Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου η τελετή ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ο ανασχηματισμός της 14ης Μαρτίου 2025 χαρακτηρίζεται τόσο από την είσοδο νέων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα όσο και από την επιστροφή πρώην υπουργών σε νέες θέσεις, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει ως στόχο την «ανανέωση και τη δράση για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».
Επιστροφές στελεχών
Μεταξύ των προσώπων που επιστρέφουν στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κος Παπασταύρου είχε διατελέσει υπουργός Επικρατείας από τις εκλογές του 2023 μέχρι το 2024, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του.
Επίσης, στην κυβέρνηση επιστρέφει η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η κυρία Μιχαηλίδου έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της θέσης της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς και ως υφυπουργός Παιδείας και αργότερα ως υπουργός Εργασίας μέχρι το 2024.
Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν την τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Άκη Σκέρτσου ως υπουργού Επικρατείας, και την ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας από τον Κυριάκο Πιερακάκη.
Προτεραιότητες και νέα μεθοδολογία
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας, ο πρωθυπουργός έθεσε τρεις βασικούς τομείς προτεραιότητας: την Οικονομία, τις Υποδομές & Συγκοινωνίες, τη Μεταναστευτική Πολιτική & Ναυτιλία.
Για την Οικονομία, ο κος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, τονίζοντας ότι η βελτίωση της οικονομίας «θα πρέπει να γίνει άμεσα και χειροπιαστά αισθητή στο πορτοφόλι κάθε πολίτη».
Στον τομέα της Μεταναστευτικής Πολιτικής, η προτεραιότητα δίνεται στις επιστροφές των παράνομων μεταναστών που δεν διαθέτουν άσυλο και στην ελεγχόμενη μετανάστευση για την κάλυψη αναγκών στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο εργασίας της κυβέρνησης, με τον ίδιο να αναλαμβάνει την προσωπική επίβλεψη συγκεκριμένων προτεραιοτήτων και να ζητά «χειροπιαστά αποτελέσματα ανά τομέα». Τόνισε επίσης την ανάγκη για προσοχή στο ύφος και τη δημόσια συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών, προφανώς αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στην Εθνική Πινακοθήκη.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ο ανασχηματισμός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ να ασκεί δριμεία κριτική, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «ανακύκλωση αποτυχημένων υπουργών σε διαφορετικούς ρόλους». Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι ο κος Μητσοτάκης «παραμένει εμμονικός στην ίδια αποτυχημένη και καταδικασμένη στη συνείδηση των πολιτών συγκεντρωτική συνταγή διακυβέρνησης».
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει επίσης ότι ο ανασχηματισμός «υπογραμμίζει πόσο ξέπνοη μεταρρυθμιστικά είναι η κυβέρνηση» και ότι «σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη».
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό ως ‘παρωδία’ και ‘άνθρακα’. Σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο ανασχηματισμός αποδείχθηκε ότι ήταν ανασχηματισμός από έναν πρωθυπουργό υπό ομηρία. Το μόνο που ξεκαθάρισε στη ΝΔ, είναι ότι το δαχτυλίδι δόθηκε στον κο Χατζηδάκη, για την επόμενη μέρα, αφήνοντας τους δελφίνους στη γωνία».
Ο κος Βελόπουλος έθιξε επίσης το ζήτημα του δυστυχήματος των Τεμπών, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «δεν τόλμησε να μετακινήσει τους αρχιτέκτονες της συγκάλυψης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπουργοποίησε όποιον τον έβριζε και τον εκβίαζε», κάνοντας λόγο για επιβράβευση των «υβριστών των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «οι άνθρωποι του Μαξίμου και τα κομβικά πρόσωπα παραμένουν στη θέση τους», αμφισβητώντας την ουσία του ανασχηματισμού. Το κόμμα τονίζει ότι «δεν μιλάμε καν για ανακύκλωση προσώπων, πολλώ δε μάλλον για αλλαγή πολιτικής» και θεωρεί ότι η μόνη έγνοια του πρωθυπουργού είναι «η διευθέτηση εσωκομματικών ισορροπιών και τίποτα άλλο».
Αποτίμηση και προοπτικές
Ο ανασχηματισμός έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η επιλογή του πρωθυπουργού να επαναφέρει στελέχη σε νέες θέσεις, αλλά και να εισαγάγει νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα, μπορεί να ερμηνευθεί με διαφορετικούς τρόπους.
Ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλει τις αλλαγές ως ενίσχυση του κυβερνητικού έργου με έμπειρα και ικανά στελέχη, η αντιπολίτευση βλέπει μια απλή ανακατανομή θέσεων χωρίς ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.