Ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ για θέματα ομήρων κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση που έχει καταθέσει το Ισραήλ, με στόχο την πρόοδο προς μια ειρηνευτική συμφωνία.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «State of the Union» του CNN, στις 20 Ιουλίου, ο Άνταμ Μπόλερ εκτίμησε ότι η ισραηλινή πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, αποτελεί μια ευκαιρία που η παλαιστινιακή οργάνωση θα πρέπει να αξιοποιήσει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ φέρεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις και τροποποιήσεις, ακόμη και σε επίπεδο χαρτογράφησης. Επισήμανε ότι η απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο νεκροί Αμερικανοί πολίτες, είναι αναγκαία, προσθέτοντας πως υπάρχει σαφής δρόμος προς την ειρήνη, τον οποίο η Χαμάς θα έπρεπε να ακολουθήσει.
Ο Μπόλερ υποστήριξε ότι η οργάνωση δεν έχει ανταποκριθεί θετικά σε προηγούμενες προτάσεις, επισημαίνοντας πως κάθε φορά που αρνείται μια συμφωνία, οι όροι γίνονται χειρότεροι. Πρόσθεσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ προσφέρουν μια εφικτή λύση, την οποία η Χαμάς οφείλει να αποδεχθεί, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού των ομήρων και να υπάρξει πρόοδος για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου έγιναν δύο ημέρες μετά την ομιλία του Άμπου Ουμπάιντα, εκπροσώπου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος ανέφερε σε τηλεοπτικό μήνυμα πως η οργάνωση επιθυμεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ απορρίπτει τις προσφορές για απελευθέρωση ομήρων.
Ο Ουμπάιντα είχε προειδοποιήσει ότι εάν το Ισραήλ συνεχίσει να αποφεύγει τη συμφωνία όπως στο παρελθόν, δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι θα επανέλθουν στο τραπέζι προτάσεις όπως εκείνη για τους δέκα ομήρους.
Από την πλευρά του, ο Μπόλερ δήλωσε αισιόδοξος για ενδεχόμενη συμφωνία, επικαλούμενος τις πρόσφατες ισραηλινές επιχειρήσεις κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και στρατιωτικών στόχων. Όπως ανέφερε, το Ισραήλ επιδιώκει ξεκάθαρα αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι έχει προσωπική εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις και θεωρεί τη στάση της Χαμάς ιδιαίτερα αδιάλλακτη.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι η οργάνωση έχει απορρίψει κατά καιρούς προτάσεις τις οποίες θα έπρεπε να είχε δεχθεί, και ότι πλέον είναι ώρα να απελευθερώσει τους ομήρους. Τόνισε ότι παραμένει πιο αισιόδοξος σε σχέση με το παρελθόν, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων και της ισχυρής διαπραγματευτικής ομάδας. Προειδοποίησε ωστόσο ότι εάν η Χαμάς δεν αναλάβει δράση, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε στρατιωτική απάντηση.
Την ίδια ημέρα με τη δήλωση του Ουμπάιντα, στις 18 Ιουλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε, σε εκδήλωση με Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές στον Λευκό Οίκο, ότι η απελευθέρωση των δέκα ομήρων είναι «πολύ κοντά». Ανέφερε ότι «οι περισσότεροι όμηροι έχουν ήδη επιστρέψει» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα επιστρέψουν ακόμη δέκα, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν.
Με πληροφορίες από το Reuters