Το Ισραήλ αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου αρνούμενο να επιτρέψει την εισαγωγή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας ακροάσεων που ξεκινούν στη Χάγη, στις 28 Απριλίου, με δεκάδες έθνη να προετοιμάζονται να τοποθετηθούν.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, το Ισραήλ διέκοψε τον εφοδιασμό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα στις 2 Μαρτίου και τα τρόφιμα που είχαν αποθηκευτεί κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στις αρχές του έτους λέγεται ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί.
Σε ψήφισμα του Δεκεμβρίου 2024 που υποστηρίχθηκε από τη Νορβηγία, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε μια συμβουλευτική γνώμη — μια μη δεσμευτική αλλά νομικά σημαντική απόφαση από το δικαστήριο — σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη να «διασφαλίσει και να διευκολύνει την απρόσκοπτη παροχή επειγόντως απαραίτητων προμηθειών που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».
Μετά τις ακροάσεις, το δικαστήριο πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να διαμορφώσει τη γνώμη του.
Οι συμβουλευτικές γνώμες του ΔΔΧ έχουν νομικό και πολιτικό βάρος, αν και δεν είναι δεσμευτικές και το δικαστήριο δεν έχει εξουσία να τις επιβάλει.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο αγαθών και προμηθειών στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι η τρομοκρατική ομάδα Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους εναπομείναντες ομήρους.
Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να τηρήσει το διεθνές δίκαιο επιτρέποντας την απρόσκοπτη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το Ισραήλ επανέλαβε ότι δεν θα επιτρεπόταν καμία βοήθεια, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 25 Απριλίου ότι πίεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Χαμάς ότι κατασχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια που επιτράπηκε στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς και έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για τις ελλείψεις.
Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο από 137 από τα 193 έθνη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του απέναντι στον παλαιστινιακό πληθυσμό και εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για την τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση.
Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 10 άλλες χώρες ψήφισαν κατά του ψηφίσματος, ενώ 22 έθνη απείχαν.
Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) θα είναι τα πρώτα που θα απευθυνθούν στο δικαστήριο στις 28 Απριλίου, ακολουθούμενα από Παλαιστίνιους εκπροσώπους.
Συνολικά, έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν 40 κράτη και τέσσερις διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων δεν είναι το Ισραήλ.
Ο Αμμάρ Χιτζάζι, Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ολλανδία, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στα κατεχόμενα εδάφη.
«Το Ισραήλ δημιουργεί λιμό, σκοτώνει και εκτοπίζει Παλαιστινίους, ενώ παράλληλα στοχοποιεί και εμποδίζει ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους», δήλωσε στο δικαστήριο.
Οι πενθήμερες ακροάσεις έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν έως τις 2 Μαΐου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν προγραμματίσει να δώσουν τη γνώμη τους στις 30 Απριλίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε στις 28 Απριλίου ότι η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο ήταν μέρος μιας «συστηματικής δίωξης και απονομιμοποίησης» της χώρας του.
Σε ζωντανή ενημέρωση, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε ότι το δικαστήριο «γίνεται εντελώς πολιτικοποιημένο» και χαρακτήρισε τη διαδικασία «επαίσχυντη».
«Κατηγορώ [την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή], κατηγορώ τον ΟΗΕ, κατηγορώ τον γενικό γραμματέα και κατηγορώ όλους εκείνους που χρησιμοποίησαν το διεθνές δίκαιο και τους θεσμούς του ως όπλα για να στερήσουν από την πιο βαλλόμενη από επιθέσεις χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ, το πιο βασικό της δικαίωμα να αμύνεται», δήλωσε ο Σάαρ σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.
Ο ΟΗΕ θεωρεί τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη ως εδάφη που κατέχονται από το Ισραήλ και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από μια κατοχική δύναμη να διευκολύνει τα προγράμματα ανακούφισης και να διασφαλίζει τα πρότυπα τροφίμων, ιατρικής περίθαλψης, υγιεινής και δημόσιας υγείας.
Στις 7 Οκτωβρίου 2023, περισσότεροι από 3.000 τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν σε δεκάδες ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικά φυλάκια κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.
Σκότωσαν 1.200 ανθρώπους — κυρίως Ισραηλινούς πολίτες — τραυμάτισαν χιλιάδες και πήραν μαζί τους 251 ομήρους πίσω στη Λωρίδα της Γάζας.
Η αντεπίθεση του Ισραήλ στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετατράπηκε σε πόλεμο που διαρκεί μέχρι σήμερα.
Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας έχουν δηλώσει ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Ισραήλ, σχεδόν οι μισοί από τους νεκρούς ήταν μέλη της Χαμάς.
Η δίμηνη εκεχειρία έληξε στις 18 Μαρτίου, με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την παράτασή της και την ανταλλαγή περισσότερων ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ.