Δευτέρα, 16 Σεπ, 2024
(Ippei Naoi/Getty Images)

Αισιοδοξία – Το κλειδί για εξαιρετική μακροζωία

Έρευνες δείχνουν ότι το κλειδί για υγιείς επιλογές ζωής μπορεί να βασίζεται σε έναν αισιόδοξο τρόπο σκέψης.

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε τον κόσμο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ζωή σας. Ακολουθώντας μια θετική προοπτική μπορεί όχι μόνο να ενισχύσει της ευημερία σας αλλά μπορεί επίσης και να προσθέσει χρόνια στην ζωή σας. Όπως πολύ σοφά είπε ο Θεόδωρος Ρούζβελτ, «Πίστεψε ότι μπορείς, και είσαι στα μισά του δρόμου.»

 

Εξαιρετική μακροζωία

Μια ανάλυση δεδομένων, από πάνω από 69.000 γυναίκες στην Nurses’ Health Study (Μελέτη της Υγείας των Νοσηλευτριών) και πάνω από 1.400 άντρες στην Veterans Affairs Normative Aging Study (Μελέτη Κανονιστικής Γήρανσης των Υποθέσεων των Βετεράνων), βρήκε πως η αισιοδοξία σχετίζεται συγκεκριμένα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά 11% με 15%. Οι συμμετέχοντες αυτών των μελετών παρακολουθούνται από το 1976 (γυναίκες) και το 1986 (άντρες), αντιστοίχως.

Η αισιοδοξία φαίνεται αν αυξάνει τις πιθανότητες ζωής μέχρι την ηλικία των 85 ετών ή και πάνω – το οποίο καθορίζεται ως εξαιρετική μακροζωία. Αυτά τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από άλλες καταστάσεις υγείας και συμπεριφορές, όπως η διατροφή, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ όπως επίσης και οι καταστάσεις ψυχικής υγείας και τα οικονομικά.

 

Οφέλη της αισιοδοξίας

Η αισιοδοξία, όπως ορίζεται από την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PNAS το 2019, είναι «μια ψυχολογική ιδιότητα που χαρακτηρίζεται ως η γενική προσδοκία ότι θα συμβούν καλά πράγματα, ή η πίστη ότι το μέλλον θα είναι ευνοϊκό επειδή ο καθένας μπορεί να ελέγξει τα σημαντικά αποτελέσματα.»

Η αισιοδοξία μπορεί επίσης να καθοριστεί ως το δόγμα ότι αυτός ο κόσμος είναι ο καλύτερος πιθανός κόσμος.

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να διαμορφώσουν υγιείς συμπεριφορές όταν έχουν μια αισιόδοξη κοσμοθεωρία, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Circulation Research.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αισιόδοξα άτομα τείνουν να έχουν στόχους όπως επίσης και επιπλέον αυτοπεποίθηση να τους πετύχουν, κάνοντάς τους λιγότερο πιθανό να έχουν ανθυγιεινές παρορμήσεις.

Η αισιοδοξία έχει συσχετιστεί επίσης με πιο υγιή προφίλ βιοδεικτών, συμπεριλαμβανομένων των υγιών επιπέδων των λιπιδίων, χαμηλότερων επιπέδων φλεγμονής, λιγότερες καρδιακές παθήσεις στους ηλικιωμένους άντρες και βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία στους ηλικιωμένους άντρες. Η αισιοδοξία είναι ένα ς προστατευτικός παράγοντας για την καρδιαγγειακή νόσο και βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το άγχος και την κατάθλιψη.

Η Δρ Σουλάγκνα Μίσρα, πιστοποιημένη στην ολοκληρωμένη και την εσωτερική ιατρική, είπε στους Epoch Times σε συνέντευξη, «Ξεσκεπάζουμε συνεχώς την βαθιά σύνδεση μεταξύ του νου και του σώματος σχετικά με την θεραπεία. Τα άτομα με πιο θετική νοοτροπία τείνουν να βιώνουν ενισχυμένες ανοσοποιητικές αντιδράσεις, καλύτερο ύπνο, πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες και αυξημένη σωματική δραστηριότητα.» Πρόσθεσε ότι, «Αυτοί οι παράγοντες συνεισφέρουν σε μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής νόσου, βελτιωμένη αντοχή και διαχείριση του πόνου και γενικά μια καλύτερη ψυχολογική και φυσιολογική ευημερία.»

Ο Ανγκέλ Πλανέλς, πιστοποιημένος διαιτητικός διατροφολόγος, είπε στους Epoch Times ότι η αισιοδοξία συνδέεται με μια πιο ισχυρή ανοσοποιητική λειτουργία, η οποία μπορεί αν βοηθήσει στην μείωση των ασθενειών. Συνδέεται επίσης με πιο υγιή επίπεδο κορτιζόλης, τα οποία, όταν είναι χρόνια ανεβασμένα μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα ζητήματα υγείας.

Τα αισιόδοξα άτομα τείνουν να χειρίζονται το στρες πιο αποτελεσματικά με το να χρησιμοποιούν προληπτικές τακτικές αντιμετώπισης και είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν τις επιζήμιες πτυχές του χρόνιου στρες», είπε ο Πλανέλς.

 

Πως να υιοθετήσετε μια θετική προοπτική

Ο Πλανέλς έδωσε έμφαση στην σημασία του να παραμένουμε στο παρόν και να εξασκούμε τεχνικές διαχείρισης του στρες για να καλλιεργήσουμε μεγαλύτερο αίσθημα αισιοδοξίας.

«Το να παραμένουμε στο παρόν μέσα από τεχνικές αναπνοών και με το να παραμένουμε ήρεμοι, ακόμη και όταν νιώθουμε ότι θέλουμε να κλάψουμε, να ουρλιάξουμε ή να φωνάξουμε, είναι κρίσιμο. Με το να αναθεωρούμε τον τρόπο σκέψης μας, μπορούμε να ανακαλύψουμε τα θετικά στοιχεία ή τα μαθήματα σε κάθε περίπτωση», είπε ο Πλανέλς.

Ο Πλανέλς συστήνει επίσης να γιορτάζουμε τις μικρές νίκες.

«Άσχετα από το πόσο μεγάλη ή μικρή, πρέπει να γιορτάζουμε την κάθε νίκη όταν αυτή επιτυγχάνεται. Είτε είναι μια βελτιωμένη εργαστηριακή εξέταση, μια μείωση ή αύξηση βάρους, μια μείωση των φαρμάκων, ή η αύξηση της δύναμης κατά την ανάρρωση – όλα είναι νίκες σύμφωνα με εμένα», είπε.

Η Μίσρα μοιράστηκε τις παρακάτω συμβουλές σχετικά με το πως να καλλιεργήσουμε την αισιοδοξία:

  • Αποφύγετε τον εντυπωσιασμό (ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
  • Ανακαλύψτε τους δικούς σας προσωπικούς στρεσογόνους παράγοντες. Μάθετε πώς να χειρίζεστε τους στρεσογόνους παράγοντες καλύτερα ή πώς να αποφύγετε ερεθίσματα τα οποία μπορεί να αυξήσουν το στρες στο σώμα σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Σύστησε επίσης να συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή, ψυχίατρο ή άλλον ειδικό ψυχικής υγείας για να βρείτε τους στρεσογόνους παράγοντες σας.
  • Εμβαθύνετε περισσότερο στον θετικό κοινωνικό σας κύκλο, ειδικά εάν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να λάβετε ψυχική βοήθεια.
  • Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε. Με το να κρατάτε τα πράγματα μέσα σας και να τα αφήνετε στο σκοτάδι, επιτρέπετε στην ντροπή και τις τύψεις να επιβιώνουν.

«Ισορροπήστε το παιχνίδι με την δουλειά, ασκηθείτε συχνά, βγείτε έξω, καταναλώστε φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εστιάστε στην βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου, ενισχύστε τον κοινωνικό σας κύκλο, δώστε προτεραιότητα σε αυτά που καθορίζεται εσείς ως σημαντικά για εσάς εν αντιθέσει με αυτά που θα έπρεπε να είναι σημαντικά για εσάς! (Όχι πρέπει!)», είπε.

Η Δρ Μίσρα πρόσθεσε ότι ο εντυπωσιασμός οδηγεί σε «διαχωρισμό μεταξύ της ζωής που θα έπρεπε να ζούμε με την ζωή που ζούμε στην πραγματικότητα. Πρέπει να μάθουμε συλλογικά να εκτιμάμε αυτό που ‘είναι’ και όχι αυτό που ‘θα έπρεπε να είναι’. Είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις και συχνά ισχύει το γνωμικό που λέει ‘χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί’.»

«Δεν είναι εύκολο να εξαλείψει κανείς το να μιλάει αρνητικά για τον εαυτό του, δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την συμπεριφορά σου όσον αφορά την διατροφή και τον ύπνο, δεν μπορούμε να αλλάξουμε όλους τους στρεσογόνους παράγοντες που συναντάμε, ωστόσο, το μοναδικό πράγμα που μπορούν οι άνθρωποι να αλλάξουν είναι την αντίδρασή μας», είπε η Δρ Μίσρα.

Της Zena le Roux

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε