Δευτέρα, 25 Νοέ, 2024
(Brattarb/CC BY-SA-3.0)

Αγρότης βρίσκει μυστηριώδεις πέτρες στο Περού με σκαλίσματα προϊστορικών «καρδιοχειρουργών» από αρχαίο πολιτισμό

Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ένα μάτσο πέτρες θα μπορούσαν να αιχμαλωτίσουν τόσο πολύ τη φαντασία μου.

Καθώς αναπολώ τα τρία χρόνια που ήμουν στο δρόμο, κάνοντας ποδήλατο με τον σύζυγό μου και τα παιδιά μου από την Αλάσκα μέχρι την Αργεντινή, δεν πίστευα ποτέ ότι θα έβλεπα 20.000 εξαιρετικές πέτρες περίτεχνα σκαλισμένες από κάποιον μυστηριώδη αρχαίο πολιτισμό. Αλλά συνέβει. Να τι ανακάλυψα.

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια γρήγορη ματιά μέσα από την πόρτα του Μουσείου Πέτρας του Δρ Καμπρέρα στην Ίκα του Περού για να θελήσω περισσότερα. Ευτυχώς, η κόρη του Δρ Καμπρέρα, Ευγενία, άνοιξε πρόθυμα το μουσείο για εμάς και δέχτηκε να μας ξεναγήσει. Και τι ξενάγηση ήταν αυτή, κρεμόμουν σε κάθε της λέξη!

Οι πέτρες

Το Μουσείο Πέτρας του Δρ Καμπρέρα είναι ένα μικρό, ιδιωτικό μουσείο που βρίσκεται στην Plaza de Armas στην Ίκα του Περού, περίπου τέσσερις ώρες νότια της Λίμα. Ξεκίνησε από τον Δρ Χαβιέρ Καμπρέρα για να διαφυλάξει τους πολλούς μυστηριώδεις σκαλιστούς βράχους που βρέθηκαν στην περιοχή.

(Nancy Sathre-Vogel)

 

Ο Καμπρέρα πέθανε πριν από λίγα χρόνια και η κόρη του διατηρεί τώρα το μουσείο, μεταδίδοντας λίγη από τη σοφία του πατέρα της.

Αναφέρεται ότι στην έρημο γύρω από την Ίκα έχουν βρεθεί περισσότερες από 50.000 λαξευμένες πέτρες. Περίπου 20.000 από αυτές βρίσκονται στο μουσείο.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς για τις πέτρες, εκτός από τον τεράστιο αριθμό τους, είναι ότι είναι πολύ πιο συμπαγείς από τις κανονικές πέτρες. Έχουν δύο στρώματα, μαύρο βασάλτη στο κέντρο και ένα γυαλιστερό μαύρο ανδεσίτη ως εξωτερικό στρώμα. Υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη, από πολύ μικρά ώστε να χωράνε στην παλάμη σας μέχρι ύψους ενός μέτρου.

Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, όλα έχουν τα δύο στρώματα και όλα είναι περίτεχνα σκαλισμένα με μεγάλη ακρίβεια.

Τα γλυπτά

Οι πέτρες είναι σκαλισμένες με σκηνές αρχαίων ανθρώπων. Τα γλυπτά απεικονίζουν μια τεράστια ποικιλία σκηνών από την καθημερινή ζωή. Τα πιο εντυπωσιακά σκαλίσματα (και τα πιο μυστηριώδη) φαίνεται να απεικονίζουν προηγμένες ιατρικές γνώσεις, όπως χειρουργική του εγκεφάλου, μεταμοσχεύσεις καρδιάς και γενετικά πειράματα.

Σε ορισμένα από τα γλυπτά, άνθρωποι απεικονίζονται να χρησιμοποιούν τηλεσκόπια και να παρατηρούν τα αστέρια.

(Ευγενική προσφορά της Eugenia Cabrera)

Οι πέτρες φαίνεται να απεικονίζουν κάποιον που εκτελεί μεταμόσχευση καρδιάς με μεγάλη λεπτομέρεια, καθώς και κάποιον που βγάζει έναν εγκέφαλο από έναν ασθενή και τον συνδέει με κάποιου είδους συσκευή για να τον κρατήσει ζωντανό.

Σε ορισμένα από τα γλυπτά, άνθρωποι απεικονίζονται να χρησιμοποιούν τηλεσκόπια και να παρατηρούν τα αστέρια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι σημαίνουν τα γλυπτά. Όταν οι πέτρες άρχισαν να εμφανίζονται για πρώτη φορά στην έρημο γύρω από την Ίκα του Περού, λέγεται ότι κανείς δεν ήξερε τι ήταν και ένας αγρότης άρχισε να τις πουλάει σε τουρίστες.

Υποτίθεται ότι, όταν η κυβέρνηση απείλησε να φυλακίσει τον αγρότη για πώληση αρχαιοτήτων, αυτός ισχυρίστηκε ότι τις χάραξε ο ίδιος. Σε αυτό το σημείο, η επίσημη εκδοχή είναι ότι ένας αγρότης ή μια μικρή ομάδα ανθρώπων σκάλισε τις πέτρες για κερδοσκοπικούς λόγους.

Υπάρχουν όμως κενά σε αυτή την ιστορία.

Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 50.000 πέτρες (όλες στην έρημο γύρω από την Ίκα), θα ήταν πολύ δύσκολο για μια μικρή ομάδα ανθρώπων να τις δημιουργήσει. Ας πούμε ότι τις σκαλίζουν εδώ και 50 χρόνια- αυτό σημαίνει ότι σκαλίζουν 1.000 πέτρες κάθε χρόνο επί 50 χρόνια. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να φτιάχνουν τρεις πέτρες την ημέρα.

Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να αφιερώθηκε στο σκάλισμα αυτών των λίθων; Ή μια μικρή ομάδα; Πώς παρέμειναν τόσο μυστικά; Πώς θα μπορούσε ένας φτωχός αγρότης στο αγροτικό Περού να γνωρίζει τα πράγματα που απεικονίζονται στις πέτρες;

(Brattarb/CC BY-SA-3.0)

 

(Brattarb/CC BY-SA-3.0)

 

(Nancy Sathre-Vogel)

 

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιος χάραξε τις πέτρες ή γιατί, αλλά ο Καμπρέρα πιστεύει ότι αποτελούν μια εγκυκλοπαίδεια αρχαίας γνώσης.

Η θεωρία του ήταν ότι στην περιοχή ζούσε ένας υπερ-νοήμων πολιτισμός. Ήταν μια εξαιρετικά προηγμένη κοινωνία με πολύπλοκες γνώσεις αστρονομίας, φυσικής και ιατρικής. Αυτοί οι αρχαίοι γνώριζαν επίσης ότι επρόκειτο να συμβεί ένα κατακλυσμιαίο γεγονός, το οποίο θα κατέστρεφε σχεδόν τα πάντα στη Γη.

Στην απελπισία τους να σώσουν τις γνώσεις τους και να τις μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές, οι άνθρωποι της κοινωνίας σκάλισαν βράχους. Οι βράχοι, όντας ανθεκτικοί και σχεδόν άφθαρτοι, θα μπορούσαν να επιβιώσουν από το κατακλυσμιαίο γεγονός.

Τοποθέτησαν τις πέτρες σε μια τοποθεσία για να τις φυλάξουν, αλλά έκτοτε έχουν διασκορπιστεί παντού, παρασυρθεί από τα ποτάμια ή από άλλες φυσικές διεργασίες. Ο Καμπρέρα πίστευε ότι οι βράχοι ήταν αποθηκευμένοι σε μια σπηλιά, η οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Οι πέτρες απεικονίζουν δεινόσαυρους, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο πολιτισμός θα συνυπήρχε με τους δεινόσαυρους, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα συμβατικά αποδεκτά χρονοδιαγράμματα της ανθρώπινης ιστορίας.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς και γιατί λαξεύτηκαν αυτές οι πέτρες. Εσείς τι πιστεύετε; Αφήστε τις σκέψεις σας στα σχόλια!

Μετά από 21 χρόνια ως καθηγήτρια στην τάξη, η Νάνσι Σαθρ-Βόγκελ και ο σύζυγός της παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους και, μαζί με τους δίδυμους γιους τους, ανέβηκαν σε ποδήλατα για να δουν τον κόσμο. Τώρα έχουν επιστρέψει στο Αϊντάχο, ριζώνουν και ζουν μια διαφορετικού τύπου περιπέτεια. Είναι αρκετά σίγουρο ότι θα τη βρείτε είτε να γράφει στον υπολογιστή της είτε να δημιουργεί φανταστικά κομμάτια με τις χάντρες που έχει συλλέξει απ’ όλο τον κόσμο.

Της Nancy Sathre-Vogel

Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύτηκε με άδεια από το FamilyOnBikes.org

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε