Σάββατο, 23 Νοέ, 2024
(Anastasia MiPhoto/Shutterstock)

Αποφύγετε αυτές τις συνηθισμένες αλλά βλαβερές μεθόδους δροσίσματος σε καιρό καύσωνα

Θεράπων της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής εξηγεί πώς η έκθεση στη ζέστη επηρεάζει την υγεία και περιγράφει πώς αρκετές συνηθισμένες μεθόδοι δροσίσματος στην πραγματικότητα βλάπτουν τον οργανισμό μας.

Οι αυξημένες περίοδοι έντονης ζέστης (καύσωνα) μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση στρες στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθένειας ή θανάτου που σχετίζεται με αυτήν.

Σε αυτό το άρθρο, ένας θεράπων της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής εξηγεί πώς η έκθεση στη ζέστη επηρεάζει την υγεία και περιγράφει αρκετές συνηθισμένες μεθόδους δροσίσματος που ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.

Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη και νεφρικής νόσου

Η υπερβολική ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος, ασκώντας θερμικό στρες στο σώμα. Μελέτη που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες «Επιδημιολογία, Πρόληψη, Τρόπος Ζωής & Καρδιομεταβολική Υγεία» της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας τον Μάρτιο βρήκε πως η υπερβολική ζέστη μπορεί να μειώσει την επίκτητη ανοσία του σώματος και να προάγει συστημική φλεγμονή, και πιθανόν να βλάψει την καρδιαγγειακή υγεία.

Λόγω μειωμένης απαγωγής θερμότητας, άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα και σωματικής άσκησης. Μια μελέτη έδειξε πως οι διαβητικοί ασθενείς έχουν πιο αδύναμη ροή αίματος στο δέρμα και αντιδράσεις εφίδρωσης σε περιβάλλοντα υψηλών θερμοκρασιών, τα οποία μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή ρύθμιση και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Άτομα με κακό έλεγχο σακχάρου στο αίμα και διαβητικές επιπλοκές είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε τέτοιου είδους θερμικό στρες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν επίσης γνωστό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης νεφρικής νόσου. Όταν το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία και την κυκλοφορία του αίματος για να ανταπεξέλθει στην αυξημένη θερμοκρασία, καταπονεί τους νεφρούς, μειώνοντας τη λειτουργία τους. Επιπλέον, η συνεχής θερμική καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο.

Πώς επηρεάζει η ζέστη την υγεία, από την οπτική της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής

Ο Κούο-Πιν Γου, ο επόπτης της Καρδιολογικής Κλινικής Σινγιτάνγκ της Ταϊβάν δήλωσε σε συνέντευξή του στους Epoch Times πως κατά τη διάρκεια των ζεστών θερινών μηνών, είναι κρίσιμο να αποφεύγουμε να βασιζόμαστε στα κλιματιστικά ή στα κρύα αφεψήματα, καθώς η χρήση τους μειώνει την ικανότητα του σώματος να αποβάλει τις τοξίνες και επιτρέπει στον κρύο αέρα να εισβάλει στο σώμα, προκαλώντας διάφορα προβλήματα υγείας.

Εξήγησε πως, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ο αέρας θεωρείται η κύρια αιτία εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Το σώμα προσαρμόζεται στις περιβαλλοντικές θερμοκρασίες ανοίγοντας ή κλείνοντας τους πόρους του δέρματος και ρυθμίζοντας έτσι τη θερμοκρασία του. Εάν φυσάει αέρας κατευθείαν πάνω στο σώμα κατά τη διάρκεια της ζέστης, εισέρχεται από τους ανοιχτούς πόρους και σταδιακά διαχέεται στο σώμα μέσω των μεσημβρινών, επηρεάζοντάς το συνολικά.

Ο κος Γου πρόσθεσε πως η παραδοσιακή κινεζική ιατρική προτείνει ότι υπάρχει μια αντιστοιχία μεταξύ των ανθρώπων και της Γης. Κατά τη διάρκεια του θερινού καύσωνα, η ενέργεια γιανγκ (η ζέστη) της Γης καλύπτει την επιφάνεια, ενώ το υπέδαφος παραμένει ψυχρό, καθιστώντας τις σπηλιές ένα δροσερό καταφύγιο. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ενέργεια γιανγκ της Γης βυθίζεται στο υπέδαφος, θερμαίνοντας τις σπηλιές.

Αυτές οι αρχές έχουν εφαρμογή και στο ανθρώπινο σώμα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι πόροι του σώματος ανοίγουν, επιτρέποντας στην ενέργεια να διαχέεται στην επιφάνεια και διευκολύνοντας την εφίδρωση. Ωστόσο, τα εσωτερικά όργανα παραμένουν σχετικά δροσερά. Επομένως, ακολουθώντας τον νόμο της φύσης, είναι σημαντικό να ενθαρρύνεται η εφίδρωση το καλοκαίρι για την αποβολή της εσωτερικής δροσιάς και των τοξινών. Αυτό προωθεί τη χαλάρωση και τη γενικότερη ευεξία. Αν η εφίδρωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι τοξίνες δεν αποβάλλονται, οδηγώντας σταδιακά σε προβλήματα υγείας.

Με άλλα λόγια, τις καυτές καλοκαιρινές μέρες, οποιαδήποτε μέθοδος δροσίσματος που περιλαμβάνει το απότομο κλείσιμο των πόρων, την καταστολή της εφίδρωσης ή που επιτρέπει στον κρύο αέρα να εισέλθει είναι επιζήμια για το σώμα.

Επτά ακατάλληλοι τρόποι δροσίσματος

Οι ακατάλληλες μέθοδοι δροσίσματος μπορεί ακούσια να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις ακόλουθες μεθόδους δροσίσματος:

  1. Κλιματισμός

Ο κος Γου εξηγεί πως όταν το σώμα είναι ζεστό και ιδρωμένο, οι πόροι είναι ανοιχτοί. Αν χρησιμοποιείται κλιματισμός για δροσιά, οι πόροι του σώματος θα συσταλούν, εμποδίζοντας τη ζέστη να διαφύγει από μέσα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, οίδημα, εμετό ή κοιλιακό άλγος.

Μοιράστηκε δύο κλινικές περιπτώσεις. Ένας ασθενής κοιμόταν με ανεμιστήρα που φύσαγε απευθείας το κορμί του από τα πόδια και ξύπνησε την τέταρτη μέρα με παράλυση στο πρόσωπο. Ομοίως, ένας άλλος ασθενής που αποκοιμήθηκε σε ταξίδι με λεωφορείο με δυνατό κλιματισμό, ξύπνησε με παράλυση στο πρόσωπο αφού το πρόσωπό του εκτέθηκε σε κρύο αέρα για μία με δύο ώρες. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αυτό προκαλείται από τον αποκλεισμό  μεσημβρινών και τη συνεπακόλουθη κακή κυκλοφορία του αίματος.

Επιπροσθέτως, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν το ‘κρυολόγημα του κλιματιστικού’ από την παρατεταμένη έκθεση στο κλιματιστικό στη δουλειά. Ο κος Γου προτείνει τη χρήση ενός λεπτού σακακιού όταν κινείστε μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων το καλοκαίρι, για να εμποδίσετε τον ψυχρό αέρα να εισέλθει απευθείας στο σώμα σας. Αυτό επιτρέπει στη θερμότητα του σώματος σας να διασκορπίζεται σταδιακά σε διάστημα περίπου πέντε λεπτών.

  1. Ψύξη στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Το σημείο βελονισμού φενγκφού βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Όταν εισέρχεται κρύος αέρας μέσω αυτού του σημείου, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα.

The location of the Fengfu acupoint. (The Epoch Times)
Η τοποθεσία του σημείου βελονισμού Φένγκφου. (The Epoch Times)

 

  1. Κρύο ντους όταν είστε ιδρωμένοι

Όταν το σώμα σας καλύπτεται από ιδρώτα, οι πόροι σας είναι ορθάνοιχτοι. Αν εκτεθείτε σε κρύο νερό ή αέρα εκείνη την ώρα, θα μπουν ανεμπόδιστα μέσα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ρευματοειδή αρθρίτιδα στο μέλλον. Σας συμβουλεύουμε να κάνετε ντους με χλιαρό ή ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

  1. Φυσικό στέγνωμα των μαλλιών

Κάποια άτομα τείνουν να αφήνουν τα μαλλιά τους να στεγνώσουν στον αέρα κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Αυτή η διαδικασία τραβάει θερμότητα από το σώμα για να εξατμίσει την υγρασία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα του κεφαλιού και να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος, και πιθανόν να προκαλέσει ημικρανίες με τον καιρό. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πιστολάκι παρά να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν από μόνα τους.

  1. Βρεγμένες ή κρύες πετσέτες στο σβέρκο

Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι δροσιστικό, επιτρέπει στο κρύο και την υγρασία να εισέλθουν στο σώμα. Αν πρέπει να παραμείνετε στεγνοί, σκουπίστε τον ιδρώτα με μια πετσέτα, αλλά θυμηθείτε πως ο ιδρώτας μάς δροσίζει όταν εξατμίζεται.

  1. Κρύα αφεψήματα αμέσως μετά την άσκηση

Αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής. Όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, η ραγδαία ψύξη με κρύα ποτά μεταφέρει ψύχος από τον λαιμό στην τραχεία και ύστερα στο στομάχι. Αυτή η απότομη εισροή κρύου μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην τραχεία και τους πνεύμονες και μπορεί ακόμη και να επηρεάσει την καρδιά λόγω της τοπικής πτώσης της θερμοκρασίας.

  1. Παγωμένα αφεψήματα μετά από γεύμα

Αυτό μπορεί να κάνει τα λιπαρά στο στομάχι και τα έντερα να στερεοποιηθούν, επιβραδύνοντας την πέψη και επηρεάζοντας τον μεταβολισμό. Επιπλέον, η απότομη εναλλαγή μεταξύ ζεστού και κρύου μπορεί να είναι επώδυνη για το σώμα, οδηγώντας ενδεχομένως σε μειωμένη λειτουργία του σπλήνα και του στομάχου, κακή πέψη, μειωμένη όρεξη και, σε σοβαρές περιπτώσεις, διάρροια, κοιλιακό άλγος και άλλες γαστρεντερολογικές διαταραχές.

Η σημασίας της ενυδάτωσης και της άσκησης το καλοκαίρι

Ο Ντενγκ Τζενγκλιάνγκ, διευθυντής της κλινικής παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής Τζάιντ στην Ταϊβάν, είπε στους Epoch Times πως η ενυδάτωση είναι κρίσιμη το καλοκαίρι. Η λήψη αρκετού νερού κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος και την πρόληψη της αφυδάτωσης.

Ο κος Γου επίσης τόνισε πως παρά τον καύσωνα του καλοκαιριού, είναι καλύτερα να πίνετε ζεστό νερό, για να βοηθήσετε στην εφίδρωση. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από την ατομική σύσταση του καθενός. Γι’ αυτούς που συνήθως ιδρώνουν πολύ, η κατανάλωση ζεστού νερού δεν θα έχει μεγάλη διαφορά, οπότε είναι καλύτερο να πίνουν νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Παρόλα αυτά, όλοι θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν παγωμένο νερό.

Γι’ αυτούς που αρέσκονται στα παγωμένα ποτά (νερό, αναψυκτικά κλπ.), ενδείκνυται να τα βγάζετε από το ψυγείο μια ώρα τουλάχιστον πριν τα πιείτε. Αυτό επιτρέπει στο κρύο να διασκορπιστεί πριν την κατανάλωση, κάνοντας το ποτό λιγότερο επιβλαβές.

Επιπροσθέτως, ο κος Ντενγκ συνιστά μέτρια σωματική άσκηση το καλοκαίρι, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στην αποβολή τοξινών. Ωστόσο, όταν έχει καύσωνα, είναι απαραίτητο να γυμνάζεστε σε δροσερό περιβάλλον και ώρες, όπως επίσης και να ασκείστε πιο ήπια για την αποφυγή υπερκόπωσης και μείωση του κινδύνου θερμοπληξίας.

Οι καλύτεροι τρόποι κατανάλωσης φρούτων το καυτό καλοκαίρι

Ο κος Γου τονίζει πως πολλά φρούτα έχουν δροσιστικές ιδιότητες, ειδικά όταν καταναλώνονται με άδειο στομάχι πριν το πρωινό, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του σώματος στο κρύο και να προκαλέσει πιθανόν ζημιά. Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το πρωινό είναι αποδεκτή, ενώ ο καλύτερος χρόνος για να τα φάτε είναι αμέσως μετά το μεσημεριανό, όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι πιο υψηλή. Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει την πρόσληψη πιο δροσερών τροφών, περιλαμβανομένων και των φρούτων. Η κατανάλωση φρούτων μετά το μεσημεριανό αφ’ ενός βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα αφ’ ετέρου μετριάζει τη δροσιστική επίδραση τους.

Σημειώστε πως, ενώ κάποιες από τις πρακτικές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο μπορεί να έχουν γίνει συνήθεια για ορισμένους από εμάς, είναι σημαντικό να τις τροποποιήσουμε, προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας το καλοκαίρι.

Ομάδες πιο ευάλωτες στον καύσωνα

Τα παρακάτω άτομα είναι τα πιο επιρρεπή στις δυσμενείς επιδράσεις της ζέστης:

  • Τα νεογνά και οι ηλικιωμένοι: Τα συστήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας τους είναι υποανάπτυκτα ή φθαρμένα αντίστοιχα, καθιστώντας τους ευάλωτους στο θερμικό στρες.
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις: Ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την αλλαγή της θερμοκρασίας, επιδεινώνοντας έτσι τις υποκείμενες καταστάσεις.
  • Εργάτες που εκτίθενται συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες: Η εργασία σε περιβάλλοντα με υψηλές θερμοκρασίες, υπό έντονο ηλιακό φως και με υψηλή σωματική κόπωση, αυξάνει τις πιθανότητες να πάθουμε κράμπα, λιποθυμία ή θερμοπληξία. Οι εργάτες πρέπει να ενυδατώνονται καλά, να φορούν προστατευτικά ρούχα ή να χρησιμοποιούν αντιηλιακό όταν είναι απαραίτητο, και να αναζητούν σκιά στο διάλειμμα τους για να παραμείνουν δροσεροί.

Της Ellen Wan

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε