Τρίτη, 26 Αυγ, 2025
(Αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αυξάνεται η πίεση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις να καταλήξει σε συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου, προτού ο ισραηλινός στρατός ξεκινήσει επιχειρήσεις για την κατάληψη της πόλης της Γάζας. Μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Οι πολιτικοί της κυβερνητικής συμμαχίας αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς προειδοποίησε συγγενείς ομήρων ότι θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό αν ο Νετανιάχου συμφωνήσει σε εκεχειρία.

Παράλληλα, ο ηγέτης του κόμματος Εθνική Ένωση, Μπένι Γκαντς, πρότεινε το Σάββατο τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης έξι μηνών «για τη λύτρωση των ομήρων». Απευθύνθηκε στον Νετανιάχου, στον Γιαΐρ Λάπιντ και στον Άβιγκντορ Λίμπερμαν, προτείνοντας μια «κυβέρνηση λύτρωσης» που θα επικεντρωθεί στην απελευθέρωση περίπου πενήντα ομήρων, εκ των οποίων οι είκοσι είναι ακόμη ζωντανοί, όπως εκτιμάται.

Oil-painting-ntdtv

Μετά την αποχώρηση των υπερορθόδοξων κομμάτων τον Ιούλιο, ο Νετανιάχου δεν διαθέτει πλέον απόλυτη πλειοψηφία στην Κνεσέτ και εξαρτάται από τους συμμάχους του, που απορρίπτουν κάθε συμβιβασμό με τη Χαμάς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μια συνεργασία Λικούντ–Λάπιντ–Λίμπερμαν–Γκαντς θα συγκέντρωνε 72 έδρες στο 120μελές κοινοβούλιο.

Ο Γκαντς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αυτή θα εργαστεί κατά προτεραιότητα για την επιστροφή των ομήρων, ενώ στη συνέχεια θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την άνοιξη του 2026. Αν και τόνισε ότι χρειάζεται συμφωνία με τη Χαμάς, δεν ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς που κρατούν τους ομήρους πρέπει να τιμωρηθούν, όπως οι ναζί. Θα τους κυνηγάμε μέχρι το τέλος, αλλά πρώτα απ’ όλα θα σώσουμε τους αδελφούς μας», δήλωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει νέο νόμο για τη στρατιωτική θητεία που θα περιλαμβάνει και τους υπερορθοδόξους, οι οποίοι μέχρι σήμερα εξαιρούνται σε μεγάλο βαθμό, προκαλώντας αντιδράσεις στην ισραηλινή κοινωνία.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν και πάλι το Σάββατο στο Τελ Αβίβ ζητώντας τερματισμό του πολέμου και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Συγγενείς ομήρων κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί επικίνδυνα. «Τα παιδιά μας κρατούνται στη Γάζα εδώ και 687 ημέρες», ανέφερε η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, της οποίας ο γιος απήχθη στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Χαμάς έχει αποδεχθεί σχέδιο εκεχειρίας 60 ημερών, που προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων – ζωντανών και νεκρών – με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ζήτησε «άμεσες» διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου με βάση όρους αποδεκτούς από το Ισραήλ, χωρίς όμως να αναφερθεί στην πρόταση των μεσολαβητών. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την αποστολή διαπραγματευτικής ομάδας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε