Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέημς Ντέηβιντ Βανς , δήλωσε πως αναμένει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε σύντομα να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια συνομιλίας με την πολιτική σχολιάστρια Μερσέντες Σλαπ στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC) στο Μέριλαντ στις 20 Φεβρουαρίου. Η Σλαπ είναι η οικοδέσποινα της εκπομπής «CPAC Now: America Uncanceled»και σύζυγος του Ματ Σλαπ, προέδρου της Αμερικανικής Συντηρητικής Ένωσης, η οποία διοργανώνει το CPAC.
«Πιστεύω πραγματικά ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της ειρήνης στην Ευρώπη για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, επειδή στον Λευκό Οίκο έχουμε ηγεσία που δεν είχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Βανς.
Ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι ο Τραμπ δεν επιδιώκει μια απλή προσωρινή εκεχειρία, αλλά μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο που ξεκίνησε το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, υπό το φόβο της πιθανής ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Η ειρήνη είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ευρώπης. Αλλά, πάνω απ’ όλα, η ειρήνη είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Βανς προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα αφήσει πίσω του μια κληρονομιά αντιπολεμικής πολιτικής: «Όπου ξεσπάει πόλεμος, ο Τραμπ θα είναι ο πρόεδρος της ειρήνης», είπε.
Κατά την περσινή του ομιλία στο CPAC, ο Βανς είχε επικρίνει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα εξάντλησε τα αποθέματα των όπλων της, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά της να αντιμετωπίσει άλλες παγκόσμιες απειλές.
«Τι θα συμβεί, Θεός φυλάξοι, αν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν;», είχε αναρωτηθεί τότε.
Η διοίκηση Τραμπ προσπαθεί πλέον να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου. Στις 12 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Σαουδική Αραβία.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης με το Air Force One στις 19 Φεβρουαρίου: «Μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τη Ρωσία για να σταματήσει η αιματοχυσία».
Οι επικρίσεις προς τον Ζελένσκι
Ο Τραμπ έχει εκφράσει ανοιχτά τα αισθήματά του για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι «έχει κάνει φρικτή δουλειά» και ότι «η χώρα του είναι διαλυμένη».
Τον χαρακτήρισε επίσης «δικτάτορα χωρίς εκλογές», αναφερόμενος στην απόφαση του Ζελένσκι να μην διεξαγάγει τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές του 2024, επικαλούμενος τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον πόλεμο.
«Σε καιρό πολέμου, όταν υπάρχουν τόσες προκλήσεις, είναι απολύτως ανεύθυνο να τίθεται το ζήτημα των εκλογών με τόση ελαφρότητα», είχε δηλώσει ο Ζελένσκι.
Η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο από την εισβολή της Ρωσίας το 2022 και, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, «υπό στρατιωτικό νόμο, μπορούν να τεθούν συγκεκριμένοι περιορισμοί στα δικαιώματα και τις ελευθερίες».
Ο Ζελένσκι αντέδρασε στις δηλώσεις Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται «σε έναν χώρο παραπληροφόρησης» που έχει δημιουργηθεί από τη Ρωσία.
Ο Βανς για την Ευρώπη και τη μετανάστευση
Στο CPAC, ο Βανς δεν περιορίστηκε μόνο στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου επέκρινε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για νόμους περί λογοκρισίας και καταστολής των πολιτικών λαϊκιστών.
Αυτή η αναφορά του προκάλεσε θερμό χειροκρότημα από το ακροατήριο.
«Θα δεχτώ ένα standing ovation για μια ομιλία που έχω ήδη δώσει», είπε αστειευόμενος, πριν επαναλάβει τα σημεία που είχε θίξει στη Γερμανία.
Χαρακτήρισε τη μαζική μετανάστευση προς τη Δύση ως «τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη».
«Πρέπει να σταματήσετε να επιβάλλετε πράγματα στους λαούς του κόσμου. Πρέπει να τους δώσετε την ευκαιρία να μιλήσουν και να πουν: ‘Φτάνει πια με αυτή την ανοησία. Θέλουμε σύνορα. Θέλουμε κυριαρχία. Θέλουμε να μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα στη χώρα μας», τόνισε.
Διεθνής παρουσία στο CPAC
Στο CPAC αναμένονται να μιλήσουν και αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Βρετανός βουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, το μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας Μπαλάζ Όρμπαν και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Συντηρητικοί πολιτικοί από το Ισραήλ, την Αυστραλία, την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες θα δώσουν επίσης το «παρών» στη διοργάνωση, η οποία ξεκίνησε το 1974 και παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ετήσια γεγονότα του συντηρητικού χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο Εντουάρντο Μπολσονάρου, γιος του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου και μέλος του βραζιλιάνικου Κογκρέσου.