Παρασκευή, 14 Μαρ, 2025
(Giulia Scarpaleggia)

Αγκινάρες γεμιστές με γαρίδες, καρδιά μαρουλιού και μυρωδικά

Η εποχή της αγκινάρας πλησιάζει. Το ιδιαίτερο αυτό λαχανικό δίνει νοστιμότατα πιάτα, που αξίζουν όλον τον κόπο που χρειάζεται για την προετοιμασία τους. Επειδή όμως η βάση κάθε εύγευστου φαγητού είναι η καλή πρώτη ύλη, φροντίζουμε να διαλέξουμε σωστά τις αγκινάρες που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πρέπει να είναι συμπαγείς, σκληρές και χωρίς κηλίδες. Είναι καλύτερα να επιλέγουμε τις μικρού μεγέθους κεφαλές και να είναι πάντα οι άκρες τους κλειστές. Οι ανοιχτές είναι πιο σκληρές και έχουν χάσει πολλές από τις ιδιότητές τους. Τα εξωτερικά φύλλα των κεφαλών πρέπει να έχουν χρώμα σκούρο πράσινο, ενώ τα εσωτερικά να είναι μαλακά. Το κοτσάνι της θα πρέπει να είναι σκληρό χωρίς μαλακά ή κιτρινισμένα τμήματα. Αν πάνω στο κοτσάνι υπάρχουν ακόμη φύλλα, θα πρέπει να είναι φρέσκα και όχι ξερά.

Για να τις καθαρίσουμε, κόβουμε το κοτσάνι, αφαιρούμε όλα τα φύλλα από τις αγκινάρες και καθαρίζουμε περιμετρικά τις «κούπες» – τις καρδιές – με ένα μαχαιράκι. Με ένα κουτάλι βγάζουμε τον «μαλλιαρό» πυρήνα από την καρδιά τους. Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  • 8 μέτριες αγκινάρες, καθαρισμένες
  • 500 γρ. μικρές καθαρισμένες γαρίδες (καθαρό βάρος), φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • η καρδιά από 1 μέτριο μαρούλι, ψιλοκομμένη
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις βράζουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε σε μια πιατέλα.

Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το ξίδι και τις γαρίδες και τις βράζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Τις στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη σόγια, το λεμόνι, τον άνηθο, το λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε ώστε τα υλικά να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.

Γεμίζουμε με το μείγμα τις αγκινάρες και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή: Γαστρονόμος

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε