Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Τρίτη ότι οι προσπάθειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιτύχει μια εκεχειρία στη σύγκρουση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία δείχνουν να έχουν οδηγηθεί σε «αδιέξοδο».
Κατά την άφιξή της στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η κα Μπέρμποκ τόνισε πως είναι «απολύτως κρίσιμο» η Ευρώπη να συνεχίσει έμπρακτα να στηρίζει την Ουκρανία, ενόψει του «αδιεξόδου» που έχει προκύψει στις επαφές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός.
Σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας, ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε θερμά την Γερμανίδα υπουργό: «Σας ευχαριστώ για την ισχυρή υποστήριξη και το αληθινό ενδιαφέρον σας για την Ουκρανία και τον λαό μας. Είμαστε ευγνώμονες προς τη Γερμανία, την κυβέρνησή σας και όλους τους Γερμανούς πολίτες για τη σημαντική βοήθειά τους».
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση του προς το γερμανικό κοινοβούλιο, την Μπούντεσταγκ, το οποίο ενέκρινε επιπλέον βοήθεια ύψους τριών δισ. ευρώ (3,24 δισ. δολαρίων) προς την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πέρυσι, ο Τραμπ είχε επανειλημμένα δεσμευτεί να σταματήσει αυτό που είχε χαρακτηρίσει «παράλογο πόλεμο» στην Ουκρανία. Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, η κυβέρνησή του κινήθηκε άμεσα για την επίτευξη μιας κατάπαυσης πυρός, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στη Σαουδική Αραβία, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο δεν αποδέχονται τους όρους που θέτει η άλλη πλευρά για μια προσωρινή 30ήμερη καθυστέρηση των εχθροπραξιών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει συμφωνία ούτε με τις ΗΠΑ για το ποιοι στόχοι θα πρέπει να περιλαμβάνονται ή να εξαιρούνται από μια περιορισμένη κατάπαυση πυρός.
Ακόμη και η μερική συμφωνία κατάπαυσης στη Μαύρη Θάλασσα, που μέχρι πρόσφατα θεωρούσε ο Λευκός Οίκος ως βέβαιη, φαίνεται να έχει καταπέσει έπειτα από νέους όρους που έθεσε η Μόσχα.
Στις 25 Μαρτίου, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του μελετά «πέντε ή έξι όρους» που πρότεινε η Ρωσία.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είχε δηλώσει την 1η Απριλίου: «Εξετάζουμε πολύ σοβαρά τα μοντέλα και τις προτάσεις που μας κατέθεσε η αμερικανική πλευρά, αλλά δεν μπορούμε απλώς να τις δεχτούμε όπως είναι».
Ωστόσο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μπέρμποκ την Τρίτη, ο Ζελένσκι υπογράμμισε: «Έχουμε φτάσει στο σημείο που πρέπει να επιβληθούν πιο αυστηρές κυρώσεις, διότι πιστεύω ότι οι Ρώσοι παραβιάζουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.»
«Για μας, απαιτούνται αποφασιστικές κινήσεις. Τα λόγια δεν είναι πια αρκετά. Εμείς είμαστε αυτοί που υποφέρουμε», πρόσθεσε.
Μιλώντας την Τρίτη σε εκπροσώπους Τύπου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως «τα ζητήματα που συζητάμε για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και απαιτούν σημαντικές πρόσθετες προσπάθειες».
Στις 30 Μαρτίου, ο Τραμπ εξέφρασε την ενόχλησή του τόσο με τη στάση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με εκείνη του Ζελένσκι.
«Αν η Ρωσία και εγώ δεν καταφέρουμε να κάνουμε συμφωνία για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ουκρανία, κι αν αισθανθώ πως υπεύθυνη είναι η Ρωσία… τότε θα επιβάλλω δευτερεύοντες δασμούς στο πετρέλαιο, σε όλο το πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ στο NBC News.
Κυριακή απόγευμα, κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ διευκρίνισε τη θέση του για τον Πούτιν, λέγοντας στην εφημερίδα The Epoch Times: «Δε νομίζω πως θα αθετήσει το λόγο του. Τον γνωρίζω χρόνια. Πάντοτε είχαμε καλές σχέσεις».
Σε ερώτηση σχετικά με το πότε αναμένει τη ρωσική αποδοχή της εκεχειρίας, ο Τραμπ απάντησε αναφερόμενος σε «ψυχολογικό χρονικό περιθώριο».
«Αν αισθανθώ ότι μας κοροϊδεύουν, δεν θα χαρώ καθόλου», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι «προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες» προσθέτοντας: «Αν το κάνει αυτό, θα έχει μεγάλα προβλήματα. Πολύ μεγάλα προβλήματα.»
Πάντως, ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα διευκρίνισε την Τρίτη ότι η συμφωνία για τα μεταλλεύματα παραμένει υπό συζήτηση.
Η Ουκρανία ανέφερε τέλος πως κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης υπέστη νέες ρωσικές επιθέσεις με drone. Ο δήμαρχος του Χάρκιβ, Ιχόρ Τερέχοφ, ανέφερε στο Telegram πως η πόλη δέχθηκε τουλάχιστον δεκαπέντε επιθέσεις.