Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς επιδιώκει να πυροδοτήσει μια διεθνή σύγκρουση που θα προκαλέσει αυξημένη ισλαμιστική βία κατά του Ισραήλ, υποστηρίζει εμπειρογνώμονας.
Ένας από τους στόχους της Χαμάς όταν εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει ποτέ στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ήταν να εξασφαλίσει μια προκλητική απάντηση, δήλωσε ο Τζόσουα Κράσνα (Joshua Krasna), ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Foreign Policy Research Institute (FPRI – Ερευνητικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής, ΗΠΑ).
«Είναι σαφές ότι ένας από τους στόχους της Χαμάς κατά την πραγματοποίηση αυτής της επίθεσης ήταν να υποδαυλίσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση: να προκαλέσει μια τέτοια αντίδραση από πλευράς του Ισραήλ, ώστε στη συνέχεια, αναπόφευκτα, να εμπλακούν και άλλοι παράγοντες, με δεδομένους τη Χεζμπολάχ και το Ιράν», δήλωσε ο κος Κράσνα κατά τη διάρκεια ομιλίας στο FPRI στις 11 Οκτωβρίου.
«Αλλά νομίζω ότι το Ισραήλ κατανοεί επίσης ότι δεν μπορεί να παραλύσει [και να μην αντιδράσει] από την προοπτική μιας ευρύτερης σύγκρουσης.»
Ο κος Κράσνα δήλωσε ότι το εύρος και η σοβαρότητα των εγκλημάτων που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα εξασφάλισαν ότι το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει με έναν προηγουμένως αδιανόητο τρόπο. Το να κάνει διαφορετικά, είπε, θα φέρει την καταστροφή του Ισραήλ μέσω μιας συνεχιζόμενης εξέγερσης.
«…Ένα κράτος της Χαμάς όμορο με το Ισραήλ δεν είναι πλέον βιώσιμο. Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει», δήλωσε ο κος Κράσνα. «Μια τέτοια απειλή κατά του ισραηλινού πληθυσμού πρέπει να εξουδετερωθεί.»
Η πιο θανατηφόρα επίθεση κατά των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα
Η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο. Οι ισλαμιστές τρομοκράτες δολοφόνησαν περισσότερους από 1.000 Ισραηλινούς, απήγαγαν γυναίκες και παιδιά και προέβησαν σε μαζικούς βιασμούς και βασανιστήρια.
Η επίθεσή τους ήταν η πιο θανατηφόρα στοχευμένη επίθεση κατά των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα.
Απαντώντας, ο κος Κράσνα δήλωσε ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι πολύ πιθανό να στραφεί σε μια συντριπτική απάντηση για να καταστρέψει την ικανότητα της Χαμάς να εξαπολύσει νέα επίθεση από τη Γάζα στο μέλλον.
«Νομίζω ότι πολλοί είχαν ξεχάσει πόσο λεπτή είναι η μεμβράνη που μας χωρίζει από την καταστροφή», δήλωσε ο κος Κράσνα.
Το Ισραήλ λειτουργεί τώρα υπό προσωρινή κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, την πρώτη του είδους της από το 1967. Η τελευταία είχε συσταθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου με τον οποίο το Ισραήλ απέσπασε αρχικά τη Γάζα από την Αίγυπτο.
Ο κος Κράσνα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη διάρκεια της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, αλλά δήλωσε ότι η κλίμακα της βίας, που ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί [διαφορετικά], έχει καλλιεργήσει μια ενότητα σκοπού στο Ισραήλ άγνωστη εδώ και γενιές.
Η επίθεση είχε τέτοιο εύρος, που δεν υπάρχει οικογένεια στο Ισραήλ, είπε ο κος Κράσνα, που να μην έχει πληγεί άμεσα ή να μην γνωρίζει κάποιον που είχε πληγεί.
«Θα υπάρξει πόνος»
Η πιθανότητα μιας σημαντικής στρατιωτικής επιχείρησης στο έδαφος της Γάζας προκαλεί ανησυχίες σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για το τι είδους παράπλευρες απώλειες μπορεί να προκαλέσει η απάντηση του Ισραήλ.
Ο κος Κράσνα επισημαίνει ότι ήταν η Χαμάς, όχι το Ισραήλ, αυτή που υπέβαλε τη Γάζα πρώτα σε ανεξέλεγκτη τρομοκρατία και τώρα σε στρατιωτική δράση. Παρά τα λαϊκά αντιδραστικά συνθήματα περί του αντιθέτου, είπε, η Λωρίδα της Γάζας δεν βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή για σχεδόν δύο δεκαετίες.
«Το Ισραήλ δεν κατέχει τη Γάζα από το 2005», δήλωσε ο κος Κράσνα, αναφερόμενος στο πότε το κράτος απέσυρε τους τελευταίους πολιτικούς και στρατιωτικούς οικισμούς του από την περιοχή.
«Τα τελευταία 16 χρόνια…, η Γάζα κυβερνάται από τη Χαμάς, η οποία ανέλαβε την εξουσία με ένα βίαιο πραξικόπημα.»
Με αυτό το δεδομένο, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ γνωρίζει τους διεθνείς φόβους για το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν οι άμαχοι στη Γάζα.
«Δεν νομίζω ότι το Ισραήλ θέλει να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, αλλά νομίζω ότι η φύση του εχθρού που αντιμετωπίζουμε θα προκαλέσει πόνο και σε ανθρώπους που δεν είναι μαχητές.»
Το πρόβλημα, επισημαίνει, είναι ότι η Χαμάς έκανε μια σκόπιμη προσπάθεια να κρυφτεί ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το Ισραήλ δεν θα μποροέσει να ανταποδώσει χωρίς να πάθουν κακό αθώοι άνθρωποι.
Τα αναπόφευκτα αντίποινα από το Ισραήλ, είπε, θα είναι επομένως δύσκολα.
«Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ εμείς προσπαθούμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τον πόνο της άλλης πλευράς, ο εχθρός μας είναι εγκολπωμένος σε έναν άμαχο πληθυσμό», είπε ο κος Κράσνα.
«Θα υπάρξει πόνος.»
Επιμέλεια: Αλία Ζάε