Δευτέρα, 10 Μαρ, 2025
Φωτογραφία αρχείου. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Aποχώρησαν παρατάξεις από το 35ο συνέδριο του ΕΚΘ – Δήλωση Κ. Καραγκούνη

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη μέρα εργασιών του 35ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που έληξε με την αποχώρηση των προσκεκλημένων ομιλητών και παρατάξεων του ΕΚΘ από την αίθουσα.

Αφορμή ήταν η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε κατά την έναρξη της διαδικασίας, με την προσέλευση και την εγγραφή των αντιπροσώπων, και η συνακόλουθη πρόταση του απερχόμενου πρόεδρου του ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη, να προηγηθούν οι χαιρετισμοί των επισήμων, οι οποίοι ανέμεναν άνω του διώρου στο χώρο του συνεδρίου, ώστε να αποδεσμευτούν – μεταξύ αυτών και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωσταντίνος Καραγκούνης – και να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για το συνέδριο.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των αντιπροσώπων της παράταξης του ΕΚΘ «Εργατική Ενότητα», η οποία συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, που επέμειναν στο να εκλεγεί άμεσα το προεδρείο του συνεδρίου και να γίνει η συγκρότηση του σώματος, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και να ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί.

Η προσπάθεια που έγινε να δοθεί ο λόγος στους προσκεκλημένους ομιλητές, αποδοκιμάστηκε με συνθήματα, μεταξύ αυτών και για το δυστύχημα των Τεμπών, από τους αντιπροσώπους της παράταξης «Εργατική Ενότητα».

Οι διαμαρτυρίες είχαν ως αποτέλεσμα, να αποχωρήσουν από την αίθουσα η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ και να αποσυρθεί η παράταξη «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ)» για να αποφασίσει τη στάση της, καθώς και οι προσκεκλημένοι ομιλητές, μεταξύ αυτών, ο κος Καραγκούνης, ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλοθέου πατήρ Κωνσταντίνος και ο προέδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αθανάσιος Μπέκας, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αρβανίτης, εκπρόσωποι κομμάτων κ.ά.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο, Παρασκευή, με την ανάδειξη προεδρείου του συνεδρίου και τη συγκρότησή του σε σώμα. Οι 458 αντιπρόσωποι, οι οποίοι εκπροσωπούν 152 σωματεία και περίπου 70.000 εργαζόμενους, θα κληθούν να αναδείξουν με ψηφοφορία την Κυριακή την 31μελή διοίκηση του ΕΚΘ, το 61μελές γενικό συμβούλιο του ΕΚΘ, την πενταμελή Εξελεγκτική Επιτροπή και τους αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ.

Δήλωση υφυπουργού Εργασίας Κ. Καραγκούνη

«Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις αποδοχές των εργαζομένων», δήλωσε κατά την προσέλευσή του στο 35ο συνέδριο του ΕΚΘ, ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης και πρόσθεσε:

«Είμαστε στα 830 ευρώ, ήταν στα 650 ευρώ, τώρα επίκειται μία νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου. Θυμίζω επίσης ότι ο στόχος των 950 ευρώ για το 2027 παραμένει στο ακέραιο και ήδη έχουμε διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση για την αύξηση αυτή, παράλληλα με την αύξηση που σημειώνεται στον μέσο μισθό, ο οποίος στη χώρα μας έχει ήδη ανέβει σχεδόν κατά 30% από το 2019. Ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός, πέφτουν οι εισφορές, σημαντικό στοιχείο και αυτό.»

Ο κος Καραγκούνης αναφέρθηκε και στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόλησης, λέγοντας:

«Η ανεργία του Ιανουαρίου του 2025, όπως γνωρίζετε για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μειώθηκε στο 8,7%, δηλαδή κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008. Οι άνεργοι μειώθηκαν στους 408.000 και οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν σε 4,29 εκατομμύρια. Είναι μια θετική εξέλιξη.»

Επίσης, ο κος Καραγκούνης επεσήμανε τα προγράμματα για την τόνωση της απασχόλησης, τα οποία τρέχει το υπουργείο Εργασίας, μέσα από την αξιοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων και τα θεσμικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, αλλά και για την ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και το «μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων» που υλοποιεί η ΔΥΠΑ και επεσήμανε τα οφέλη της επέκτασης της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σε άλλους κλάδους.

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους», είπε ο υφυπουργός Εργασίας, συνεχίζοντας:

«Η εφαρμογή της συμβάλλει στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή και αδήλωτης εργασίας και προστατεύει τους εργαζόμενους από αθέμιτες πρακτικές, αλλά και τις υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

»Με τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, προστατεύονται ήδη 750.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε τράπεζες, σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, ενώ μετά την πλήρη εφαρμογή της στον τουρισμό και την εστίαση, ο συνολικός τους αριθμός θα φτάσει περίπου τους 1.500.000. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των ενταγμένων επιχειρήσεων θα ξεπεράσει τις 200.000.

»Η αποτελεσματικότητα του μέτρου επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ‘ΕΡΓΑΝΗ’, καθώς καταγράφεται αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες στους ενταγμένους κλάδους κατά 815.509 ώρες για το 2024, σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου.»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε