Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου καταδίκασε, σύμφωνα με έκθεση, μια μεγάλη επενδυτική συμφωνία που συνήφθη «σε γενικές γραμμές» μεταξύ ΕΕ και Κίνας στις 30 Δεκεμβρίου 2020.
Την επόμενη μέρα, ο Μάθιου Πόττινγκερ είπε ότι η συμφωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά τις «φρικτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Κίνας, συγκλόνισε τους Αμερικανούς πολιτικούς και στις δύο πλευρές της Βουλής, σε μια στιγμή που αναμένεται μια νέα αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (IPAC), μια διεθνή ομάδα βουλευτών που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των απειλών που θέτει το κινεζικό καθεστώς.
Η IPAC είπε σε ένα tweet ότι ο Πόττινγκερ είπε στους Ευρωπαίους συμπροέδρους του ότι: «Οι επικεφαλής τόσο των πολιτικών κομμάτων των ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι μπερδεμένοι και έκπληκτοι διότι η ΕΕ κινείται προς μια νέα επενδυτική συνθήκη ακριβώς την παραμονή μιας νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.»
«Δεν κοροϊδεύουμε πλέον τον εαυτό μας» σχετικά με την Κίνα
«Δεν υπάρχει κανένα μέρος να κρυφτούν, οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες ή στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε πλέον να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας ότι το Πεκίνο βρίσκεται στα πρόθυρα να τιμήσει τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ συνεχίζει να χτίζει εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα στρατοπέδων για καταναγκαστική εργασία στην Σιντζιάνγκ», δήλωσε ο Πόττινγκερ, σύμφωνα με την IPAC.
«Η βιασύνη της Επιτροπής [Κομισιόν] της ΕΕ να συνεργαστεί με το Πεκίνο παρά τις τρομερές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει αφαιρέσει ένα φύλλο συκιάς», πρόσθεσε.
Το «Ολοκληρωμένο Σύμφωνο Επενδύσεων» (ΟΣΕ) συνήφθη αφότου το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς, σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεσμεύτηκε να βελτιώσει την πρόσβαση της ΕΕ στις κινεζικές αγορές, και επίσης να προσπαθήσει να εφαρμόσει τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας περί καταναγκαστικής εργασίας.
Το σύμφωνο ΟΣΕ προετοιμαζόταν για επτά χρόνια και ολοκληρώθηκε «σε γενικές γραμμές» σε μια τηλεδιάσκεψη στην οποία παρευρίσκονταν ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέυεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε ερώτημα σχετικά με τα υποτιθέμενα σχόλια του Πόττινγκερ στην IPAC.
Ο Πόττινγκερ, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής περί Κίνας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει επικρίνει παλιότερα την εκμετάλλευση που διαπράττει το Πεκίνο σε όλο τον κόσμο.
Σε μια σπάνια ομιλία τον Οκτώβριο που έδωσε στα Κινέζικα Μανδαρινικά, ο Πόττινγκερ κάλεσε τον κόσμο να υψώσει την φωνή του ενάντια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) και στην κακοήθη επιρροή του.
«Παράδοξη νοοτροπία»
Είπε ότι: «Ο στόχος του ΚΚΚ είναι να ξεγελάσει τους ανθρώπους και τα έθνη οδηγώντας τους σε μια “παράδοξη νοοτροπία” – μέσω στενότερων δεσμών και οικειοποίησης ή εκφοβισμού – που “ευνοεί τις μεγάλες φιλοδοξίες του Πεκίνου”».
«Απεικονίζοντας την αναφορά της αλήθειας ως εχθρική πράξη, οι απολυταρχικοί προσπαθούν να φιμώσουν τις δημοκρατίες και συχνά το πετυχαίνουν», είπε.
«Είναι μια νοοτροπία που την Δευτέρα λέει: “Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν το Πεκίνο αποτελεί απειλή”, και φτάνοντας στην Παρασκευή λέει: “Είναι απειλή, εντάξει, αλλά είναι πολύ αργά για να κάνουμε κάτι για αυτό τώρα.”»
Βουλευτές της ΕΕ έχουν επίσης καταδικάσει συχνά το κινεζικό καθεστώς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας και της καταστολής των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων της Κίνας.
Κυρώσεις Magnitsky
Στις 7 Δεκεμβρίου, μετά την ομιλία της Φον ντερ Λέυεν προς το σύνολο της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, στην οποία είπε ότι η ΕΕ πρέπει να μιλήσει για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κινεζικού καθεστώτος και να λάβει αποφάσεις σχετικά με κυρώσεις πιο αποτελεσματικά, το μπλοκ αποφάσισε να καθιερώσει ένα παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων Magnitsky, επιτρέποντάς του να στοχεύει άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις 17 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα το οποίο καλούσε για κυρώσεις από την ΕΕ εναντίον Κινέζων αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για την κακοποίηση Κινέζων πολιτών μουσουλμάνων Ουιγούρων, και για την απαγόρευση των κινεζικών εισαγωγών που προέρχονται από καταναγκαστική εργασία.
Η Φον ντερ Λέυεν έχει επίσης παλιότερα επικρίνει το κινεζικό καθεστώς επειδή δεν τήρησε την υπόσχεσή του βάσει μιας συμφωνίας του 2019, για να επιτρέψει μεγαλύτερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές εταιρείες, και να καταργήσει τους κανόνες του που απαιτούν από τους επενδυτές να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους σε κινεζικές κοινοπραξίες.
Ωστόσο, είπε ότι το σύμφωνο ΕΕ-Κίνας ήταν «ένα σημαντικό ορόσημο στη σχέση μας με την Κίνα και για την εμπορική μας ατζέντα που βασίζεται σε αξίες».
«Θα προσφέρει άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τους Ευρωπαίους επενδυτές, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις μας να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.
Τόσο η Κίνα όσο και η ΕΕ επεξεργάζονται τώρα το κείμενο της συμφωνίας ΟΣΕ, το οποίο απαιτεί νομική έγκριση πριν υποβληθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική έγκριση.
Οι Αλεξάντερ Τζανγκ και Εύα Φου συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.