Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε με αιχμές στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε τη Ρωσία απειλή για την Ευρώπη και πρότεινε να τεθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπό την πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας. Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Πούτιν έκανε μια ιστορική αναφορά στον Ναπολέοντα, υπονοώντας ότι οι φιλοδοξίες της Δύσης μπορεί να έχουν την ίδια μοίρα με την αποτυχημένη εκστρατεία του Γάλλου αυτοκράτορα στη Ρωσία, το 1812.
«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουν στην εποχή του Ναπολέοντα, ξεχνώντας πώς τέλειωσε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Μακρόν. Η αναφορά αυτή δεν ήταν τυχαία. Ο Ναπολέων, παρά τη στρατιωτική του ισχύ, υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική υποχώρηση από τη Ρωσία, με τον αδυσώπητο χειμώνα και τη στρατηγική της «καμένης γης» να καταστρέφουν τα στρατεύματά του.
Η αντίδραση αυτή ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε τον Πούτιν ότι είναι ένας «ιμπεριαλιστής» που εμφορείται από «αναθεωρητισμό» και «αντιστρέφει την ιστορία». «Ο Ναπολέων έκανε κατακτήσεις. Η μοναδική ιμπεριαλιστική δύναμη που βλέπω σήμερα στην Ευρώπη ονομάζεται Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπονοώντας ευθέως ότι ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία και να αμφισβητήσει την κυριαρχία των γειτονικών χωρών.
Επιμένοντας στην κατηγορία περί «αντιστροφής» της ιστορίας, ο Μακρόν ανέφερε πως ο Πούτιν «ενοχλήθηκε που αποκαλύψαμε το παιχνίδι του». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι αν η Ρωσία επιδιώκει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στο πλαίσιο των συνομιλιών της με τις ΗΠΑ, αυτό δεν οφείλεται στην επιθυμία της για «διαρκή ειρήνη», αλλά στην προσπάθειά της να κερδίσει χρόνο για να προετοιμαστεί για την επανέναρξη των επιθέσεων.
Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία επιδιώκει μια ειρήνη στην Ουκρανία που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την ασφάλεια και την ανάπτυξή της. «Πρέπει να επιλέξουμε μια ειρήνη που θα μας ταιριάζει και θα διασφαλίσει την ειρήνη για τη χώρα μας μακροπρόθεσμα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με γυναίκες που έχασαν συγγενείς τους στον πόλεμο. Η διατύπωση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της για τον έλεγχο των εδαφών που έχει καταλάβει, ενώ υποδεικνύει ότι οι όροι της ειρήνης θα πρέπει να εξυπηρετούν τα ρωσικά συμφέροντα.
Σε ερώτηση μιας μητέρας πεσόντος στρατιώτη αν η Ρωσία προτίθεται να υποχωρήσει, ο Πούτιν ήταν κατηγορηματικός: «Δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε». Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τη σταθερή στάση της Μόσχας παρά τις διεθνείς κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η σκληρή ρητορική του Πούτιν δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, αλλά και ένα μήνυμα προς τη Δύση ότι η Ρωσία δεν θα δεχτεί ταπεινωτικούς όρους. Οι επόμενες κινήσεις του Κρεμλίνου και η απάντηση των δυτικών θα κρίνουν αν η σύγκρουση θα οδηγηθεί τελικά σε διαπραγματεύσεις ή σε περαιτέρω κλιμάκωση.