Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής της Νότιας Αυστραλίας, Ρεξ Πάτρικ, κάλεσε τόσο τα μεγάλα κόμματα του Συνασπισμού όσο και το Εργατικό Κόμμα να δεσμευτούν για την απαγόρευση των προϊόντων που παράγονται σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.
Ο Πάτρικ ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο ότι «κανείς δεν θέλει να φοράει ή να χρησιμοποιεί μιζέρια».
«Δεν είναι μόνο το ανθρώπινο κόστος της καταναγκαστικής εργασίας, που είναι αποτρόπαιο, αλλά και το ότι αφήνει επίσης τις αυστραλιανές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται τις εισαγωγές σε αθέμιτους όρους», είπε.
«Καλώ και τα δύο μεγάλα κόμματα να καταγράψουν πώς θα καταπολεμήσουν τη σύγχρονη δουλεία, αν σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου μου ως προτεραιότητα είναι μια καλή αρχή».
Ο γερουσιαστής κατέθεσε νομοσχέδιο το 2021 για την απαγόρευση της εισαγωγής αγαθών που παράγονται εν όλω ή εν μέρει με καταναγκαστική εργασία και ενώ το νομοσχέδιο πέρασε στη Γερουσία με την υποστήριξη της εργατικής αντιπολίτευσης, των Πρασίνων και των άλλων βουλευτών, ο Συνασπισμός (Φιλελεύθεροι και Εθνικοί) το καταψήφισε.
Ο Πάτρικ δήλωσε ότι ο Συνασπισμός έκτοτε έθαψε το νομοσχέδιο και δεν υπήρξε καμία ευκαιρία να συζητηθεί περαιτέρω.
«Είμαι απογοητευμένος που η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων απέτυχε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο μου. Με ποιανού το μέρος είναι οι Φιλελεύθεροι όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας;», δήλωσε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αριθμός των σκλάβων σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 38 και 46 εκατομμυρίων, ενώ η χρήση καταναγκαστικής εργασίας εντός των παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής αποτελεί μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα.
Το ζήτημα της σύγχρονης δουλείας μέσω της καταναγκαστικής εργασίας έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια από την καλά καταγεγραμμένη κακοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων Ουιγούρων στο Ανατολικό Τουρκεστάν, ή αυτό που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) αποκαλεί αυτόνομη περιοχή της Σιντζιάνγκ στην Κίνα.
«Η μαζική και συστηματική καταπίεση του λαού των Ουιγούρων από την κινεζική κυβέρνηση είναι αναμφισβήτητη», δήλωσε ο γερουσιαστής Πάτρικ. «Η εκμετάλλευση των κρατούμενων Ουιγούρων ως αιχμάλωτο εργατικό δυναμικό είναι ξεκάθαρη».
Σύμφωνα με έκθεση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI) από τον Μάρτιο του 2020, «υπό συνθήκες που παραπέμπουν έντονα σε καταναγκαστική εργασία, οι Ουιγούροι εργάζονται σε εργοστάσια που ανήκουν στις αλυσίδες εφοδιασμού τουλάχιστον 82 γνωστών παγκόσμιων εμπορικών σημάτων στους τομείς της τεχνολογίας, της ένδυσης και της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των Apple, BMW, Gap, Huawei, Nike, Samsung, Sony και Volkswagen».
Η έκθεση εκτιμά ότι μεταξύ 2017 και 2019, περισσότεροι από 80.000 Ουιγούροι μεταφέρθηκαν από τη Σιντζιάνγκ σε εργοστάσια σε ολόκληρη την Κίνα, ορισμένοι από τους οποίους στάλθηκαν απευθείας από στρατόπεδα κράτησης.
Όχι μόνο οι Ουιγούροι, αλλά και οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, οι Θιβετιανοί και οι Χριστιανοί, μεταξύ άλλων, έχουν υποβληθεί σε καταναγκαστική εργασία στην Κίνα.
Ο γερουσιαστής Πάτρικ δήλωσε ότι η προμήθεια αγαθών που παράγονται εν όλω ή εν μέρει μέσω καταναγκαστικής εργασίας αποτελεί άμεσο και σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.
«Δεδομένης της διακομματικής ανταπόκρισης της επιτροπής της Γερουσίας σχετικά με την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων, δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας δισταγμός από το επόμενο Κοινοβούλιο για την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου», δήλωσε.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.