Υπάλληλοι της εταιρείας τεχνητής βροχόπτωσης Rainmaker Technology Corporation φέρεται να έχουν δεχθεί απειλές κατά της ζωής τους και αναρτήσεις που προτρέπουν σε βανδαλισμούς κατά των εγκαταστάσεών της, μετά την προσπάθεια του διευθύνοντος συμβούλου της να διαψεύσει ισχυρισμούς που τη συνέδεαν με τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Πολιτεία του Τέξας.
Ο 25χρονος CEO της εταιρείας, Αουγκούστους Ντόρικο (Augustus Doricko), είχε αναρτήσει στις 8 Ιουλίου στην πλατφόρμα X ότι διέρρευσαν φωτογραφίες και η διεύθυνση των γραφείων της Rainmaker, απευθύνοντας έκκληση προς το αρμόδιο τμήμα ασφαλείας του μέσου αλλά και τον επικεφαλής προϊόντων, Νικίτα Μπίερ (Nikita Bier), να αφαιρέσουν τις σχετικές αναρτήσεις. Μέχρι αργά το ίδιο απόγευμα, δεν είχε λάβει απάντηση.
Σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς την εφημερίδα The Epoch Times, ο Ντόρικο ανέφερε ότι, παρά τις δημόσιες διευκρινίσεις του, η εταιρεία συνέχιζε να δέχεται απειλές. Τόνισε πως είχε ζητήσει από την πλατφόρμα να παρέμβει σε συγκεκριμένες αναρτήσεις και πως η Rainmaker θα εξακολουθούσε να παρουσιάζει τα πραγματικά δεδομένα των δραστηριοτήτων της στο Τέξας για να αποσαφηνίσει τυχόν παρεξηγήσεις.
Η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει προγραμματισμένη επέμβαση τεχνητής βροχής το απόγευμα της 2ας Ιουλίου στην κομητεία Κάρνες, περισσότερα από 240 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της κομητείας Κερ και σε υδάτινα ρεύματα που βρίσκονται κατάντη του ποταμού Γουαντελούπε. Ωστόσο, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα άρχισαν γρήγορα να τη συνδέουν με τις πλημμύρες, μεταξύ των οποίων και σχετική ερώτηση από τον απόστρατο στρατηγό Μάικ Φλιν.
Ο Ντόρικο φέρεται να δήλωσε ότι η φυσική καταστροφή στην περιοχή ήταν τραγωδία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τους πληγέντες και διευκρινίζοντας ότι η Rainmaker δεν είχε πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές ούτε στις 3 ούτε στις 4 Ιουλίου και δεν είχε συμβάλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα πλημμυρικά φαινόμενα. Τόνισε επίσης ότι η εταιρεία του λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια.
Σύμφωνα με τον Ντόρικο, η Rainmaker είχε ήδη διακόψει όλες τις επιχειρήσεις της όταν οι μετεωρολόγοι της εντόπισαν τα υγρά κατάλοιπα της τροπικής καταιγίδας Barry να εισέρχονται στην πολιτεία. Η θέση του, ότι η τεχνητή βροχή δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την καταστροφή, υποστηρίζεται και από αξιωματούχους όπως ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (R-Texas), αλλά και από ειδικούς της μετεωρολογίας.
Ο Άντριου Ντέσλερ, διευθυντής του Center for Extreme Weather (Κέντρου Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων) του Πανεπιστημίου Texas A&M, δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο ισχυρισμός ότι η τεχνητή βροχόπτωση συνέβαλε στο τραγικό συμβάν δεν έχει καμία επιστημονική βάση.
Η τεχνολογία τεχνητής βροχής χρησιμοποιείται ήδη από τη δεκαετία του 1940, ιδίως για την ενίσχυση χιονοπτώσεων τον χειμώνα, την επανατροφοδότηση υδροφορέων και την άρδευση αγροτικών εκτάσεων όταν άλλες μέθοδοι, όπως η άντληση υπόγειων υδάτων ή η μεταφορά θαλασσινού νερού, είναι αδύνατες ή ασύμφορες.
Ο Ντόρικο, μιλώντας σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στην πλατφόρμα X στις 7 Ιουλίου, υποστήριξε ότι πολλές κομητείες και αγρότες στο Τέξας πληρώνουν για τεχνητή βροχή, καθώς χωρίς αυτήν θα διέθεταν ακόμη λιγότερο νερό και θα κινδύνευαν με αφανισμό λόγω ξηρασίας.
Ωστόσο, η πολιτική αντίδραση στις πρακτικές τροποποίησης του καιρού αυξάνεται τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η πολιτεία της Φλόριντα έχει ήδη απαγορεύσει κάθε μορφή τέτοιας δραστηριότητας, ενώ η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν (R-Ga.) πιέζει για ομοσπονδιακή απαγόρευση. Σε ανάρτησή της στις 5 Ιουλίου δήλωσε ότι επιθυμεί «καθαρό αέρα, καθαρό ουρανό και καθαρό νερό, όπως τα δημιούργησε ο Θεός», προσθέτοντας ότι κανείς δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να τροποποιεί τον καιρό με οποιονδήποτε τρόπο.
Το χρονοδιάγραμμα της Rainmaker
Ο Ντόρικο εκτιμά ότι περίπου 15 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού έπεσαν στην Πολιτεία του Τέξας κατά την πρόσφατη καταιγίδα. Αντιθέτως, η επιχείρηση στην Κάρνες παρήγαγε μερικές εκατοντάδες «acre-feet» βροχής (μονάδα μέτρησης στις ΗΠΑ) σε έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Τροποποίησης Καιρού της Νότιας Πολιτείας του Τέξας για την αναπλήρωση τοπικών υδροφορέων.
Όπως διευκρίνισε, είχαν σπαρθεί δύο σύννεφα, τα οποία παρέμειναν ενεργά για περίπου δύο ώρες πριν διαλυθούν μεταξύ 3:00 και 4:00 μ.μ. τοπική ώρα. Η πτήση διήρκεσε 19 λεπτά, και αμέσως μετά η εταιρεία ανέστειλε κάθε τροποποιητική δραστηριότητα.
Μιλώντας στο X και σε πολλές συνεντεύξεις, ο νεαρός διευθύνων σύμβουλος εξήγησε ότι η σπορά σύννεφων λειτουργεί με τη διασπορά ιωδιούχου αργύρου και επιτραπέζιου αλατιού στα σύννεφα που δεν θα κατέβαιναν φυσιολογικά πάνω από τη γη, δίνοντας στα σταγονίδια νερού που διαφορετικά θα επέστρεφαν στον ωκεανό κάτι στο οποίο να προσκολληθούν και να πέσουν ως βροχή πάνω από τη γη.
Ο Ντόρικο σημείωσε ότι το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου οι μετεωρολόγοι της εταιρείας είχαν ήδη εντοπίσει την εισροή υγρασίας από τον Κόλπο του Μεξικού. Εξήγησε επίσης πως, βάσει της σχετικής πολιτειακής νομοθεσίας, εφόσον υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας, φυσικό φαινόμενο μεγάλης βροχόπτωσης ή υπερβολική κορεσμός του εδάφους, όλα τα έργα τροποποίησης του καιρού πρέπει να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με το νόμο του Τμήματος Αδειοδότησης και Ρύθμισης του Τέξας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σωματίδια τεχνητής βροχής παραμένουν στα σύννεφα για έως και 20 ώρες. Ακόμα και μετά από αυτό το διάστημα, ωστόσο, υποστήριξε ότι η συγκέντρωσή τους είναι τόσο χαμηλή ώστε δεν έχουν καμία μετρήσιμη επίδραση, «μικρότερη ακόμη και από τη φυσική σκόνη που σηκώνεται από το έδαφος του Τέξας».
Σε άλλη του ανάρτηση σημείωσε ότι η διάρκεια ζωής των φυσικών νεφών κυμαίνεται συνήθως από μισή ώρα έως λίγες ώρες, ενώ μόνο οι πιο επίμονες καταιγίδες διατηρούνται για 12–18 ώρες.
Έκκληση για περαιτέρω έρευνα και ρύθμιση
Ο Ντόρικο υπογράμμισε πως απαιτείται περαιτέρω επιστημονική έρευνα γύρω από τις τροποποιήσεις του καιρού και τις δυνατότητες των ανθρώπων να αντλούν περισσότερη βροχόπτωση ή και να μετριάζουν ακραία φαινόμενα. Τάχθηκε υπέρ της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης και ρύθμισης της τεχνολογίας, αντί της απαγόρευσης.
Παρέθεσε το παράδειγμα της Κίνας, η οποία επενδύει 1,4 δισ. δολάρια ετησίως σε έργα τροποποίησης καιρού, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση του χιονοστρώματος στο Θιβέτ, τη μετατροπή ερήμων σε αγροτική γη και την απορρύπανση μεγάλων πόλεων.
Αναφέρθηκε ακόμη στις ανάγκες περιοχών όπως η Καλιφόρνια, το Φοίνιξ, ο υδροφορέας Ογκλάλα, ο ποταμός Κολοράντο και οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Φλόριντα, ως παραδείγματα της σημασίας της τεχνητής βροχής.
«Το να διερωτόμαστε για την τροποποίηση του καιρού είναι σωστό», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αλλά η απαγόρευση της και η στέρηση νερού από τους Αμερικανούς αγρότες, ενώ άλλες χώρες επενδύουν στην τεχνολογία, είναι λάθος».
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στην Epoch Times, οι δραστηριότητες της Rainmaker στο Τέξας θα παραμείνουν ανασταλμένες μέχρι να αποσυρθούν τα νερά και να ολοκληρωθεί η επέμβαση των αρχών. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει αφοσιωμένη στη διαφάνεια και στην ενημέρωση του κοινού για τις επιχειρήσεις της, προσφέροντας παράλληλα στήριξη στους πληγέντες.
Του T.J. Muscaro
Με πληροφορίες από το Associated Press