Ο ιερός βασιλικός (ώκιμον το λεπτανθές ή Ocimum tenuiflorum) είναι γνωστός στην Ινδία ως τουλσί ή τουλασί, λατρεύεται ως ενσάρκωση της Λάκσμι, θεάς του πλούτου και της ευημερίας, και τιμάται από τους ασκούμενους της Αγιουρβέδα για πάνω από 3.000 χρόνια.
Ο μύθος λέει ότι ο Μπράχμα, ο θεός δημιουργός, ζει στα κλαδιά του, ο ιερός Γάγγης ρέει μέσα από τις ρίζες του και ο ίδιος ο Βισνού είναι ανίσχυρος μπροστά σε ένα μόνο φύλλο τουλσί.
Στα ινδουιστικά σπίτια το τουλσί έχει τη δική του προνομιακή θέση: συνήθως τοποθετείται σε ένα σκαλιστό βάθρο στην αυλή, μπροστά στο οποίο η οικογένεια προσεύχεται κάθε πρωί και το ραντίζει με ιερό νερό.
Τα στελέχη του που ξεραίνονται χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κομπολογιών. Είναι το ροζάριο της ινδικής χερσονήσου, με άρωμα που θυμίζει γαρύφαλλο.
Συγγενείς του τουλσί είναι οι γνωστές ποικιλίες βασιλικού, που κάθε μεσογειακό σπίτι έχει στο σπίτι του το καλοκαίρι – οι οποίες έχουν τη δική τους ιστορική παράδοση, όπως αυτή που θέλει την Αγία Ελένη φέρεται να ακολούθησε ένα μονοπάτι από βασιλικό για να βρει τα απομεινάρια του Αληθινού Σταυρού.
Αλλά ενώ ο κοινός βασιλικός χρησιμοποιείται περισσότερο στην κουζίνα, αλλά και τη βοτανοθεραπεία με πλήθος ευεργετικές ιδιότητες, ο ιερός έχει αρχίσει να απασχολεί την επιστήμη.
Μελέτες υποδηλώνουν ότι είναι ανταπτογόνο, που στην επιστημονική γλώσσα σημαίνει ότι σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της ζωής ή πιο τεχνικά: «ουσία, συνήθως βότανο, που ενισχύει την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στους παράγοντες στρες, αυξάνει τη ζωτικότητα και βελτιώνει την ικανότητα εργασίας και τη συγκέντρωση, ομαλοποιώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες και ελαχιστοποιώντας τις αντιδράσεις στο στρες».
Συστηματική ανασκόπηση 24 κλινικών μελετών διαπίστωσε ότι το τουλσί συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση του στρες, του άγχους και της κόπωσης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.
Υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες ενδείξεις ότι οι ενώσεις στο τουλσί, ιδιαίτερα η ευγενόλη, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ωφέλιμες για πλήθος παθήσεων, από την αρθρίτιδα έως τις ιογενείς λοιμώξεις. Μια μελέτη πρότεινε ακόμη ότι η ευγενόλη μπορεί να εμπδίζει την πρωτεΐνη-ακίδα SARS-CoV-2 να εισβάλει στα κύτταρα.
Ωστόσο, οι περισσότερες από τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα είναι μικρές, πολλές είναι προκαταρκτικές και μερικές αφορούν πειραματόζωα και όχι ανθρώπους. Έτσι, αν και το τουλσί φαίνεται πολλά υποσχόμενο, χρειάζεται και μια σχετική επιφύλαξη.
Αν θέλετε να εισάγετε το τουλσί στη διατροφή σας, ο πιο απλός τρόπος είναι να φτιάξετε τσάι. Βυθίστε τα φύλλα ή τα μοβ λουλούδια σε βραστό νερό για δέκα λεπτά. Η γεύση του είναι πικρή, πιπεράτη, ελαφρώς σαν γαρύφαλλο και εκπληκτικά καταπραϋντική. Μην προσθέσετε γλυκαντικές ουσίες.
Υπάρχουν συμπληρώματα και έλαια, αλλά οι γιατροί προειδοποιούν ότι δεν είναι καλά ρυθμισμένα, οπότε ίσως είναι καλύτερα να τα αποφύγετε.
Αν θέλετε να καλλιεργήσετε τουλσί, έχετε υπ’ όψιν ότι αγαπά τον ήλιο, μισεί τον παγετό και θα μεγαλώσει σε θάμνο δύο μέτρων αν είναι ευτυχισμένο.
Της Nicole James








