Ο επίμονος βήχας είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση — μπορεί να υποδηλώνει βαθύτερες ανισορροπίες στο σώμα. Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) προσφέρει μια φυσική προσέγγιση για την ανακούφιση του βήχα, την προστασία των πνευμόνων και την υποστήριξη της ανοσίας μέσω θεραπειών που βασίζονται σε τρόφιμα και δοκιμασμένων στο χρόνο βοτανικών στρατηγικών.
Πώς η ΠΚΙ κατανοεί την υγεία των πνευμόνων
Στην ΠΚΙ, οι πνεύμονες θεωρούνται ένα από τα πιο ευαίσθητα και εύκολα επηρεαζόμενα όργανα. Σε αντίθεση με τη σύγχρονη Δυτική Ιατρική, η οποία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ανατομία και την παθολογία, η ΠΚΙ υιοθετεί μια πιο ολιστική άποψη — βλέποντας τους πνεύμονες ως αναπνευστικό όργανο και κρίσιμο ρυθμιστή της ενέργειας και της άμυνας του σώματος.
Η ΠΚΙ αναγνωρίζει πέντε κύρια συστήματα οργάνων — καρδιά, ήπαρ, σπλήνα, πνεύμονες και νεφρά — καθένα από τα οποία παίζει έναν μοναδικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας. Μεταξύ αυτών, οι πνεύμονες θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Η ΠΚΙ αναγνωρίζει έξι εξωτερικούς παράγοντες — άνεμο, κρύο, ζέστη, υγρασία, ξηρότητα και φωτιά — ως πιθανές αιτίες ασθένειας. Επειδή οι πνεύμονες συνδέονται άμεσα με τον έξω κόσμο μέσω της μύτης και του δέρματος, είναι συνήθως οι πρώτοι που επηρεάζονται όταν αυτά τα επιβλαβή στοιχεία εισέρχονται στο σώμα.
Μία από τις βασικές αρχές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής είναι ότι «οι πνεύμονες διέπουν το τσι και την αναπνοή». Το Τσι αναφέρεται στη ζωτική ενέργεια του σώματος — τη ζωτική δύναμη που ρέει μέσα από αόρατα κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί και τροφοδοτεί όλες τις σωματικές διεργασίες. Οι πνεύμονες είναι υπεύθυνοι για την πρόσληψη καθαρού αέρα (ή «ουράνιου τσι») και τη βοήθεια στην κατανομή αυτής της ενέργειας σε όλο το σώμα.
Όταν οι πνεύμονες λειτουργούν καλά, το τσι ρέει ομαλά, η αναπνοή είναι εύκολη και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό. Όταν οι πνεύμονες είναι αδύναμοι ή δέχονται επίθεση, το τσι διαταράσσεται, οδηγώντας σε κόπωση, δύσπνοια, βήχα ή μεγαλύτερη ευαισθησία σε ασθένειες.
Λόγω αυτού του κεντρικού ρόλου, η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και τη θρέψη των πνευμόνων, ειδικά μέσω τροφίμων, βοτάνων και πρακτικών τρόπου ζωής που βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας. Πέρα από την ανακούφιση των αναπνευστικών συμπτωμάτων, η υποστήριξη των πνευμόνων αφορά την ενίσχυση ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος και της ανθεκτικότητας του σώματος.
Κοινές απειλές για την υγεία των πνευμόνων
Βλέποντάς το από τη δυτική και την παραδοσιακή ιατρική (ΠΚΙ), οι πνεύμονες είναι από τα πιο ευάλωτα όργανα του σώματος. Στη σύγχρονη ιατρική, οι πνευμονικές παθήσεις προκαλούνται συχνά από λοιμώξεις όπως κρυολογήματα, γρίπη, πνευμονία, κάπνισμα, ρύπανση και εισπνοή επιβλαβών ουσιών όπως σκόνη ή χημικές ουσίες. Αυτοί οι παράγοντες πυροδοτούν φλεγμονή, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, τα οποία, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορούν να γίνουν απειλητικά για τη ζωή.
Η ΠΚΙ συμφωνεί ότι οι πνεύμονες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, αλλά προσφέρει μια ευρύτερη ερμηνεία του γιατί επηρεάζονται τόσο εύκολα. Στην ΠΚΙ, οι πνεύμονες είναι γνωστοί ως το «ευαίσθητο όργανο» του σώματος επειδή είναι τα πιο εκτεθειμένα στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της αναπνοής και της άμυνας, την εισροή καθαρού αέρα και τη βοήθεια στην κυκλοφορία του τσι, της ζωτικής ενέργειας του σώματος, ενώ παράλληλα σχηματίζουν το πρώτο φράγμα κατά των εισβολέων παθογόνων.
Η ΠΚΙ τονίζει ότι οι περιβαλλοντικές επιρροές — όπως ο κρύος αέρας, η ξηρότητα ή ο άνεμος — μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των πνευμόνων και να επιτρέψουν σε αυτό που αποκαλεί «εξωτερικούς παθογόνους παράγοντες» να εισέλθουν στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ενεργειακή ανισορροπία που εκδηλώνεται ως βήχας, συμφόρηση ή γενική κόπωση.
Μια παλιά κινεζική παροιμία αναφέρει: «Οι γιατροί φοβούνται να θεραπεύσουν τον βήχα όσο και οι κτίστες φοβούνται να βρουν διαρροές». Όπως ακριβώς μια κρυφή διαρροή νερού μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για να διορθωθεί, ο βήχας στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική συχνά αντανακλά βαθύτερες ανισορροπίες και απαιτεί μια προσαρμοσμένη, βήμα προς βήμα προσέγγιση για την θεραπεία.
Σε αντίθεση με μια μέθοδο που ταιριάζει σε όλους, η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική εξετάζει τη σύσταση του ασθενούς — τη συνολική σωματική και ενεργειακή του σύσταση — καθώς και το στάδιο και τη φύση της ασθένειας. Για παράδειγμα, ένας βήχας που προκαλείται από ξηρότητα θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από έναν που προκαλείται από κρύο ή ζέστη. Μια εξατομικευμένη μέθοδος βοηθά στην αντιμετώπιση τόσο του συμπτώματος όσο και της αιτίας του.
Μια εξατομικευμένη προσέγγιση στον βήχα: Δεν είναι όλοι ίδιοι
Στη δυτική ιατρική, ένας βήχας συνήθως κατηγοριοποιείται από την αιτία του — ιογενής, βακτηριακός, αλλεργικός ή συνδεδεμένος με άσθμα. Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, η διάγνωση πηγαίνει βαθύτερα από το ίδιο το παθογόνο. Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική εξετάζει το πρότυπο της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζεται στο σώμα και του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρά με τη συνολική σύσταση ενός ατόμου.
Αυτή η διαγνωστική μέθοδος ονομάζεται «διαφοροποίηση και θεραπεία συνδρόμου» (bian zheng lun zhi). Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δύο άτομα έχουν το ίδιο σύμπτωμα — όπως βήχα — οι βασικές αιτίες και οι θεραπείες μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές ανάλογα με την ενεργειακή ανισορροπία στο σώμα τους.
Η παραδοσιακή ιατρική (ΠΚΙ) ταξινομεί τους περισσότερους βήχες σε δύο κύριες κατηγορίες:
Βήχας τύπου κρύου: Προκαλείται από την έκθεση σε ψυχρά περιβάλλοντα ή σε αυτό που η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) αποκαλεί «παθογόνα του κρυολογήματος», και συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως διαυγή ή λευκή βλέννα, ρίγη και αίσθημα σφιξίματος στο στήθος. Θερμαντικά φάρμακα όπως το τζίντζερ ή η κανέλα χρησιμοποιούνται για να «διώξουν το κρύο» και να αποκαταστήσουν την ισορροπία.
Βήχας τύπου ζέστης: Συνδεδεμένος με εσωτερική θερμότητα ή φλεγμονή, ο βήχας τύπου ζέστης συχνά εμφανίζεται με κίτρινο ή πράσινο φλέγμα, πονόλαιμο και ξηρό ή καυστικό αίσθημα στο στήθος ή τον λαιμό. Η ΠΚΙ συνιστά δροσιστικά βότανα και τροφές για να «καθαρίσουν τη θερμότητα» και να μειώσουν τη φλεγμονή.
Μερικές φορές, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει αρχικά βήχα τύπου κρύου, αλλά καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, μετατρέπεται σε πρότυπο τύπου ζέστης λόγω φλεγμονής στους πνεύμονες. Αυτή η εξέλιξη είναι ο λόγος για τον οποίο οι θεραπείες της ΠΚΙ συχνά χορηγούνται σταδιακά και προσαρμόζονται καθώς εξελίσσονται τα συμπτώματα.
Η ΠΚΙ θεωρεί επίσης ότι η υπερβολική χρήση δροσιστικών φαρμάκων — όπως αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα — μπορεί να ωθήσει το σώμα πολύ μακριά προς την αντίθετη κατεύθυνση, οδηγώντας σε επίμονες ανισορροπίες του κρυολογήματος και χρόνιο βήχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποκατάσταση της ζεστασιάς με βότανα ή διατροφική θεραπεία καθίσταται απαραίτητη.
Το συμπέρασμα; Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ), ο βήχας δεν είναι απλώς ένας βήχας — είναι ένα σημάδι εσωτερικής ανισορροπίας. Ο εντοπισμός του σωστού προτύπου επιτρέπει μια περισσότερο εξατομικευμένη και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση, είτε μέσω βοτάνων, τροφίμων, είτε αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Τροφές και βότανα που θρέφουν τους πνεύμονες
Η ΠΚΙ διδάσκει εδώ και καιρό ότι αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αναπνευστική σας υγεία. Ορισμένες τροφές καταπραΰνουν τον λαιμό, ανακουφίζουν από τον βήχα και υποστηρίζουν την βαθύτερη επούλωση των πνευμόνων αποκαθιστώντας την ισορροπία στην εσωτερική ενέργεια του σώματός σας, ή τσι.
Η ΠΚΙ ταξινομεί τις τροφές με βάση τη θερμοκρασία τους — κρύο, δροσερό, ζεστό, πολύ ζεστό ή ουδέτερο — και τη γεύση τους — γλυκιά, ξινή, πικρή ή έντονη. Κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά αλληλεπιδρά με συγκεκριμένα συστήματα οργάνων, μια έννοια γνωστή ως τροπισμός μεσημβρινών. Σκεφτείτε το σαν η τροφή να «επιλέγει μια διαδρομή» για να στοχεύσει μια περιοχή του σώματός σας.
Πέντε δοκιμασμένες στο χρόνο τροφές και βότανα βοηθούν στην ενυδάτωση, την καταπράυνση και την προστασία των πνευμόνων — πολλά από τα οποία υποστηρίζονται από την αρχαία σοφία και τη σύγχρονη έρευνα.
Αχλάδια: Μια φυσική ενυδάτωση για τους πνεύμονες
Τα αχλάδια είναι γνωστά στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) ως ένα «δροσερό» φρούτο που καταπραΰνει την ξηρότητα και καθαρίζει την εσωτερική θερμότητα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον ξηρό βήχα, τον πονόλαιμο, και τη δίψα που προκαλούνται από πυρετό ή φλεγμονή.
Άποψη της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής: Τα αχλάδια ανήκουν στους μεσημβρινούς των πνευμόνων και του στομάχου, βοηθώντας στην παραγωγή υγρών, στην ανακούφιση από τα φλέγματα και στην ηρεμία του βήχα.
Μια ανασκόπηση του 2021 διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα αχλάδια είχαν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης άσθματος. Μεταξύ των πρώην καπνιστών, η υψηλότερη πρόσληψη αχλαδιών συσχετίστηκε με 30% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Φριτιλάρια (Bei Mu): Ένα αξιόπιστο βότανο για την ανακούφιση από τον βήχα

Η φριτιλάρια είναι ένα παραδοσιακό βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) για τη θεραπεία διαφόρων τύπων βήχα και πνευμονικών παθήσεων. Δύο συνήθως χρησιμοποιούμενες ποικιλίες είναι η Chuan Bei Mu και η Zhe Bei Mu, καθεμία κατάλληλη για διαφορετικά πρότυπα συμπτωμάτων.
Chuan Bei Mu: Ιδανικό για ξηρό βήχα με φλέγμα, το Chuan Bei Mu έχει ελαφρώς κρύο χαρακτήρα και γλυκιά γεύση. Είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση του βήχα, στην διάλυση του φλέγματος και στην ενυδάτωση των πνευμόνων.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε αν το φλέγμα εμφανίζεται σε μικρή ποσότητα είτε σε μεγάλη και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον βήχα που προκαλείται από ξηρότητα στους πνεύμονες, όπως αυτόν που σχετίζεται με την φθινοπωρινή ξηρότητα. Τα συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονο βήχα με λίγα φλέγματα, δυσκολία στην απόχρεμψη, πτύελα με νήματα αίματος, ξηρότητα στο στόμα και τη μύτη και ξηρό, τραχύ λαιμό. Μια παραδοσιακή θεραπεία για αυτή την πάθηση είναι το βραστό αχλάδι με Chuan Bei Mu.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το Chuan Bei Mu παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση από τον βήχα με ελάχιστες παρενέργειες και χαμηλό κίνδυνο εξάρτησης.
Zhe Bei Mu: Πιο ισχυρό από το Chuan Bei Mu στην απομάκρυνση της εσωτερικής θερμότητας, το Zhe Bei Mu είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την εξάλειψη των οζιδίων και τη μείωση της φλεγμονής. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία πνευμονικών αποστημάτων.
Αυτή η ποικιλία είναι κατάλληλη όταν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα με πόνο στο στήθος, ρίγη και πυρετό, πυώδη πτύελα με δυσάρεστη οσμή, ξηρά κόπρανα, κόκκινη γλώσσα και ξηροστομία. Η τυπική μέθοδος χορήγησης περιλαμβάνει την αφέψηση 3 έως 10 γραμμαρίων Zhe Bei Mu σε νερό και την πόση του μία φορά την ημέρα.
Μύκητας του Χιονιού (Tremella): Το «Φυτικό Κολλαγόνο»

Το Tremella fuciformis, κοινώς γνωστό ως μύκητας του χιονιού, έχει γλυκιά γεύση και ουδέτερη φύση. Συνδέεται με τους μεσημβρινούς των πνευμόνων και του στομάχου και είναι γνωστό για την ικανότητά του να θρέφει το γιν (ενυδατική ενέργεια), να υγραίνει τους πνεύμονες, να υποστηρίζει την υγεία του στομάχου και να προάγει την παραγωγή υγρών.
Χρησιμοποιείται συνήθως για παθήσεις όπως ξηρός βήχας με ελάχιστα ή αιματηρά φλέγματα, ξηρότητα στο στόμα και τον λαιμό και συμπτώματα που σχετίζονται με την έλλειψη γιν, όπως νευρασθένεια, αϋπνία και έντονα όνειρα.
Ως τρόφιμο και φαρμακευτικό συστατικό, ο μύκητας του χιονιού έχει ήπια φύση και είναι ασφαλής για τακτική κατανάλωση. Παρέχει πλούσια θρεπτική αξία ενώ παραμένει ελαφρύς και εύπεπτος, υποστηρίζοντας τη συνολική ζωτικότητα και την εσωτερική ισορροπία.
Ο μύκητας του χιονιού αναπτύσσει μια ζελατινώδη υφή όταν μαγειρεύεται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυσακχαρίτες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στον μύκητα του χιονιού εμφανίζουν ανοσοτροποποιητική δράση και αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές επιδράσεις.
Καρύδι Ginkgo: Μικρός καρπός, μεγάλα οφέλη

Το καρύδι Ginkgo, επίσης γνωστός ως Bai Guo, εκτιμάται ιδιαίτερα στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική για την ικανότητά του να ενισχύει το τσι των πνευμόνων, να ανακουφίζει από τον βήχα και τον συριγμό, να μειώνει τη συχνότητα ούρησης, να λειαίνει τις ρυτίδες, να προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώνει την κυκλοφορία.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα ginkgo μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή των αεραγωγών, προσφέροντας πιθανά θεραπευτικά οφέλη για το άσθμα. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2022 έδειξε ότι τα καρύδια ginkgo μπορούν να προάγουν την αγγειακή υγεία, να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, να ενισχύσουν τη μνήμη και να βοηθήσουν στη θεραπεία παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η εγκεφαλική ισχαιμία.
Η τακτική κατανάλωση καρυδιών ginkgo πιστεύεται ότι προάγει μια υγιή επιδερμίδα, ενισχύει την ζωτικότητα και υποστηρίζει την μακροζωία, καθιστώντας τα μια δημοφιλή υγιεινή τροφή κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα καρύδια ginkgo είναι ελαφρώς τοξικά και πρέπει να μαγειρεύονται καλά πριν από την κατανάλωση. Για να αποφευχθούν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, η ημερήσια πρόσληψη θα πρέπει να περιορίζεται σε περίπου 10 καρύδια, όχι περισσότερο από 15.
Βολβός κρίνου: Καταπραϋντικό για τους πνεύμονες και ηρεμιστικό για τη διάθεση

Ο βολβός κρίνου είναι ψυχρής φύσης, γλυκός με ελαφρώς πικρή γεύση και σχετίζεται με τους μεσημβρινούς των πνευμόνων, της καρδιάς και των νεφρών. Οι θρεπτικές του ιδιότητες είναι συγκρίσιμες με εκείνες του τζίνσενγκ, προσφέροντας οφέλη όπως η αναπλήρωση του γιν, η ενυδάτωση των πνευμόνων, η ηρεμία της καρδιάς, η καταπράυνση του νου και η ανακούφιση του βήχα.
Χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του χρόνιου ξηρού βήχα, των φλεγμάτων με αίμα, του πονόλαιμου και της βραχνάδας. Συνιστάται επίσης κατά τη φάση ανάρρωσης από πυρετώδεις ασθένειες όταν παραμένει η υπολειμματική θερμότητα, καθώς και για συναισθηματικά συμπτώματα όπως άγχος, αίσθημα παλμών, αϋπνία με έντονα όνειρα και ψυχική ανησυχία.
Ο βολβός του κρίνου είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς και για άτομα με γενική αδυναμία, νευρασθένεια ή διαταραχές ύπνου. Ωστόσο, δεν συνιστάται για άτομα με βήχα που προκαλείται από αέρια, κρυολόγημα ή εξασθενημένη πεπτική λειτουργία ή συχνές χαλαρές κενώσεις.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υδατοδιαλυτοί πολυσακχαρίτες στους βολβούς του κρίνου μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη κυττάρων καρκινώματος του πνεύμονα Lewis. Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε επίσης ότι το ζυμωμένο εκχύλισμα βολβού κρίνου βοήθησε στη ρύθμιση της φλεγμονής των πνευμόνων και μπορεί να έχει προληπτική δράση κατά της ΧΑΠ.
Εύκολες συνταγές εμπνευσμένες από την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ)
1. Αχλάδι βραστό με Chuan Bei Mu
Υλικά:
10 γραμμάρια Chuan Bei Mu
1 μεσαίου μεγέθους κινέζικο λευκό αχλάδι
Ζάχαρη σε σκόνη κατά βούληση
Προετοιμασία:
Μουλιάστε το Chuan Bei Mu σε νερό
Πλύνετε το αχλάδι και αφαιρέστε τον πυρήνα, δημιουργώντας ένα κενό στο κέντρο
Τοποθετήστε το μουλιασμένο Chuan Bei Mu και το νερό μουλιάσματος στο κούφιο αχλάδι
Ατμίστε το αχλάδι σε μια κατσαρόλα για περίπου μία ώρα
Προσθέστε ζάχαρη σε σκόνη για να ρυθμίσετε τη γλυκύτητα πριν το σερβίρετε
Άλλες μέθοδοι παρασκευής:
Αφέψημα: Πάρτε 3 έως 10 γραμμάρια Chuan Bei Mu, κάνετε αφέψημα σε νερό και πιείτε το μία φορά την ημέρα.
Μορφή σκόνης: Αλέστε το Chuan Bei Mu σε λεπτή σκόνη και πάρτε 1 έως 2 γραμμάρια μία φορά την ημέρα.
Σημειώσεις:
Μόλις βελτιωθεί ο βήχας, το Chuan Bei Mu πρέπει να διακοπεί, καθώς οι δροσιστικές του ιδιότητες μπορεί να προκαλέσουν βήχα σε περίπτωση υπερβολικής χρήσης.
Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη λήψη Chuan Bei Mu. Επομένως, όσοι έχουν γνωστές αλλεργίες θα πρέπει να το χρησιμοποιούν με προσοχή.
2. Επιδόρπιο με Χιονόμυκη και Γκίνγκο
Συστατικά:
15 γραμμάρια καρύδια γκίνγκο
20 γραμμάρια χιονόμυκη (μύκητας του χιονιού)
10 γραμμάρια ζάχαρη
Προετοιμασία:
Αφαιρέστε τα κελύφη και τους εσωτερικούς πυρήνες από τα καρύδια γκίνγκο. Ξεπλύνετε καλά.
Καθαρίστε τα χιονόμυκη, μουλιάστε τα μέχρι να μαλακώσουν, κόψτε το σκληρό κοτσάνι και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.
Τοποθετήστε τα καρύδια γκίνγκο και τα χιονόμυκη σε μια κατσαρόλα με νερό. Βράστε τα σε μέτρια φωτιά.
Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου μία ώρα. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
Οφέλη:
Αυτό το παραδοσιακό επιδόρπιο θρέφει το γιν, ενυδατώνει τους πνεύμονες, καταπραΰνει τον συριγμό και βοηθά στην ανακούφιση του βήχα. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για όσους αντιμετωπίζουν βήχα με ανεπάρκεια γιν, θολή έκκριση, νυχτερινή απέκκριση ή συχνή ούρηση.
Τελικές σκέψεις
Είτε αντιμετωπίζετε επίμονο βήχα, είτε αναρρώνετε από ασθένεια, είτε απλώς αναζητάτε ισχυρότερη υγεία των πνευμόνων, η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική προσφέρει μια πλούσια, φυσική οδό προς την ίαση. Η κατανόηση των προτύπων του σώματός σας και η επιλογή των κατάλληλων βοτάνων και τροφών μπορεί να ηρεμήσει τη φλεγμονή, να ενυδατώσει τους πνεύμονές σας και να ενισχύσει την ανοσία—χωρίς να βασίζεστε αποκλειστικά σε φαρμακευτικά προϊόντα.
Στην παράδοση της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, η τροφή είναι φάρμακο. Όταν επιλέγονται με προσοχή, τα σωστά συστατικά δεν καταπραΰνουν απλώς τον βήχα σας—αποκαθιστούν την αρμονία και τη ζωτικότητα σε ολόκληρο το σώμα σας.
του Kuo-Pin Wu
Οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι η γνώμη του συγγραφέα και δεν συμφωνούν απαραιτήτως με την άποψη της Epoch Times.