Δευτέρα, 16 Σεπ, 2024
monticello/Shutterstock

Άλλο ένα πλεονέκτημα της μεσογειακής δίαιτας: Μειωμένος κίνδυνος COVID-19

Ακολουθώντας μια δίαιτα μεσογειακού τύπου οδηγεί σε χαμηλότερη φλεγμονή και χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, βρίσκει νέα μελέτη.

Μια δίαιτα μεσογειακού τύπου, βασισμένη στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που μένουν στην Μεσόγειο, είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης και υγιή λιπαρά. Θεωρείται ένας από τους πιο υγιείς τρόπους διατροφής στον κόσμο – ένα κλειδί για την βελτίωση της γενικής υγείας και την αποτροπή των χρόνιων παθήσεων.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως ακολουθώντας μια Μεσογειακή δίαιτα μπορείτε να μειώσετε τον πόνο και την φλεγμονή, να βελτιώσετε την διάθεση, να καταπολεμήσετε την οστεοπόρωση, να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή υγεία και να μειώσετε τον κίνδυνο της άνοιας.

Κατά την πανδημία του COVID-19, ένα άρθρο στο περιοδικό Metabolism το 2020 έκανε έκκληση για «περισσότερες in vivo μελέτες και καλοσχεδιασμένες κλινικές δοκιμές για να εξερευνηθούν τα πιθανά ωφέλημα αποτελέσματα της Μεσογειακής δίαιτας […] στην πρόληψη της μόλυνσης από COVID-19 και/ή την βελτίωση των αποτελεσμάτων σχετικών με την ασθένεια».

Η καλύτερη υγεία και οι καλύτερες διατροφικές συνήθειες οδήγησαν σε καλύτερα αποτελέσματα από μολύνσεις COVID-19 – αλλά θα μπορούσε το να ακολουθήσουμε μια Μεσογειακή δίαιτα να βοηθήσει την μείωση του κινδύνου μόλυνσης αυτού; Θα μπορούσε αυτή η δίαιτα να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και της σοβαρότητας της COVID-19 μόλις κάποιος κολλήσει;

Μια ερευνητική ομάδα στην Ινδονησία ξεκίνησε να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα σε μια συστηματική αναθεώρηση που δημοσιεύθηκε στις 21 Αυγούστου στο PLOS ONE. Τα ευρήματα προσθέτουν στο πλήθος αποδείξεων πως η Μεσογειακή δίαιτα, έδειξε να ενισχύει την υγεία με πολλούς ωφέλιμους τρόπους, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μεταδοτικών ασθενειών όπως η COVID-19 όπως επίσης και μη μεταδοτικών χρόνιων καταστάσεων. Ωστόσο, η έρευαν έδειξε επίσης πως οι άνθρωποι που ακολουθούν μια Μεσογειακή δίαιτα μπορεί να μην βιώσουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα της COVID-19 μόλις κολλήσουν.

 

Τα ευρήματα της έρευνας

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Σουμάτρα στο Μεντάν (Universitas Sumatera Utara) της Βόρειας Σουμάτρα στην Ινδονησία, ανέλυσαν έξι μελέτες βασιζόμενες στην παρατήρηση που περιελάμβαναν 55.489 συμμετέχοντες σε πέντε χώρες οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια καθορίζοντας το πόσο πιστά ακολουθούσαν μια Μεσογειακή δίαιτα.

Από τις έξι μελέτες, οι τέσσερις έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ αυξημένης τήρησης της Μεσογειακής δίαιτας και μειωμένου κινδύνου COVID-19. Δύο μελέτες δεν έδειξαν σημαντικούς συσχετισμούς.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης ανέφεραν πόσο συχνά κατανάλωναν συγκεκριμένες τροφές. Υψηλή πρόσληψη ελαιόλαδου και φρούτων και ξηρών καρπών, σε συνδυασμό με λιγότερο κόκκινο κρέας και χαμηλή η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, βρέθηκαν να «μειώνουν τον κίνδυνο ενάντια στην COVID-19», αναφέρουν οι ερευνητές.

Από τις τέσσερις μελέτες που έδειξαν συσχετισμό μεταξύ της τήρησης της Μεσογειακής δίαιτας και των πιθανοτήτων ανάπτυξης συμπτωμάτων COVID-19, μόνο μία βρήκε πως η αυστηρή τήρηση συσχετιζόταν με λιγότερα συμπτώματα. Οι υπόλοιπες τρεις μελέτες δεν ανέφεραν κανέναν σημαντικό συσχετισμό.

