Σάββατο, 10 Μαΐ, 2025
Το λιμάνι Μπαλμπόα είναι υπό τη διαχείριση της Panama Ports Company. Διώρυγα του Παναμά, 1 Φεβρουαρίου 2025. (REUTERS/Enea Lebrun)

Αλλαγή ισορροπιών: Η BlackRock αναλαμβάνει τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά

Η απόκτηση των λιμενικών εγκαταστάσεων από αμερικανική εταιρεία έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής έντασης, με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει μεγαλύτερο έλεγχο των παγκόσμιων εμπορικών οδών

Μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της BlackRock κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά δύο σημαντικών λιμενικών εγκαταστάσεων στη Διώρυγα του Παναμά από την εταιρεία CK Hutchison Holdings Ltd., με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε στις 4 Μαρτίου, συμπίπτει χρονικά με την αυξημένη ανησυχία της Ουάσιγκτον σχετικά με την κινεζική επιρροή σε στρατηγικές υποδομές παγκοσμίως. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία του για την κινεζική παρουσία στην περιοχή και έχει τονίσει την επιθυμία των ΗΠΑ να ανακτήσουν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά.

Η BlackRock, σε συνεργασία με την Global Infrastructure Partners (GIP) και την Terminal Investment Ltd., συμφώνησαν με την CK Hutchison για την εξαγορά του 90% της Panama Ports Company, η οποία διαχειρίζεται τα λιμάνια Μπαλμπόα και Κριστόμπαλ, τις κύριες θαλάσσιες πύλες της Διώρυγας στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό αντίστοιχα.

Εκτός από τα λιμενικά περιουσιακά στοιχεία στον Παναμά, η συμφωνία περιλαμβάνει και το 80% του ελέγχου του παγκόσμιου δικτύου λιμένων της CK Hutchison, που εκτείνεται σε 43 λιμάνια σε 23 χώρες. Ωστόσο, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τη Hutchison Port Holdings Trust, η οποία συνεχίζει να διαχειρίζεται λιμάνια στο Χονγκ Κονγκ, το Σενζέν και τη Νότια Κίνα, διατηρώντας την παρουσία της CK Hutchison στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, ανέφερε ότι η συμφωνία αποτελεί ένδειξη της ικανότητας της BlackRock και της GIP να προσφέρουν καινοτόμες επενδυτικές λύσεις στους πελάτες τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία των λιμένων αυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο συν-διευθυντής της CK Hutchison, Φρανκ Σιξτ, δήλωσε ότι η συναλλαγή προέκυψε ύστερα από μια ταχεία, διακριτική αλλά ανταγωνιστική διαδικασία, κατά την οποία υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και πολλαπλές προσφορές, επεσήμανε δε ότι η αποτίμηση της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων της εταιρείας.

Η αξία της συμφωνίας ανέρχεται στα 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με την BlackRock και τους εταίρους της να καταβάλλουν περίπου 19 δισ. δολάρια σε μετρητά για το μερίδιό τους. Η εξαγορά τελεί υπό την έγκριση της κυβέρνησης του Παναμά, καθώς και υπό ρυθμιστικούς ελέγχους και διαδικασίες δέουσας επιμέλειας.

Χάρτης και δορυφορική εικόνα του λιμανιού Μπαλμπόα στον Παναμά. (Εικόνα: The Epoch Times, Google Earth, Shutterstock)

 

Χάρτης και δορυφορική εικόνα του λιμανιού Κριστόμπαλ στον Παναμά. (Εικόνα: The Epoch Times, Google Earth, Shutterstock)

 

Παρότι η CK Hutchison χαρακτήρισε τη συναλλαγή αμιγώς εμπορική, η χρονική της συγκυρία συμπίπτει με την εκδήλωση ανησυχίας εκ μέρους των ΗΠΑ για την κινεζική παρουσία σε κρίσιμες υποδομές του παγκόσμιου εμπορίου. Πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας, υπήρχαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του Παναμά εξέταζε το ενδεχόμενο ακύρωσης της σύμβασής της με την CK Hutchison για τη διαχείριση των λιμένων Μπαλμπόα και Κριστόμπαλ.

Η Διώρυγα του Παναμά θεωρείται στρατηγικής σημασίας πέρασμα, καθώς εξυπηρετεί τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, επιτρέποντας τη μεταφορά εμπορευμάτων και πολεμικών πλοίων μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Εμπειρογνώμονες έχουν παρατηρήσει ότι η κινεζική παρουσία στα δύο άκρα της Διώρυγας ενδέχεται να δίνει στο Πεκίνο έναν έμμεσο έλεγχο του θαλάσσιου διαύλου, κάτι που θα μπορούσε να παραβιάζει τη Συνθήκη Ουδετερότητας ΗΠΑ–Παναμά και να αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Αντρές Μαρτίνεζ-Φερνάντεζ, αναλυτής πολιτικής στο Heritage Foundation, έχει προειδοποιήσει ότι η Κίνα δεν χρειάζεται στρατιωτική παρουσία στο έδαφος για να διαταράξει τη λειτουργία της Διώρυγας σε περίπτωση σύγκρουσης, όπως για παράδειγμα σε ένα πιθανό σενάριο έντασης γύρω από την Ταϊβάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Διώρυγα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε κάθε είδους δολιοφθορά, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία κινεζικών πολεμικών πλοίων.

(Εικόνα: The Epoch Times, Google Earth, Shutterstock)

 

Κάθε χρόνο, μέσω της Διώρυγας του Παναμά διακινούνται αγαθά αξίας 270 δισ. δολαρίων, το οποίο αντιστοιχεί στο 5% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Πάνω από το 70% αυτής της κίνησης σχετίζεται με λιμάνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Διώρυγα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ έως το 1999, οπότε και μεταβιβάστηκε στην κυβέρνηση του Παναμά βάσει της Συνθήκης του 1977 που είχε υπογράψει ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ.

Η εξαγορά υπό την ηγεσία της BlackRock σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην παγκόσμια ιδιοκτησία λιμένων, καθώς αφορά τον έλεγχο δύο κρίσιμων κόμβων, σε μία από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές οδούς του κόσμου.

Με τη συμβολή της Darlene McCormick Sanchez

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε