Δευτέρα, 10 Νοέ, 2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βάση Elmendorf-Richardson., στο Άνκορατζ. Αλάσκα, 15 Αυγούστου 2025. (Andrew Caballero-Reynolds/AFP μέσω Getty Images)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Τραμπ–Πούτιν παρά τις κυρώσεις

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, δήλωσε στις 23 Οκτωβρίου ότι μια μελλοντική συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμρ Πούτιν δεν έχει αποκλειστεί πλήρως.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος και ολόκληρη η κυβέρνηση ελπίζουν ότι κάποια στιγμή αυτό θα γίνει ξανά πραγματικότητα», ανέφερε η Λέβιτ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο. «Όμως θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μια τέτοια συνάντηση θα έχει συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα και ότι θα αποτελεί ορθή αξιοποίηση του χρόνου του προέδρου».

Ο Τραμπ και ο Πούτιν επρόκειτο να συναντηθούν στη Βουδαπέστη, προκειμένου να συζητήσουν την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι προετοιμασίες σταμάτησαν στις 21 Οκτωβρίου, με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου να αναφέρει ότι δεν υφίστανται άμεσα σχέδια συνάντησης των δύο ηγετών.

Την επόμενη μέρα, ο Τραμπ δήλωσε πως ακύρωσε τη συνάντηση επειδή, καθώς είπε, δεν ένιωθε ότι θα ήταν πρόσφορη: «Δεν μου φάνηκε σωστό. Δεν ένιωθα ότι θα φτάναμε εκεί που ήθελα. Έτσι, την ακύρωσα, αλλά θα το κάνουμε στο μέλλον», υπογράμμισε.

Παράλληλα, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η διοίκηση Τραμπ ανακοίνωσε αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας, περιλαμβάνοντας τις δύο μεγαλύτερες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, Lukoil και Rosneft. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν εξαιτίας της έλλειψης σοβαρής δέσμευσης της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο την επόμενη μέρα, ο Πούτιν καταδίκασε τις κυρώσεις ως «μη φιλική ενέργεια», τονίζοντας ωστόσο ότι τα μέτρα δεν θα έχουν ουσιαστική επίδραση στη ρωσική οικονομία.

«Πράξεις, όχι λόγια», δήλωσε στις 23 Οκτωβρίου η Λέβιτ, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ είχε ξεκαθαρίσει πως επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία όποτε κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο και δίκαιο, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα δεν έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προς μια ειρηνευτική συμφωνία. Η Λέβιτ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αμφότερα τα εμπόλεμα μέρη επιδεικνύουν απογοητευτική συμπεριφορά όσον αφορά την πορεία προς την ειρήνη, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί μία καλή συμφωνία χρειάζεται η συμβολή και των δύο μερών.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο. Ουάσιγκτον, 23 Οκτωβρίου 2025. (Madalina Kilroy/The Epoch Times)

 

«Ο πρόεδρος θέλει να δει πράξεις, όχι λόγια. Νομίζω πως παρακινείται ιδιαίτερα από την επιτυχία της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή και επιθυμεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», δήλωσε η Λέβιτ. «Το λέει εδώ και εννέα μήνες που βρίσκεται στο αξίωμα και η απογοήτευσή του για τη στασιμότητα και από τις δύο πλευρές μεγαλώνει».

Ευρωπαϊκές κυρώσεις 

Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 19ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε, στις 23 Οκτωβρίου, ότι τα μέτρα συνιστούν απάντηση στην όξυνση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στις επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές αμάχων.

Μεταξύ των μέτρων βρίσκεται η επιβολή κυρώσεων σε 117 πλοία ακόμη του αποκαλούμενου σκιώδους στόλου της Ρωσίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 557. Πρόκειται για δεξαμενόπλοια εκτός ΕΕ που, σύμφωνα με τις υποψίες των ευρωπαϊκών Αρχών, μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο παραβιάζοντας το εμπάργκο. Απαγόρευση συναλλαγών επιβλήθηκε επίσης σε πέντε ρωσικές τράπεζες.

Επιπλέον, πλήρεις κυρώσεις επιβλήθηκαν στον αναπτυξιακό φορέα ψηφιακού νομίσματος που συνδέεται με το ρούβλι. Το ίδιο πακέτο προσέθεσε 45 νομικά πρόσωπα στη λίστα αυτών που εμπλέκονται σε παραβίαση κυρώσεων ή συμβάλλουν στη ρωσική στρατιωτική/βιομηχανική μηχανή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται είκοσι οντότητες στη Ρωσία, δώδεκα σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, τρεις στην Ινδία και δύο στην Ταϊλάνδη.

Τέλος, η ΕΕ προχωρά σε περιορισμό των μετακινήσεων Ρώσων διπλωματών, ώστε να αποτρέψει τυχόν απόπειρες αποσταθεροποίησης. «Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τον Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμο του. Κάθε ευρώ που στερούμε από τη Ρωσία είναι ένα ευρώ που δεν μπορεί να ξοδέψει στον πόλεμο», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλλας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε