Παρασκευή, 04 Απρ, 2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κρατά το υπογεγραμμένο εκτελεστικό διάταγμα για τους αμοιβαίους δασμούς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Κήπο των Ρόδων, στον Λευκό Οίκο, στις 2 Απριλίου 2025. (Saul Loeb/AFP μέσω Getty Images)

Αποκλειστικό: Επτά βασικά σημεία της εφαρμογής των αμοιβαίων δασμών του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε γενικό δασμό 10% προς όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και υψηλότερους δασμούς για συγκεκριμένες χώρες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Σε διάστημα μόλις 72 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου σαρωτικές αλλαγές στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, εισάγοντας αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «αμοιβαίους δασμούς» για όλες τις χώρες και δηλώνοντας πως πρόκειται για την «Ημέρα Απελευθέρωσης της Αμερικής».

Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούσαν χαμηλά εμπορικά εμπόδια, προωθώντας συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με ελάχιστους ή μηδενικούς δασμούς. Ωστόσο, αυτή η πολιτική φτάνει πλέον στο τέλος της.

Σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ παρουσίασε έναν μεγάλο πίνακα με τους βασικούς και αμοιβαίους δασμούς που θα αντιμετωπίζουν στο εξής οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι υψηλοί δασμοί που επιβάλλονται στις αμερικανικές εξαγωγές. Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν έναν γενικό δασμό 10%, καθώς και επιπρόσθετους δασμούς που αντιστοιχούν στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά προϊόντα σε κάθε χώρα.

Ο νέος δασμολογικός μηχανισμός έχει στόχο την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό και η συνολική επίδραση στην οικονομία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα παραμένουν ασαφείς.

Ακολουθούν επτά βασικά σημεία από τις ανακοινώσεις της Τετάρτης.

1. Γενικός δασμός 10%

Ο Τραμπ επέβαλε έναν ελάχιστο δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές από ξένες χώρες, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Απριλίου, στις 12:01 π.μ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι ξένες χώρες θα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν για το προνόμιο πρόσβασης στην αμερικανική αγορά, την οποία χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο».

Οι νέοι δασμοί θεσπίστηκαν με την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης εθνικής σημασίας» βάσει του Νόμου περί Διεθνών Οικονομικών Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης του 1977, ο οποίος παρέχει στον πρόεδρο την εξουσία να ρυθμίζει τις εισαγωγές.

Το περασμένο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν περίπου 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά και υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι νέοι δασμοί αναμένεται να αποφέρουν τρισεκατομμύρια δολάρια στα δημόσια ταμεία μέσα σε μία δεκαετία.

2. Αμοιβαίοι δασμοί για χώρες με υψηλούς φραγμούς

Εκτός από τον γενικό δασμό, ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή υψηλότερων αμοιβαίων δασμών σε χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα των «χειρότερων παραβατών». Αυτοί οι δασμοί θα είναι υψηλότεροι για την αντιμετώπιση των μη νομισματικών εμπορικών φραγμών των χωρών-εταίρων.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι οι αμοιβαίοι δασμοί θα περιλαμβάνουν τον γενικό δασμό 10% και επιπλέον επιβαρύνσεις για να εξισορροπηθούν τα εμπόδια των εμπορικών εταίρων. Αυτοί οι πρόσθετοι δασμοί θα εφαρμοστούν στις 9 Απριλίου, στις 12:01 π.μ.

 

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν μόνο το μισό των δασμών που οι άλλες χώρες επιβάλλουν στις αμερικανικές εξαγωγές, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως «ήπιους αμοιβαίους δασμούς» αντί για πλήρη αντιστοιχία.

Σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε ο Λευκός Οίκος, βασικοί εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν σημαντικούς δασμούς:

Ευρωπαϊκή Ένωση: 20%

Ιαπωνία: 24%

Νότια Κορέα: 25%

Ταϊβάν: 32%

Ινδία: 34%

Βιετνάμ: 46%

Καμπότζη: 49%

Η Κίνα θα υποστεί αμοιβαίο δασμό 34%, ο οποίος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσσεντ, θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό των δασμών στο 54%.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε διάφορα παραδείγματα μη δασμολογικών εμποδίων, όπως η χειραγώγηση του νομίσματος, οι φόροι προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και οι πολιτικές που θεωρούνται μη ανταγωνιστικές.

Για παράδειγμα, η Ινδία εφαρμόζει διπλές διαδικασίες πιστοποίησης σε διάφορους τομείς, καθιστώντας δύσκολη ή ακριβή την πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στην αγορά της. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η κατάργηση αυτών των εμποδίων θα μπορούσε να αυξήσει τις αμερικανικές εξαγωγές κατά τουλάχιστον 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Παράλληλα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι χώρες όπως η Κίνα, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα εφαρμόζουν πολιτικές που μειώνουν τη δύναμη κατανάλωσης των πολιτών τους, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών τους.

Διαγράμματα των αμοιβαίων δασμών που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλες χώρες εκτίθενται στην αίθουσα ενημέρωσης Τύπου του Λευκού Οίκου, στις 2 Απριλίου 2025. (Alex Wong/Getty Images)

 

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι τα προεδρικά μέτρα βάσει του Άρθρου 232 του Νόμου περί Επέκτασης Εμπορίου του 1962, που αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα όπως αυτοκίνητα, εξαρτήματα αυτοκινήτων και αλουμίνιο, δεν θα υπόκεινται στους νέους αμοιβαίους δασμούς, αλλά θα ενταχθούν σε ξεχωριστά καθεστώτα.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σύντομα θα εισαχθούν νέοι δασμοί στον χαλκό, την ξυλεία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τους ημιαγωγούς, ενώ στο μέλλον ενδέχεται να συμπεριληφθούν και κρίσιμα ορυκτά.

Επιπλέον, η Ρωσία εξαιρείται από τη λίστα λόγω των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν ουσιαστικά αναστείλει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

3. Απότομη αύξηση δασμών για την Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα την περασμένη χρονιά, το οποίο ανήλθε σε σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Για χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) έχει δεχθεί κριτική και από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και κρατικές επιδοτήσεις, που θεωρείται ότι απειλούν τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Επιπλέον, η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές με εξαγωγές σε τεχνητά χαμηλές τιμές.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμό 20% σε όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα, επικαλούμενος κατάσταση έκτακτης ανάγκης εθνικής σημασίας λόγω της εκτεταμένης διακίνησης φαιντανύλης. Μέχρι και σήμερα, η Κίνα παραμένει η κύρια πηγή πρώτων υλών για την κατασκευή φαιντανύλης, οι οποίες αποστέλλονται στο Μεξικό και τον Καναδά, όπου μετατρέπονται σε παράνομη ναρκωτική ουσία που διακινείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πλέον, οι δασμοί που θα επιβληθούν στην Κίνα ανέρχονται συνολικά στο 54%, συμπεριλαμβανομένου του 34% που εφαρμόζεται ως αντίμετρο, προσεγγίζοντας έτσι το 60% που ο Τραμπ είχε προαναγγείλει κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Κήπο των Ρόδων, στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι Αμερικανοί πολίτες πληρώνουν «πολύ υψηλό τίμημα», τονίζοντας ότι η Κίνα εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολλά χρόνια.

Άποψη της 119ης ετήσιας Διεθνούς Έκθεσης Παιχνιδιών της Βόρειας Αμερικής, στο Jacob Javitz Center στη Νέα Υόρκη, στις 3 Μαρτίου 2025. (Michael M. Santiago/Getty Images)

 

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τρίτες χώρες, όπως η Καμπότζη, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, για να παρακάμψει τους δασμούς μέσω μεταφόρτωσης των προϊόντων. Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι το πρόβλημα με το Βιετνάμ δεν αφορά τους δασμούς του, αλλά το γεγονός ότι λειτουργεί ως «βάση» για την αποστολή κινεζικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο καθηγητής επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας Φρανκ Σιε εκτίμησε ότι, ενώ άλλες χώρες μπορεί να υποχωρήσουν, η Κίνα, που αποτελεί τον πυρήνα της παγκοσμιοποίησης, πιθανότατα θα αντισταθεί στη νέα εμπορική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό θα επιτρέψει στον Τραμπ να επικεντρωθεί αρχικά σε άλλες χώρες και αργότερα στην Κίνα.

4. Ο Καναδάς και το Μεξικό εξαιρούνται από τη λίστα

Ο Καναδάς και το Μεξικό εξαιρούνται από το νέο καθεστώς δασμών. Σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, και οι δύο χώρες παραμένουν υπό το καθεστώς «κατάστασης έκτακτης ανάγκης εθνικής σημασίας» που είχε κηρύξει ο Τραμπ.

Ο αρχικός δασμός 25% που είχε επιβληθεί στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό λόγω ανησυχιών για παράνομη μετανάστευση και διακίνηση φαιντανύλης παραμένει σε ισχύ. Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε χορηγήσει εξαιρέσεις για τα αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα που συμμορφώνονται με τη Συμφωνία ΗΠΑ–Μεξικού–Καναδά (USMCA), οι οποίες όμως λήγουν στις 2 Απριλίου χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάποια παράταση.

Πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ, αξιωματούχος της κυβέρνησης είχε διευκρινίσει ότι όσο οι συνθήκες που σχετίζονται με τη φαιντανύλη και τη μετανάστευση παραμένουν, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να υπόκεινται στο υπάρχον καθεστώς δασμών και δεν θα ενταχθούν στο νέο.

Φορτηγό μεταφοράς αυτοκινήτων κατευθύνεται προς τη γέφυρα Ambassador για να περάσει στο Ντητρόιτ από το Ουίνδσορ του Καναδά, την 1η Απριλίου 2025. (Bill Pugliano/Getty Images)

 

Επιπλέον, οι ισχύουσες εξαιρέσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου USMCA, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή στις 6 Μαρτίου, διατηρούνται. Ο Καναδάς εξακολουθεί να επωφελείται από μειωμένο δασμό 10% στις εξαγωγές ενέργειας, ο οποίος παραμένει αμετάβλητος.

Αν οι δασμοί που σχετίζονται με τη φαιντανύλη και την ασφάλεια των συνόρων καταργηθούν λόγω επαρκούς ανταπόκρισης από τον Καναδά ή το Μεξικό, τότε οι δύο χώρες θα ενταχθούν στο νέο δασμολογικό καθεστώς.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επιβάλει αντίμετρα στους δασμούς των ΗΠΑ στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ανέφερε ότι οι νέοι παγκόσμιοι δασμοί αμοιβαιότητας θα επιφέρουν θεμελιώδεις αλλαγές στο διεθνές εμπορικό σύστημα.

5. Ο Τραμπ δικαιολογεί τους νέους δασμούς

Ο Τραμπ και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αιτιολόγησαν την επιβολή των νέων δασμών ως απαραίτητη για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στο παγκόσμιο εμπόριο, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αυτή θα συμβάλει στην οικονομική ανασυγκρότηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων, ο Τραμπ δήλωσε ότι εδώ και δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λεηλατηθεί από διάφορες χώρες, τόσο συμμάχους όσο και αντιπάλους. Υποστήριξε ότι οι ξένοι ανταγωνιστές έχουν καταστρέψει τις αμερικανικές βιομηχανίες και έχουν διαβρώσει το «αμερικανικό όνειρο».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν στην επαναβιομηχάνιση των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας οικονομίας που έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (North American Free Trade Agreement – NAFTA). Ο ίδιος ανέφερε ότι πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη μεταποίηση χάθηκαν, ενώ το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα 19 τρισεκατομμύρια δολάρια, χαρακτηρίζοντας τη NAFTA ως «τη χειρότερη εμπορική συμφωνία που έχει υπογραφεί ποτέ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κρατά ένα αντίγραφο της Εθνικής Έκθεσης για το Εμπόριο 2025 , κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την ανακοίνωση για το εμπόριο με τίτλο «Make America Wealthy Again», στον Κήπο των Ρόδων, στον Λευκό Οίκο, στις 2 Απριλίου 2025. (Chip Somodevilla/Getty Images)

 

Το εμπορικό έλλειμμα δεκαετιών αναφέρθηκε επίσης ως αιτία επιβολής των δασμών. Το εμπορικό χάσμα – όταν ένα έθνος εισάγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από άλλα έθνη απ’ ό,τι εξάγει – έφτασε πέρυσι το ποσό ρεκόρ των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τα χρόνια εμπορικά ελλείμματα δεν είναι πλέον απλώς ένα οικονομικό πρόβλημα», δήλωσε ο Τραμπ. «Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης εθνικής σημασίας που απειλεί την ασφάλειά μας και τον τρόπο ζωής μας.»

Όσον αφορά το κατά πόσον οι χώρες μπορούν να διαπραγματευτούν την αποφυγή των νέων δασμών, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι «δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση».

«Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης εθνικής σημασίας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Κάθε χώρα που νομίζει ότι μπορεί απλώς να κάνει μια ανακοίνωση με την υπόσχεση να μειώσει κάποιους δασμούς, αγνοεί το μεγάλο, κεντρικό πρόβλημα των μαζικών μη δασμολογικών φραγμών και της θεσμοθετημένης στο εμπορικό τους μοντέλο εξαπάτησης της Αμερικής.»

Εάν οι χώρες προβούν σε αντίποινα, ο πρόεδρος έχει την ευελιξία να αντιδράσει ώστε να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες του δεν θα υπονομευθούν.

Η ανώτερη σύμβουλος του προέδρου Ιβάνκα Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ ξεναγούνται στις εγκαταστάσεις κατασκευής υπολογιστών Flextronics όπου συναρμολογούνται τα MacBook Pro της Apple στο Ώστιν του Τέξας, στις 20 Νοεμβρίου 2019. (Mandel Ngan/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Γουίλιαμ Λι, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Milken, μιας οικονομικής δεξαμενής σκέψης με έδρα την Καλιφόρνια, λέει ότι η «ήπια» προσέγγιση του Τραμπ, η οποία ορίζει αμοιβαίους δασμολογικούς συντελεστές στο μισό από ό,τι χρεώνουν οι άλλες χώρες, έχει ως στόχο να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

Εάν άλλες χώρες προβούν σε αντίποινα, ο Τραμπ έχει τη δυνατότητα να απαντήσει με υψηλότερους δασμούς, δήλωσε ο Λι στην Epoch Times.

6. Ο ρόλος των δασμών στο οικονομικό σχέδιο του Τραμπ

Οι υποστηρικτές των νέων δασμών ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να εξετάζονται αποκομμένα από τις υπόλοιπες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Ο Λι θεωρεί τους δασμούς ως ένα στρατηγικό εργαλείο για την ενίσχυση του εγχώριου εισοδήματος και τη διασφάλιση των εφοδιαστικών αλυσίδων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής δασμών του Τραμπ, και ειδικότερα των αμοιβαίων δασμών, εξαρτάται από τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες του. Ο οικονομολόγος ανέφερε ότι το νέο εμπορικό πλαίσιο επαναφέρει τη βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την καινοτομία. Οι λιγότεροι κανονισμοί και οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές αποτελούν τους βασικούς παράγοντες έλξης, ενώ, σε συνδυασμό με την ώθηση που παρέχουν οι δασμοί, καθιστούν το όραμα του Τραμπ για μια ισχυρή αμερικανική οικονομία εφικτό.

Ο Τραμπ έχει επίσης ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου γραφείου στο υπουργείο Εμπορίου, το οποίο θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση επενδύσεων άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Σιε ανέφερε ότι οι επιπλέον επενδύσεις, οι φορολογικές μειώσεις και οι επιστροφές φόρων που ανακοίνωσε ο Τραμπ έχουν σχεδιαστεί ώστε να οδηγήσουν σε αύξηση του εισοδήματος και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Κατά τον ίδιο, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη, εξουδετερώνοντας την αύξηση των τιμών λόγω των δασμών.

7. Οικονομικοί δείκτες προς παρακολούθηση

Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 2022, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι δασμοί του Τραμπ. Ο δείκτης S&P 500 μειώθηκε κατά 4,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση περίπου 10%. Η Goldman Sachs αύξησε την εκτίμηση πιθανότητας ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες από 20% σε 35%, επισημαίνοντας τους δασμούς ως έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το σενάριο.

Άποψη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, λίγα λεπτά πριν από το καμπανάκι του κλεισίματος και την έναρξη της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αμοιβαίους δασμούς, στις 2 Απριλίου 2025. (Spencer Platt/Getty Images)

 

Ο Λι προσφέρει μια διαφορετική οπτική, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς και οι γενικότερες οικονομικές προκλήσεις αποδίδονται άδικα από τα μέσα ενημέρωσης και ορισμένους οικονομολόγους στην πολιτική δασμών του Τραμπ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δασμοί του Τραμπ έχουν εισαγάγει ένα στοιχείο αβεβαιότητας στην αγορά, αλλά ο αντίκτυπός τους έχει υπερτιμηθεί. Ο οικονομολόγος επισήμανε ότι οι αμερικανικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 11% του ΑΕΠ περίπου, ενώ οι εισαγωγές, οι οποίες αφαιρούνται από το ΑΕΠ, ανέρχονται σε περίπου 14%. Βάσει του μεγέθους της φορολογικής βάσης είτε για τους δασμούς των ΗΠΑ είτε για τα αντίποινα άλλων χωρών, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «παράλογες» τις ανησυχίες για ύφεση ή παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς οι αριθμοί αυτοί δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να προκαλέσουν τέτοιες επιπτώσεις.

Ο οικονομολόγος Ίαν Φλέτσερ, ωστόσο, θεωρεί ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι υπαρκτός, όχι λόγω του μεγέθους των αμερικανικών εξαγωγών ή εισαγωγών, αλλά εξαιτίας του σοκ που προκαλούν στην αγορά αυτοί οι σημαντικοί αμοιβαίοι δασμοί. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Τραμπ πιθανότατα έχει αποκτήσει υπερβολική αυτοπεποίθηση από την προηγούμενη εμπειρία του, αναφερόμενος στον περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο των δασμών που επέβαλε κατά την πρώτη του θητεία. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτή τη φορά ο Τραμπ προχωρά πολύ περισσότερο από τότε.

Ο Φλέτσερ πιστεύει ότι ένα πενταετές πρόγραμμα σταδιακής εφαρμογής των δασμών θα έδινε χρόνο στην αγορά να αντιδράσει ορθολογικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα ο Τραμπ να περιορίσει τους δασμούς που έχει ανακοινώσει, όπως έκανε νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Ωστόσο, τόνισε ότι ο Τραμπ έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, προσθέτοντας μια επιπλέον διάσταση που πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν οι επιχειρήσεις στον σχεδιασμό των επενδύσεών τους.

Ενώ οι διαφορές στις ερμηνείες οδηγούν σε διαφορετικές οικονομικές προβλέψεις, οι οικονομικοί δείκτες θα αρχίσουν να αποκαλύπτουν τις πραγματικές επιπτώσεις καθώς οι δασμοί θα τίθενται σε ισχύ.

Ο Σιε ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τα δεδομένα για την απασχόληση και την πραγματική αύξηση του εισοδήματος ως πρώιμους δείκτες της επίδρασης των δασμών του Τραμπ. Από την πλευρά του, ο Λι δήλωσε ότι θα εστιάσει στη σχέση μεταξύ εγχώριας και ξένης κατανάλωσης, καθώς και στις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες που δείχνουν τις επιλογές των καταναλωτών και των επενδυτών μέσω των οικονομικών τους συναλλαγών. Τέλος, επεσήμανε ότι εάν μετά την αρχική περίοδο εφαρμογής των δασμών οι αυξήσεις των τιμών παραμείνουν, τότε ο κίνδυνος πληθωρισμού θα είναι πραγματικός.

Των Andrew Moran, Terri Wu, Emel Akan

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε