Τετάρτη, 03 Σεπ, 2025
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδίδει έγγραφα στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, στις 21 Μαΐου 2025. (Jim Watson/AFP μέσω Getty Images)

Αγώνας αφρικανικών χωρών για αποφυγή των νέων αμερικανικών δασμών

Οι αφρικανικές χώρες που στοχοποιούνται από τη νέα πρωτοβουλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ευνοϊκότερες οικονομικές συμφωνίες υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνουν ότι έχουν πολλά να προσφέρουν στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ωστόσο τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν νέες εμπορικές συμφωνίες με την Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε σχεδόν ταυτόσημες επιστολές σε 21 χώρες, στις 7 και 9 Ιουλίου, μέσω της πλατφόρμας Truth Social, διαμηνύοντας: «Υψηλότεροι δασμοί στις εξαγωγές τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, αν δεν υπάρξει πρόοδος.»

Ξεχώρισε τη Νότιο Αφρική – τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου και κυριότερο αφρικανικό εμπορικό εταίρο της Ουάσιγκτον – μαζί με τρεις μεγάλες οικονομίες της Βόρειας Αφρικής: τη Λιβύη με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, την Αλγερία και την Τυνησία, η οποία αποτελεί σημαντικό προμηθευτή ελαιολάδου για τις ΗΠΑ.

«Νότιος Αφρική, Αλγερία και Λιβύη σύντομα θα πληρώνουν τουλάχιστον 30% δασμούς για τα προϊόντα που εξάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι για τη Τυνησία ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 25%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου του Αμερικανού Εκπροσώπου Εμπορίου (USTR), οι συγκεκριμένες χώρες εξάγουν στις ΗΠΑ ποικιλία αγαθών, όπως ορυκτά, αυτοκίνητα, αγροτικά προϊόντα, ηλεκτρονικά και ενδύματα, ενώ εισάγουν αμερικανικά μηχανήματα, φαρμακευτικά προϊόντα και επεξεργασμένα πετρελαιοειδή.

Ο Τραμπ τόνισε ότι οι χώρες που κατονόμασε προσέφεραν μέχρι στιγμής πολύ λιγότερα απ’ όσα απαιτούνται για την εξάλειψη των εμπορικών ελλειμμάτων που, κατά την αμερικανική κυβέρνηση, ζημιώνουν τις ΗΠΑ, εξηγώντας ότι «εμπορικό έλλειμμα παρατηρείται όταν μια χώρα εισάγει περισσότερα απ’ όσα εξάγει».

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, το 2024 οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν αγαθά και υπηρεσίες αξίας σχεδόν 3,2 τρισ. δολαρίων σε όλο τον κόσμο, ενώ οι εισαγωγές άγγιξαν τα 4,1 τρισ., αφήνοντας συνολικό εμπορικό έλλειμμα άνω των 900 δισ. δολαρίων. Για τον Τραμπ, πρόκειται για τεράστια χρηματοοικονομική απώλεια σε βάρος της χώρας του.

«Ο δασμός για την Νότιο Αφρική θα αυξηθεί στο 40% αν ο Τραμπ υλοποιήσει την απειλή του για επιπλέον 10% σε χώρες της ομάδας BRICS», αναφέρει το δημοσίευμα. Η Νότιος Αφρική αποτελεί ιδρυτικό μέλος των BRICS, μαζί με Κίνα και Ρωσία, στηρίζοντας το όραμα για έναν πολυπολικό κόσμο με περιορισμένη αμερικανική επιρροή, κάτι στο οποίο αντιδρά ο Τραμπ.

Τα επίσημα στοιχεία του USTR για το 2024 αποτυπώνουν το συνολικό ετήσιο διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Νοτίου Αφρικής στα 20,5 δισ. δολάρια. Εκ των οποίων, οι αμερικανικές εισαγωγές ανήλθαν σε 14,7 δισ. δολάρια – κυρίως κρίσιμα ορυκτά, μέταλλα, διαμάντια, αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και φρούτα – ενώ οι εισαγωγές της Νοτίου Αφρικής από τις ΗΠΑ, κυρίως χημικά, μηχανήματα και φαρμακευτικά, έφτασαν στα 5,8 δισ. δολάρια.

Ένας ανθρακωρύχος δείχνει διαμάντια που ξεθάφτηκαν από ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο στο Κομάγκας της Νότιας Αφρικής. Ιούνιος του 2012. (Alexander Joe/AFP/Getty Images)

 

Αυτό αποτυπώνει εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ύψους 8,8 δισ. δολαρίων έναντι της Νοτίου Αφρικής, ένα έλλειμμα που ο Τραμπ αξιώνει από την κυβέρνηση του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα να διορθώσει.

Σε συνέντευξή του στην Epoch Times, ο υφυπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νοτίου Αφρικής, Ζούκο Γκόντλιμπι, τόνισε:

«Ακριβώς ένα τέτοιο πλαίσιο προτάσεων υπέβαλαν οι εκπρόσωποι της Πρετόριας στην Ουάσιγκτον, στις 20 Μαΐου. Δεν μπορώ να αναφέρω ακόμη ακριβή νούμερα, αλλά μπορώ να πω ότι η προσφορά μας για αγορά αμερικανικού LNG και το άνοιγμα των τομέων εξόρυξης και ψηφιακής οικονομίας στις ΗΠΑ θα είναι σημαντικό όφελος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Σε αντάλλαγμα, ο Γκόντλιμπι επεσήμανε ότι η Νότιος Αφρική ζητά από τις ΗΠΑ να μειώσουν τον γενικό δασμό από το 30% στο 10% και να καταργήσουν τους δασμούς στις εξαγωγές οχημάτων, χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ.

«Δεν θα μπορούμε να στηρίξουμε το εμπόριο αν έχουμε δασμό 30%», προειδοποίησε. «Γνωρίζουμε πόσο θα πληγεί η οικονομία μας από την απώλεια της αμερικανικής αγοράς, ιδίως στη βιομηχανία εσπεριδοειδών και στον τομέα κατασκευής αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια ραντ θα χαθούν. Αλλά θα πρέπει να αντέξουμε το πρώτο πλήγμα και να αναζητήσουμε άλλους αγοραστές.»

Ερωτηθείς για τα διαπραγματευτικά «χαρτιά» της Νότιας Αφρικής, ο Γκόντλιμπι υπογράμμισε ότι η χώρα του προμηθεύει 12 από τα 50 ορυκτά που οι ΗΠΑ θεωρούν κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια και την οικονομία τους.

«Είμαστε ο κύριος προμηθευτής των εννέα πιο απαραίτητων ορυκτών για τις ΗΠΑ», σημείωσε.

Κρατικά στατιστικά των ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι το 2024 η Νότιος Αφρική προμήθευσε το 96% του χρωμίου που χρησιμοποιεί η Αμερική στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και της άμυνας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Νότιο Αφρική για κρίσιμα μέταλλα όπως οι πλατινοειδείς ομάδες και το χρώμιο, αναγκαία για τη βιομηχανία αυτοκινήτου, αεροδιαστημικής και τις τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας.

Όσον αφορά την Αλγερία, ο υπουργός Επικοινωνίας της χώρας, Χασάν Ραμπί, δήλωσε στην Epoch Times: «Είμαι βέβαιος ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα καταλήξουν σε συμβιβασμούς, προς όφελος τόσο των Αλγερινών όσο και των Αμερικανών.»

Μέλη της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Αλγερίας και ένας αξιωματούχος ασφαλείας στέκονται φρουροί στο Ιερό του Μάρτυρα στο Αλγέρι, πρωτεύουσα της χώρας, στις 15 Ιουνίου 2015. (Farouk Batiche/AFP/Getty Images)

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του USTR, το εμπόριο αγαθών μεταξύ ΗΠΑ και Αλγερίας το 2024 ανήλθε συνολικά στα 3,5 δισ. δολάρια. Οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Αλγερία ανήλθαν στο 1 δισ. δολάρια (περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τουρμπίνες αερίου, ζωοτροφές σόγιας και μηχανήματα), ενώ οι εισαγωγές από την Αλγερία έφτασαν τα 2,5 δισ. δολάρια (αποτελούμενες κυρίως από πετρέλαιο και φυσικό αέριο), δημιουργώντας έλλειμμα για τις ΗΠΑ 1,4 δισ. δολαρίων.

«Μιλάμε για ένα μικρό έλλειμμα», σχολίασε ο Ραμπί. «Έχουμε πολλά να προσφέρουμε στις ΗΠΑ και εύκολα μπορούμε να αποσαφηνίσουμε τυχόν παρεξηγήσεις. Απλώς χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο.»

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναφέρει πως η Αλγερία διαθέτει τα δέκατα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως, είναι τέταρτη στον κόσμο στις εξαγωγές αερίου και τρίτη σε ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου, ενώ κατατάσσεται δέκατη έκτη στα αποθέματα πετρελαίου.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για συνεργασία ΗΠΑ-Αλγερίας σε καίριους οικονομικούς τομείς», σχολίασε ο Ραμπί.

Υπάλληλος σε ελαιοτριβείο στο Cebalat Ben Ammar, κοντά στην πόλη Αριάνα της Τυνησίας, στις 18 Νοεμβρίου 2024. (Fethi Belaid/AFP μέσω Getty Images)

 

Η Άσμα μπεν Χασάν του Φόρουμ Οικονομικών Ερευνών της Τυνησίας προειδοποίησε ότι η επιβολή δασμού 25% στις εξαγωγές της χώρας στις ΗΠΑ θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε μια ήδη εύθραυστη οικονομία.

«Το βασικό μας εξαγώγιμο προϊόν στις ΗΠΑ είναι το ελαιόλαδο, που οι Αμερικανοί φυσικά μπορούν να βρουν εύκολα αλλού αν δεν πάνε καλά οι συνομιλίες», είπε στην Epoch Times. «Αν συμβεί αυτό, οι μικροκαλλιεργητές και οι μικροεξαγωγείς μας θα είναι οι πρώτοι που θα πληγούν.»

Το 2024, το USTR κατέγραψε συνολικό διμερές εμπόριο αγαθών με την Τυνησία 1,6 δισ. δολάρια. Οι αμερικανικές εξαγωγές έφτασαν τα 503,6 εκατ. δολάρια και οι εισαγωγές τα 1,1 δισ. δολάρια, οδηγώντας σε εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ύψους 619,6 εκατ. δολαρίων με την Τυνησία.

Ο Μαρουάν Μπεντζιμά, πρόεδρος του Αμερικανο-Τυνησιακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, δήλωσε στην Epoch Times ότι οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της Τυνησίας και της κυβέρνησης Τραμπ για τη μείωση του δασμού στο 10% βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω γιατί ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε τη νέα αυτή επιστολή», ανέφερε, «αλλά από όσο γνωρίζω, ο διάλογος Τυνησίας-ΗΠΑ είναι καλός και πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση.»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε