Παρασκευή, 13 Σεπ, 2024
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ελλάδας στο παλάτι Μαρίνσκι. Κίεβο, 3 Νοεμβρίου 2022. GENYA SAVILOV/AFP μέσω Getty Images

Ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη μεσολάβηση των ΗΑΕ

Οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει συνολικά 1.788 κρατούμενους από τις αρχές του έτους.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν για άλλη μια ανταλλαγή κρατουμένων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, το υπουργείο ανέφερε ότι οι προσπάθειές του για διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας είχαν ως αποτέλεσμα μια ακόμη επιτυχημένη συμφωνία για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών.

Τα δύο έθνη ολοκλήρωσαν «μια νέα διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων, για 230 άτομα, ισομερώς κατανεμημένα μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε.

Οι συνομιλίες ήταν ο έβδομος γύρος επιτυχούς διαμεσολάβησης των ΗΑΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι διαπραγματεύσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να ανταλλάξουν συνολικά 1.788 κρατούμενους – η πρώτη από τις οποίες εξασφαλίστηκε στις αρχές του έτους.

«Αυτό το επίτευγμα, το οποίο έρχεται περίπου ένα μήνα μετά από μια προηγούμενη επιτυχημένη διαμεσολάβηση, αντανακλά τη δέσμευση των ΗΑΕ ως αξιόπιστου διαμεσολαβητή και για τα δύο μέρη να υποστηρίξουν τη διπλωματική οδό για την επίλυση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε το υπουργείο.

Πρόσθεσε ότι η επιτυχία της διαμεσολάβησης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας «ενσωματώνει τις φιλικές και εταιρικές σχέσεις» που μοιράζονται τα ΗΑΕ με τις δύο χώρες, καθώς και τις «συνεχείς προσπάθειες των ΗΑΕ να στηρίξουν όλες τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρηνικής λύσης» και τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Ο διάλογος και η μείωση του επιπέδου της έντασης είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της κρίσης, ο οποίος θα συμβάλει στον μετριασμό των ανθρωπιστικών επιπτώσεων που προκύπτουν», προσθέτει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την ουκρανική ομάδα και τα ΗΑΕ που συνέβαλαν στην επιστροφή των ανθρώπων στην πατρίδα τους.

Ανέφερε, επίσης, σε ανάρτησή του στο Χ το Σάββατο: «Άλλοι 115 από τους υπερασπιστές μας επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα τους. Πρόκειται για πολεμιστές της Εθνικής Φρουράς, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού και της Κρατικής Συνοριοφυλακής».

«Τους θυμόμαστε όλους», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Τους αναζητούμε και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους φέρουμε όλους πίσω».

Διαπραγματεύσεις και μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας

Το υπουργείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σημείωσε ότι η συνεργασία του με τη Ρωσία έπαιξε βασικό ρόλο και στην εξασφάλιση της ανταλλαγής κρατουμένων που συμφωνήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2022.

Κατά την ανταλλαγή, η Αμερικανίδα παίκτρια του γυναικείου μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ απελευθερώθηκε σε αντάλλαγμα για τον διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Η Γκρίνερ είχε συλληφθεί το 2022 στη Μόσχα επειδή μετέφερε φυσίγγια ατμίσματος που περιείχαν λάδι κάνναβης, το οποίο είναι παράνομο στη Ρωσία. Είχε καταδικαστεί σε εννέα χρόνια παραμονής σε ρωσική σωφρονιστική αποικία.

Εν τω μεταξύ, ο Μπουτ – γνωστός ως « έμπορος θανάτου» – εξέτιε ποινή φυλάκισης 25 ετών στις ΗΠΑ, μετά την καταδίκη του το 2011 με κατηγορίες που αφορούσαν συνωμοσία για τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών και παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τα δύο μέρη να ανταλλάσσονται στην πίστα του αεροδρομίου.

Η συμφωνία είχε επικριθεί επειδή δεν εξασφάλισε την απελευθέρωση του πρώην Αμερικανού πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, ο οποίος είχε συλληφθεί στη Ρωσία το 2018 και είχε καταδικαστεί σε 16 χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ωστόσο, ο Γουίλαν δεν προσφέρθηκε ποτέ ως επιλογή από τους Ρώσους. «Αντιμετωπίζουν τον Πολ διαφορετικά εξαιτίας αυτών των ψευδών κατηγοριών περί κατασκοπείας», είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. «Οι Ρώσοι τον βάζουν σε αυτή την ειδική κατηγορία».

Ο Γουίλαν δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ ακολουθούσε την πολιτική να μην ανταλλάσσονται διάσημοι κρατούμενοι, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να δημιουργηθούν λάθος κίνητρα και να γίνουν τα διεθνή ταξίδια των Αμερικανών λιγότερο ασφαλή.

Τον Αύγουστο του τρέχοντος, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξασφάλισε την απελευθέρωση του Γουίλαν, σε μια πολυμερή συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας.

Ο Γουίλαν απελευθερώθηκε μαζί με τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Ήβαν Γκέρσκοβιτς, τη δημοσιογράφο του Radio Free Europe Αλσού Κουρμασέβα και τον κάτοχο πράσινης κάρτας των ΗΠΑ ακτιβιστή Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πέντε Γερμανούς και επτά Ρώσους πολίτες που ήταν πολιτικοί κρατούμενοι.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία ζήτησε οκτώ έθνη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Βάντιμ Κρασίκοφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φόνο στη Γερμανία το 2019 και του οποίου την περίπτωση οι δικαστές είχαν περιγράψει ως δολοφονία διατεταγμένη από τις ρωσικές αρχές.

Η συμφωνία της 1ης Αυγούστου, στην οποία συμμετείχαν 26 κρατούμενοι, ήταν η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Της Melanie Sun, με τη συμβολή των Andrew Thornebrooke και Jack Phillips

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε