Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Πέμπτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι ο τελευταίος δεν έδειξε διατεθειμένος να τερματίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Οι διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, την ώρα που ο Τραμπ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις – ακόμη και από στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – να εντείνει τις πιέσεις προς τη Μόσχα προκειμένου να υπάρξει προοπτική διαπραγμάτευσης.
Μετά τη χθεσινή επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι σκοπεύει μιλήσει εντός της ημέρας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον, έπειτα από επίσκεψή του στην Αϊόβα.
Ο Τραμπ ανέφερε πως απογοητεύτηκε βαθιά από τη συνομιλία με τον Πούτιν, καθώς δεν θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος προτίθεται να τερματίσει τις εχθροπραξίες. Είπε ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος κατά τη διάρκεια της συζήτησης και πρόσθεσε πως αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών διήρκεσε σχεδόν μία ώρα. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, κατά τη διάρκεια της δεν έγινε αναφορά στην πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την αποστολή μέρους του στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ επεσήμανε, σε δήλωσή του λίγο πριν αναχωρήσει για την Αϊόβα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν διακόψει πλήρως την παροχή όπλων στο Κίεβο. Παράλληλα, επέκρινε τον προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν για την αποστολή μεγάλων ποσοτήτων στρατιωτικού εξοπλισμού, λέγοντας ότι αυτό έθεσε σε κίνδυνο την αμυντική ικανότητα των ΗΠΑ.
Υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον ακόμη προσφέρει τη βοήθειά της στην Ουκρανία, αναφέροντας όμως ότι έχει ήδη σταλεί υπερβολικά μεγάλος αριθμός όπλων και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η επάρκεια του αμερικανικού στρατιωτικού οπλοστασίου.
Η απόφαση για περιορισμό των αποστολών εξοπλισμού φέρεται να αιφνιδίασε το Κίεβο, δημιουργώντας ερωτηματικά για τη στάση του Τραμπ απέναντι στη σύγκρουση. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να αποστείλει αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στην Ουκρανία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον Αμερικανό απεσταλμένο στο Κίεβο την Τετάρτη, επεσήμαναν την ανάγκη να εξακολουθήσει η παροχή στρατιωτικής βοήθειας και προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε αναστολή θα αποδυνάμωνε την αμυντική ικανότητα της χώρας.
Τραμπ: Εντός 24 ωρών αναμένεται απάντηση της Χαμάς για πρόταση εκεχειρίας
Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε επίσης ότι εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να γίνει γνωστό εάν η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς αποδέχεται την «τελική πρόταση» για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Συμπλήρωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διευρυνθούν οι Συμφωνίες του Αβραάμ – οι συμφωνίες που υπεγράφησαν επί πρώτης προεδρικής του θητείας, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με ορισμένες αραβικές χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τους όρους για την επίτευξη μιας προσωρινής εκεχειρίας διάρκειας 60 ημερών με τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια της οποίας τα δύο μέρη θα επιδιώξουν τον τερματισμό του πολέμου.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν η Χαμάς έχει αποδεχθεί την πρόταση, ο Τραμπ περιορίστηκε να απαντήσει ότι «θα φανεί» και ότι αναμένονται εξελίξεις εντός του επόμενου 24ώρου.
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χαμάς, η παλαιστινιακή οργάνωση έχει ζητήσει εγγυήσεις ότι η πρόταση θα οδηγήσει πράγματι στον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Παράλληλα, δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ορισμένες πτυχές της συμφωνίας παραμένουν υπό επεξεργασία.
Η προηγούμενη εκεχειρία, διάρκειας δύο μηνών, είχε τερματιστεί τον Μάρτιο, όταν το Ισραήλ επανέλαβε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε εκ νέου στις Συμφωνίες του Αβραάμ, με αφορμή δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που μετέδωσαν ότι συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα υπουργό Άμυνας, πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, στον Λευκό Οίκο.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η διεύρυνση των συμφωνιών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και εκτίμησε ότι και άλλες χώρες πιθανότατα θα ενταχθούν στο μέλλον.