ΤΑΪΠΕΪ, Ταϊβάν – Αρκετά μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα (IPAC), ένα διεθνές δίκτυο νομοθέτων που ανησυχούν για την αδιαφορία της κομμουνιστικής Κίνας για το κράτος δικαίου και τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, ζητούν διεθνή αλληλεγγύη στη Λιθουανία και την Ταϊβάν που αντιμετωπίζουν εξαναγκασμό.
Το Πεκίνο έχει θυμώσει αφότου η Λιθουανία συμφώνησε τον Ιούλιο να επιτρέψει στην Ταϊβάν να ανοίξει γραφείο εκπροσώπησης στη χώρα της Βαλτικής με το όνομα «Ταϊβάν». Έκτοτε, το κομμουνιστικό καθεστώς ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Βίλνιους, ανάγκασε τη Λιθουανία να ανακαλέσει τον πρέσβη της στην Κίνα και ενίσχυσε τις απειλές κατά του έθνους της Βαλτικής.
Επιπλέον, το Πεκίνο αποφάσισε επίσης να τιμωρήσει οικονομικά τη Λιθουανία. Ο Μάντας Στασκεβίτσιους, διευθυντής της Κρατικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Κτηνιατρικών Προϊόντων της Λιθουανίας, δήλωσε στους The Baltic Times στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η Κίνα σταμάτησε να εγκρίνει νέες άδειες εξαγωγής για ορισμένες λιθουανικές επιχειρήσεις. Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι της Λιθουανίας δήλωσαν στο Newsweek ότι πολλά δρομολόγια τρένων από την Κίνα προς τη χώρα της Βαλτικής θα ανασταλούν έως τα μέσα αυτού του μήνα.
Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) βλέπει την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και κατακρίνει τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν ενέργειες που θεωρεί ότι υποδηλώνουν το πραγματικό καθεστώς της Ταϊβάν – μια de facto ανεξάρτητη χώρα.
«Εκφοβίζοντας τη Λιθουανία, το Πεκίνο ελπίζει να στείλει μια προειδοποίηση στις δημοκρατίες όλου του κόσμου», δήλωσε ο Ιρλανδός γερουσιαστής Μάλκολμ Μπερν σε βίντεο που κυκλοφόρησε από το IPAC. Συνολικά 15 μέλη του IPAC μίλησαν στο βίντεο.
Ο Ρέινχαρντ Μπατικόφερ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπεί τη Γερμανία και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Κίνα, δήλωσε: «Εάν η Λιθουανία τιμωρείται από το Πεκίνο, οι δημοκρατικοί σύμμαχοί της σε όλο τον κόσμο πρέπει να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν».
«Η Ταϊβάν έχει ζωτικό ρόλο να διαδραματίσει στη διεθνή κοινότητα και όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν σχέσεις με την Ταϊβάν όπως κρίνουν σκόπιμο», δήλωσε ο Σιόρι Γιαμάο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας.
Ο Αντρέ Γκατολίν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας της Γαλλίας, δήλωσε: «Επαινούμε το θάρρος του λαού της Λιθουανίας και της Ταϊβάν και καλούμε τα δημοκρατικά κράτη παντού να πάρουν ενιαία θέση ενάντια στην καταναγκαστική διπλωματία του Πεκίνου».
Σε απάντηση της έκκλησης του IPAC, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν έγραψε στο Twitter για να πει ότι εκτιμά την «παθιασμένη υποστήριξη» που εκφράστηκε από τα μέλη του IPAC.
«Οι φωνές του ελεύθερου κόσμου χτυπάνε δυνατά και καθαρά!» δήλωσε το υπουργείο.
Ο Σιάο Μπι-κιμ, ο de facto πρεσβευτής της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγραψε επίσης στο Twitter για να ευχαριστήσει τα μέλη του IPAC που «στάθηκαν στο πλευρό της Λιθουανίας και της Ταϊβάν ενάντια στον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό της Κίνας».
Υπάρχει και μια δεύτερη διεθνής έκκληση για αλληλεγγύη με τη Λιθουανία και την Ταϊβάν. Στα τέλη Αυγούστου, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ (Δημοκρατικός-Νιου Τζέρσεϊ), ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και οι ομόλογοι του από περισσότερες από 10 χώρες καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέδωσαν μια ανοιχτή επιστολή εκφράζοντας υποστήριξη στη Λιθουανία για «διατήρηση της τρέχουσας πορείας απορρίπτοντας την επιθετική συμπεριφορά της Κίνας».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και η υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν μίλησαν και οι δύο με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις τον Αύγουστο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη χώρα της Βαλτικής.
Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Μάικλ Μέρφι, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, συναντήθηκε με τον Λαντσμπέργκις στο Βίλνιους. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις ευκαιρίες για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων.
Το όνομα του γραφείου εκπροσώπησης της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες – το οποίο σήμερα ονομάζεται Γραφείο Οικονομικής και Πολιτιστικής Εκπροσώπησης της Ταϊπέι (TECRO) – βρέθηκε επίσης πρόσφατα στο επίκεντρο. Στις 11 Σεπτεμβρίου, οι Financial Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκεφτόταν να αλλάξει το όνομα της αποστολής της Ταϊβάν σε «Γραφείο Εκπροσώπησης της Ταϊβάν», επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επί του παρόντος δεν είναι επίσημος διπλωματικός σύμμαχος της Ταϊβάν, αφού η Ουάσινγκτον άλλαξε τη διπλωματική της αναγνώριση υπέρ του Πεκίνου το 1979. Έκτοτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μια μη διπλωματική σχέση με την Ταϊβάν βάσει του Νόμου περί Σχέσεων με την Ταϊβάν (TRA).
Το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης της Global Times δημοσίευσε ένα πολεμοχαρές άρθρο στις 12 Σεπτεμβρίου. Εάν η αλλαγή ονόματος συμβεί όπως προτείνεται από το άρθρο των Financial Times, η εφημερίδα είπε ότι το Πεκίνο θα «επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις» στην Ταϊβάν και θα πραγματοποιήσει έναν «οικονομικό αποκλεισμό» στο νησί.
Επιπλέον, η εφημερίδα είπε ότι η Κίνα θα πετάξει στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από την Ταϊβάν και «θα τοποθετήσει τον εναέριο χώρο του νησιού στην περιοχή περιπολίας» του κινεζικού στρατού.
Την Παρασκευή, η Τζοάν Ου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικών Υποθέσεων της Ταϊβάν, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν είχε κανένα σχόλιο σχετικά με το άρθρο των Financial Times.
«Πλήρης ενίσχυση σχέσεων Ταϊβάν-ΗΠΑ. Οι σχέσεις ήταν πάντα ο στόχος των μακροπρόθεσμων προσπαθειών της κυβέρνησής μας», είπε.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece