Μια ιστορικής σημασίας κατάθεση, που παρέμενε απόρρητη και μακριά από το δημόσιο βλέμμα σχεδόν μισό αιώνα, ήρθε ξανά στο φως. Η κατάθεση του Τζέιμς Άνγκλετον, αρχηγού αντικατασκοπείας της CIA επί δύο δεκαετίες, ενώπιον της Επιτροπής Τσερτς της αμερικανικής Γερουσίας το 1976, εντοπίστηκε από δημοσιογράφους της Epoch Times στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά την αποδέσμευσή της.
Τα 72 πολύτιμα έγγραφα της κατάθεσης είχαν χαρακτηριστεί ως άκρως απόρρητα και φυλάσσονταν μακριά από τα μάτια ιστορικών και πολιτών από το 1976. Η Επιτροπή Τσερτς, υπό τον γερουσιαστή Φρανκ Τσερτς, είχε ως αποστολή να διερευνήσει καταχρήσεις και παραβιάσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Από την αποκαλυπτική κατάθεση Άνγκλετον, προκύπτουν ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα και σήμερα: η παρέμβαση ξένων υπηρεσιών πληροφοριών στις εκλογές των ΗΠΑ, η διείσδυση κατασκόπων σε αμερικανικές εταιρείες, αλλά και οι επικίνδυνες δυσλειτουργίες επικοινωνίας ανάμεσα σε CIA, FBI και στρατιωτικές υπηρεσίες.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ασκείται επιρροή», δήλωσε ο Άνγκλετον στην επιτροπή, αναφερόμενος στις προσπάθειες ξένων υπηρεσιών να επηρεάσουν τις εκλογές των ΗΠΑ μέσω προπαγάνδας και άλλων μεθόδων.
Ο Άνγκλετον, μαζί με τον στενό συνεργάτη του, Σκότι Μίλερ, παραδέχτηκαν την ύπαρξη σοβαρών κενών ασφαλείας. «Το ζήτημα της διείσδυσης στην κυβέρνηση δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ σοβαρά», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονταν από ελάχιστα άτομα, με κορυφαία στελέχη να παραμένουν συχνά στο σκοτάδι.
Η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ CIA και FBI χαρακτηρίστηκε ως μείζον πρόβλημα. «Πρέπει να υπάρχει μια ανώτερη αρχή όπου θα μπορείς να προσφύγεις για να εξασφαλίζεται ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν αγνοία άλλων υπηρεσιών», επισήμανε ο Άνγκλετον.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι επίσης εξέφραζαν συχνά παράπονα. «Οι στρατιωτικές υπηρεσίες έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα επειδή δεν ήμασταν αρκετά ανοιχτοί σχετικά με τις πληροφορίες που διαθέταμε», παραδέχτηκε στην επιτροπή.
Ο Άνγκλετον άσκησε επίσης σφοδρή κριτική στην τότε ηγεσία της CIA, χαρακτηρίζοντας τους επικεφαλής «αφελείς» σε θέματα αντικατασκοπείας. «Δεν υπήρξε ποτέ πραγματικός χώρος για να αντιμετωπίσουμε ανοιχτά διαφωνίες ή ανησυχίες», πρόσθεσε.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μετά από πιέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση για διαφάνεια, ειδικά σχετικά με τα αρχεία που αφορούν τη δολοφονία του Τζον Κένεντι. Η κατάθεση του Άνγκλετον, παρά την αποδέσμευσή της, συνεχίζει να έχει αρκετές λογοκριμένες σελίδες, τις οποίες τα Εθνικά Αρχεία επιχειρούν ακόμα να αποχαρακτηρίσουν πλήρως.
Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την ιστορική έρευνα των δραστηριοτήτων της CIA και ενισχύει τις φωνές που ζητούν πλήρη διαφάνεια για τα σκοτεινά κεφάλαια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.