Έντονες αντιδράσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών προκάλεσε η άρνηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει τη χρήση οικονομικού ή στρατιωτικού εξαναγκασμού για τη διεκδίκηση του ελέγχου της Γροιλανδίας και της διώρυγας του Παναμά.
«Όχι, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για κανένα από αυτά τα δύο, αλλά μπορώ να πω το εξής: τα χρειαζόμαστε για την οικονομική μας ασφάλεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 7 Ιανουαρίου.
Ο επερχόμενος πρόεδρος έχει επανειλημμένα διατυπώσει την ιδέα να αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον έλεγχο της Γροιλανδίας, η οποία επί του παρόντος αποτελεί αυτόνομη περιοχή του Βασιλείου της Δανίας. Η Διώρυγα του Παναμά, που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, χαρακτηρίστηκε επίσης ως ζωτικό σημείο για τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο κινδυνεύει να καταληφθεί από τα κομμουνιστικά κινεζικά συμφέροντα.
Τα πρόσφατα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν αντιδράσεις μεταξύ των ηγετών των άλλων χωρών.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο εξαιτίας της μη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Ιανουαρίου ότι τα έθνη θα πρέπει να δεσμευτούν να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα των άλλων εθνών και να αποφεύγουν να κερδίζουν εδάφη με τη βία. Ο Σολτς δήλωσε ότι η αρχή αυτή αποτέλεσε και τον πυρήνα της διεθνούς αντίστασης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Τραμπ, ο Σολτς συνέχισε υπονοώντας ότι τα πρόσφατα σχόλια των Ηνωμέων Πολιτειών δείχνουν έλλειψη κατανόησης ή δέσμευσης ως προς τον σεβασμό της κυριαρχίας άλλων εθνών.
«Η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων ισχύει για κάθε χώρα, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται ανατολικά ή δυτικά από εμάς, και κάθε κράτος πρέπει να την τηρεί, ανεξάρτητα από το αν είναι μια μικρή χώρα ή ένα πολύ ισχυρό κράτος», είπε.
Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter, ο Γάλλος υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρρό δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει πραγματικά πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να εισβάλουν στη Γροιλανδία, αλλά ότι θεωρεί ότι οι διεθνείς σχέσεις τείνουν προς τον εξαναγκασμό και τις απειλές των μεγαλύτερων εθνών έναντι των ασθενέστερων.
Ο κος Μπαρρό χαρακτήρισε τη Γροιλανδία έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα υπερασπιστεί τα εδάφη της.
«Δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να επιτρέψει σε άλλα έθνη του κόσμου, όποια και αν είναι αυτά, και θα έλεγα ακόμη και ξεκινώντας από τη Ρωσία, να επιτεθούν στα σύνορά της», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος. «Είμαστε μια ισχυρή ήπειρος. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους εαυτούς μας».
Σε συνέντευξή της στις 7 Ιανουαρίου στην κρατική τηλεόραση 2 της Δανίας, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν επανέλαβε τη θέση της Δανίας, λέγοντας: «Η Γροιλανδία δεν πωλείται».
Η κα Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εισβολής των ΗΠΑ στη Γροιλανδία. Έδειξε επίσης προθυμία να δει τη ρητορική του Τραμπ για τη Γροιλανδία ως ένα ευπρόσδεκτο σημάδι του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τον Βόρειο Ατλαντικό και την Αρκτική.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δανία είναι σύμμαχοι μέσω του ΝΑΤΟ και η Γροιλανδία φιλοξενεί ήδη μια αμερικανική στρατιωτική βάση.
Ο λαός της Γροιλανδίας ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο να διεκδικήσει την πλήρη ανεξαρτησία του από τη Δανία, προοπτική την οποία οι Δανοί ηγέτες δεν αποκλείουν ολοκληρωτικά.
«Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι η Γροιλανδία έχει τις δικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λόκκε Ράσμουσσεν. «Εάν υλοποιηθούν, η Γροιλανδία θα γίνει ανεξάρτητη, μάλλον χωρίς τη φιλοδοξία να γίνει ομοσπονδιακό κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε, σε δήλωσή του στο Facebook στις 7 Ιανουαρίου, επέμεινε ότι οι κάτοικοι της Γροιλανδίας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το πολιτικό μέλλον του νησιού.
«Το μέλλον μας και ο αγώνας για ανεξαρτησία είναι δική μας υπόθεση», έγραψε. «Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Δανών και των Αμερικανών, έχουν δικαίωμα στις απόψεις τους, αλλά δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την υστερία και να αφήσουμε τις εξωτερικές πιέσεις να μας αποσπάσουν από την πορεία μας».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Παναμά Χαβιέ Μαρτίνες-Άχα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε επίσημη επαφή με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, αλλά ότι ο Παναμάς θα διατηρήσει τον έλεγχο της διώρυγας.
«Η κυριαρχία της διώρυγάς μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη και αποτελεί μέρος της ιστορίας του αγώνα μας και μιας μη αναστρέψιμης κατάκτησης», δήλωσε ο Μαρτίνες-Άχα.
Οι Epoch Times απευθύνθηκαν στην ομάδα μετάβασης του Τραμπ για σχόλια, αλλά δεν έλαβαν απάντηση μέχρι την ώρα δημοσίευσης.
Του Ryan Morgan
Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.