Η κινόα (Chenopodium quinoa ή Χηνοπόδιον η κινόα) θεωρείται «ψευδοδημητριακό» και είναι φυτό συγγενικό με το σπανάκι και τον αμάρανθο. Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται στη μαγειρική όπως ακριβώς και οι σπόροι των δημητριακών. Όλα τα είδη κινόας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, κάτι που είναι σπάνιο στις φυτικές τροφές. Για το λόγο αυτό προτιμάται από όσους κάνουν δίαιτα και από τους χορτοφάγους, αφού χορταίνει και δίνει ενέργεια χωρίς να προσθέτει πολλές θερμίδες.
Η κινόα έχει αυξημένα επίπεδα κερσετίνης, ένα φυτοχημικό που οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Δεν περιέχει γλουτένη, ως εκ τούτου αποτελεί μία καλή εναλλακτική λύση για άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία σε γλουτένη.
Είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, φυλλικού οξέος, καλίου, σιδήρου και ψευδαργύρου, ασβεστίου και φυτικών ινών.
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ζυμαρικών και ψωμιού από κινόα προκάλεσε χαμηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων σε μια ομάδα εθελοντών σε σύγκριση με άλλα ζυμαρικά και αρτοποιήματα.
Υπάρχουν περίπου 1.800 ποικιλίες κινόα. Στην αγορά εδώ μπορούμε να βρούμε μόνο τα τρία κύρια είδη: λευκή, κόκκινη και μαύρη.Η λευκή κινόα έχει πιο ουδέτερη γεύση, οπότε, αν δεν έχεις δοκιμάσει ξανά κινόα, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις από αυτή. Η κόκκινη και η μαύρη κινόα είναι λίγο πιο έντονες στη γεύση από τη λευκή.
Αναζωογονητικό πρωινό ρόφημα ομορφιάς και υγείας από κινόα
Η Tanzilya K. Henriksen, στο κανάλι της Dance with Living Food, προσφέρει μια πολύ απλή συνταγή για την παρασκευή ενός αναζωογονητικού ροφήματος από κινόα.
Υλικά
100 g κινόα (συστήνεται να ξεκινήσετε με λευκή κινόα)
1 lt καθαρό νερό φιλτραρισμένο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε την κινόα όλη τη νύχτα, την ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό (αλλιώς πικρίζει) και αφήνουμε το περιεχόμενο για 2 ημέρες, μέχρι να εμφανιστούν τα φύτρα.
Κατόπιν, μεταφέρουμε τους σπόρους που βλάστησαν σε ένα γυάλινο βάζο, το οποίο γεμίζουμε με το καθαρό φιλτραρισμένο νερό.
Ανακατεύουμε ελαφρά το περιεχόμενο, σκεπάζουμε με ένα καθαρό πανί και αφήνουμε να γίνει ζύμωση για 2-3 ημέρες.
Όταν το περιεχόμενο του βάζου αποκτήσει ένα ευχάριστο λευκό χρώμα, είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Αν θέλουμε μια πιο ζωηρή γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες λεμόνι και μια πρέζα πιπέρι καγιέν στο ποτήρι μας.
Πηγές: e-fresh.gr, Dance with Living Food
Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ & Αλία Ζάε