Τρεις από τις έξι μελέτες εξέτασαν την σοβαρότητα των συμπτωμάτων του COVID-19 ανάμεσα σε 52.670 συμμετέχοντες. Μια μελέτη βρήκε πως τα άτομα με υψηλότερη τήρηση Μεσογειακής δίαιτας είχαν μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρής νόσου COVID-19. Ωστόσο, δύο μελέτες ήταν ασαφείς σχετικά με αυτά τα δεδομένα.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν μια Αμερικανική μελέτη που δείχνει ότι σε έξι χώρες, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια δίαιτα με βάση τα λαχανικά ή τα ψάρια και τα θαλασσινά είχαν χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης μέτριων έως σοβαρών νόσων COVID-19 στις πρώτες μέρες της πανδημίας. (2020).

Οι συμμετέχοντες σε αυτή την μελέτη που ανέφεραν την τήρηση μιας δίαιτας βασισμένης στα λαχανικά είχαν 73% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μέτρια έως σοβαρή νόσο COVID-19, ενώ αυτοί που είχαν δίαιτες λαχανικών/ψαριών και θαλασσινών είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τα άτομα που δεν ακολούθησαν καμία από αυτές τις δίαιτες.

 

Η μείωση της φλεγμονής είναι το κλειδί

Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης είναι κάπως ανάμεικτα, η συναίνεση είναι σαφής ότι η φλεγμονή είναι ο οδηγός κλειδί στην ανάπτυξη και την σοβαρότητα της COVID-19, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η τήρηση της Μεσογειακής δίαιτας έχει αναφερθεί ότι μειώνει «την γενική συστημική κατάσταση φλεγμονής», έγραψαν και έχει επίσης αντιικές επιδράσεις. Επομένως η Μεσογειακή δίαιτα «έχει αναφερθεί πως ωφελεί αυτούς με διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με την επίμονη χαμηλού επιπέδου φλεγμονή», σημείωσαν, αναφέροντας μια μελέτη πάνω στις προστατευτικές ιδιότητες της Μεσογειακής δίαιτας ενάντια στις χρόνιες, χαμηλού επιπέδου φλεγμονώδεις ασθένειες περιλαμβανομένου «του καρκίνου, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της αθηροσκλήρωσης, του μεταβολικού συνδρόμου και των γνωστικών διαταραχών.»

Η Σόφι Σόεν, πιστοποιημένη διαιτολόγος με άδεια ασκήσεων επαγγέλματος στο Cleveland Nutrition του Κλίβελαντ, Οχάιο, είπε στους Epoch Times πως η Μεσογειακή δίαιτα βοηθάει στην μείωση του κινδύνου μόλυνσης COVID-19 λόγω αυτών που δεν περιλαμβάνει. «Ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, μαζί με μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, όλα συνεισφέρουν στην φλεγμονή στο σώμα, τις μεταβολικές ασθένειες και την αργή ανοσολογική απόκριση», είπε. Η μεσογειακή δίαιτα περιορίζει ή εξαλείφει αυτού του είδους τις τροφές.

«Οποιαδήποτε δίαιτα που μειώνει σημαντικά ή εξαλείφει αυτές τις τροφές θα έχει παρόμοια αποτελέσματα στην βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, υποστηρίζοντας υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αρτηριακής πίεσης, διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος και ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα καθώς επίσης και μειώνοντας τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου», είπε η Σόεν.

Η Σόεν είπε στους Epoch Times πως ενώ λαμβάνει μια προσωποποιημένη προσέγγιση με τους ασθενείς της, τα σχέδια διατροφής της ταυτίζονται με την Μεσογειακή δίαιτα όσον αφορά το τί προτείνει στους ασθενείς της να τρώνε:

  • Ελάχιστες υψηλά επεξεργασμένες τροφές (λευκό αλεύρι, ζάχαρη, τεχνητές γλυκαντικές ύλες και επεξεργασμένα λιπαρά)
  • Δημητριακά ολικής άλεσης όπως το καστανό ρύζι, η κινόα, το πλιγούρι και την βρώμη.
  • Φασόλια και όσπρια (μια μερίδα την ημέρα)
  • Υγιή λιπαρά τα οποία περιέχουν ωμέγα 3 και 6 όπως τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και συγκεκριμένα είδη ψαριών.
  • Ελάχιστο έως καθόλου κόκκινο κρέας
  • Άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο
  • Υγιεινά ψάρια όπως φρέσκος σολομός
  • Πράσινα (τουλάχιστον μια φορά την ημέρα) και άλλα λαχανικά
  • Φρούτα (δυο ή τρεις μερίδες την ημέρα)
  • Ελάχιστο αλκοόλ

«Έχουμε παρατηρήσει αμέτρητους ασθενείς να βελτιώνουν την υγεία τους, να χάνουν βάρος, να αντιστρέφουν τις καρδιαγγειακές τους παθήσεις και ακόμη και τον διαβήτη τύπου 2 ακολουθώντας μια δίαιτα βασισμένη στα λαχανικά με περισσότερες οργανικές τροφές», είπε.

Της Susan C. Olmstead

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε