια τη δομή. Όλα αυτά τα είδη είναι πιθανό να γίνουν πιο ακριβά ως αποτέλεσμα αυτών των τιμολογίων, ΕΑΝ θεσπιστούν. Αυτό θα ήταν πληθωρισμός ώθησης της προσφοράς».

Αυτοί οι δασμοί αντιπροσωπεύουν επίσης πρόσθετους ανοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό για την Federal Reserve, ανέφεραν οικονομολόγοι της Deutsche Bank σε πρόσφατη έκθεση.

Ένα άτομο περνά μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 2 Μαρτίου 2020. Leon Neal/Getty Images

5. Παγκόσμιες εντάσεις

Ο Τραμπ αναμένεται να επιβάλει πρόσθετους δασμούς αργότερα μέσα στην εβδομάδα, στοχεύοντας χώρες που επιβάλλουν επί του παρόντος υψηλούς δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ.
Είπε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει αμοιβαίους δασμούς.

«Πολύ απλά, αν μας χρεώσουν, τους χρεώνουμε», είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε δήλωση στις 9 Φεβρουαρίου ότι θα ανταποκριθεί στους νέους δασμούς.

«Η ΕΕ δεν βλέπει καμία δικαιολογία για την επιβολή δασμών στις εξαγωγές της. Θα αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, εργαζομένων και καταναλωτών από αδικαιολόγητα μέτρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν την επιβολή δασμών ως παράνομη και οικονομικά επιζήμια, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του CBS έδειξε ότι το 56 τοις εκατό των Αμερικανών εγκρίνει την επιβολή δασμών στην Κίνα. Ωστόσο, οι δασμοί στο Μεξικό, τον Καναδά και την Ευρώπη δεν είναι δημοφιλείς στους περισσότερους Αμερικανούς. Επιπλέον, σχεδόν τρεις στους τέσσερις πιστεύουν ότι οι νέοι δασμοί στα εισαγόμενα αγαθά θα αυξήσουν τις τιμές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε