Πέμπτη, 26 Δεκ, 2024
Καπνός υψώνεται πάνω από το Κίεβο μετά από πυραυλική επίθεση με στόχο τον τηλεοπτικό πύργο της ουκρανικής πρωτεύουσας στο Κίεβο της Ουκρανίας, την 1η Μαρτίου 2022. (Aris Messinis/AFP via Getty Images)

5 νεκροί από το χτύπημα πυραύλων στο Κίεβο μετά από ρωσική προειδοποίηση εκκένωσης

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν μετά από πυραύλους που έπληξαν το Κίεβο την 1η Μαρτίου, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας ότι ο στρατός της θα εξαπέλυε πυρά σε τοποθεσίες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πλήγματα σε έναν τηλεοπτικό πύργο είχαν ως αποτέλεσμα 10 θύματα και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι χτυπήθηκε επίσης ένας χώρος μνήμης για το Ολοκαύτωμα.

«Προς τον κόσμο: Ποιο είναι το νόημα να λέμε “ποτέ ξανά” εδώ και 80 χρόνια, αν ο κόσμος παραμένει σιωπηλός όταν μια βόμβα πέφτει στον ίδιο χώρο του Babyn Yar;» έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter, αναφερόμενος στο μνημείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον πύργο της τηλεόρασης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πύραυλοι που έπληξαν τον πύργο και το μνημείο εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία.

Καπνός αναδύθηκε από τα θεμέλια του πύργου, αφού το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρθηκε από κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ότι υποσχέθηκε ότι ο στρατός του θα πλήξει χώρους στο Κίεβο που ανήκουν στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας και σε μια μονάδα ειδικών επιχειρήσεων.

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι οι επιθέσεις αποσκοπούσαν στην αποτροπή «πληροφοριακών επιθέσεων κατά της Ρωσίας», καλώντας τους Ουκρανούς να εκκενώσουν τις περιοχές γύρω από τις τοποθεσίες.

Η κατάληψη του Κιέβου, το οποίο έχει περίπου 2,8 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί κύριο στόχο του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με Ουκρανούς, Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους.

Μια ρωσική τεθωρακισμένη φάλαγγα που εκτείνεται σε μήκος 40 μιλίων πλησίαζε το Κίεβο από τα βόρεια, αλλά είχε σημειώσει μικρή πρόοδο την τελευταία ημέρα, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας σε δημοσιογράφους σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη. Ο αξιωματούχος απέδωσε την κατάσταση στα στρατεύματα που είχαν εξαντλήσει τα καύσιμα και τα τρόφιμα, γεγονός που μπορεί να προκάλεσε την αλλαγή τακτικής.

«Ένας λόγος για τον οποίο τα πράγματα φαίνεται να έχουν κολλήσει βόρεια του Κιέβου είναι ότι οι ίδιοι οι Ρώσοι ανασυντάσσονται και επανεξετάζουν και προσπαθούν να προσαρμοστούν στις προκλήσεις που είχαν», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εκτός από τα πυρά στο Κίεβο, τα ρωσικά στρατεύματα κατηγορήθηκαν ότι βομβάρδισαν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και τη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη.

Μια έκρηξη φαίνεται στον πύργο της τηλεόρασης, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο Κίεβο της Ουκρανίας την 1η Μαρτίου 2022. (Carlos Barria/Reuters)

 

Το ουκρανικό προσωπικό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μεταφέρει το πτώμα ενός θύματος από το κατεστραμμένο κτίριο του δημαρχείου μετά από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, την 1η Μαρτίου 2022. (Pavel Dorogoy/AP Photo)

 

Από τις ρίψεις ρουκετών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 35, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χερασένκο. Παρόμοιες επιθέσεις σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες ανθρώπους στο Χάρκοβο τη Δευτέρα.

Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν σοβαρές ζημιές από τους πυραύλους.

Η Ουκρανία χαρακτήρισε τις επιθέσεις εγκλήματα πολέμου επειδή έπληξαν κατοικημένες περιοχές και κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να αναλάβει δράση.

«Αποδείξτε ότι δεν θα μας αφήσετε να φύγουμε. Αποδείξτε ότι είστε όντως Ευρωπαίοι και τότε η ζωή θα νικήσει τον θάνατο και το φως θα νικήσει το σκοτάδι», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παρέμεινε στην πρωτεύουσα συγκεντρώνοντας τους Ουκρανούς.

Η Αμερική και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να στείλουν στρατεύματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά έχουν αποστείλει όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών εκτοξευτών.

Οι δυτικές χώρες έχουν επίσης αντισταθεί στις εκκλήσεις της Ουκρανίας να επιβάλουν ζώνες απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τμήματα της Ουκρανίας. Η εφαρμογή τέτοιων ζωνών «θα απαιτούσε την ανάπτυξη αμερικανικού στρατού για την επιβολή τους, η οποία θα ήταν μια άμεση σύγκρουση -ενδεχομένως μια άμεση σύγκρουση και ενδεχομένως πόλεμος με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Η Οξάνα Μαρκάροβα, η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με μέλη του Κογκρέσου στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβα κενού εκτός από πυραύλους.

«Χρησιμοποίησαν σήμερα τη θερμοβαρική βόμβα, η οποία στην πραγματικότητα απαγορεύεται από τις συμβάσεις της Γενεύης. Έτσι, ξέρετε, η καταστροφή που προσπαθεί να προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μεγάλη. Αλλά εμείς οι Ουκρανοί θα αντισταθούμε. Υπερασπιζόμαστε το σπίτι μας. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή. Δεν θα κουραστούμε. Δεν θα σταματήσουμε. Δεν θα παραδοθούμε», είπε.

Ο αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε στους δημοσιογράφους την 1η Μαρτίου ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 400 πυραύλους από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, εκ των οποίων περίπου 20 το τελευταίο 24ωρο.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά έγκριση για τη διερεύνηση φερόμενων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ρώσοι αξιωματούχοι φάνηκε να αμφισβητούν ότι βρίσκονται πίσω από ορισμένα τουλάχιστον από τις επιθέσεις.

«Οι ρωσικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των ειδικών επιχειρήσεων, δεν πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών ή οποιωνδήποτε κατοικημένων περιοχών- αυτό αποκλείεται. Μιλάμε μόνο για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και για στρατιωτικές δομές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που αναφέρετε, πρόκειται για τα πυρά αυτών των εθνικιστικών ομάδων», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ενημέρωση στη Μόσχα.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι προστατεύεται από τις απειλές που δημιουργεί η Δύση και δηλώνει ότι δεν καταλαμβάνει το έδαφος της Ουκρανίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που εδρεύει στη Γενεύη σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ότι η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι η ουκρανική πλευρά χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και έχει τοποθετήσει όπλα, συμπεριλαμβανομένων όλμων, σε αυλές κατοικιών και κοντά σε σχολεία.

Η Ουκρανία λέει ότι η εισβολή δεν δικαιολογείται και έχει καλέσει τον Πούτιν να διατάξει την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός έληξαν στις 28 Φεβρουαρίου χωρίς άμεσα αποτελέσματα. Ένας δεύτερος γύρος είχε προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου.

Η Isabel van Brugen και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε